Μακρίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μακρίνος
B werdeg28.jpg
Άγαλμα του Μακρίνου στα Μουσεία Καπιτωλίου στη Ρώμη.
Περίοδος
εξουσίας
8 Απριλίου 217 μέχρι Ιούνιο 218
Προκάτοχος Καρακάλλας
Διάδοχος Ηλιογάβαλος
Επίγονοι Διαδυμενιανός
Πλήρες όνομα
   Marcus Opellius Severus Macrinus Augustus
Οίκος Δυναστεία των Σεβήρων
Γέννηση 165
Καισάρεια Μαυριτανίας, σημερινή Αλγερία
Θάνατος Ιούνιος 218 (53 ετών)
Καππαδοκία

Ο Μακρίνος (Λατ: Marcus Opellius Severus Macrinus Augustus, 165 – Ιούνιος 218) ήταν βραχύβιος αυτοκράτορας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Υπήρξε ο πρώτος αυτοκράτορας που κυβέρνησε χωρίς να περάσει πρώτα από το αξίωμα του συγκλητικού.[1]

Η ταχύτατη εξέλιξη του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ικανότατος δικηγόρος ανέβηκε γρήγορα την πολιτική ιεραρχία φτάνοντας στο αξίωμα του πραιτωριανού έπαρχου. Η ανέλιξη του πραγματοποιήθηκε επί αυτοκρατορίας Καρακάλλα, ενώ υποστηρίζεται ότι συμμετείχε στη συνωμοσία για τη δολοφονία του αυτοκράτορα από έναν αξιωματικό τον Απρίλιο του 217, στη διάρκεια εκστρατείας κατά των Πάρθων.

Η ανάρρηση του στο θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Καρακάλλα ο Μακρίνος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από τα στρατεύματα του. Συνέχισε τον πόλεμο κατά των Πάρθων στο σημερινό Ιράν, ωστόσο σύνηψε ειρήνη όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Ρώμη. Αυτή η απόφαση του αποδείχθηκε μοιραία καθώς η οικονομική επιβάρυνση λόγω της ατυχούς συμφωνίας μείωσε τα εισοδήματα του στρατού του. Τα συριακά στρατεύματα έπαψαν να τον υποστηρίζουν και συμμάχησαν με τον μετέπειτα αυτοκράτορα Ηλιογάβαλο γιο ενός εξάδελφου του Καρακάλλα.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής του επιστροφής στη Ρώμη με τις λίγες δυνάμεις που του είχαν απομείνει, συγκρούστηκε με τους αντιπάλους του, επίσης ρωμαϊκά στρατεύματα. Ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε κοντά στην Αντιόχεια μαζί με τον γιο του και τυπικά συναυτοκράτορα Διαδυμενιανό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 40, σελίδα 107.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Macrinus, by race a Moor, from Caesarea... one of his ears had been bored in accordance with the custom followed by most of the Moors", Cassius Dio, Dio's Rome (bk 79), Kessinger Publishing, 2004, v.6, p.21

Εξωτερικοί σύνδεσμοι και αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προηγούμενος
Καρακάλλας
Αυτοκράτορας της Ρώμης
217-218
Επόμενος
Ηλιογάβαλος


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Macrinus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).