Μακρίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακρίνος
Περίοδος8 Απριλίου 217 - Ιούνιος 218
ΠροκάτοχοςΚαρακάλλας
ΔιάδοχοςΗλιογάβαλος
Γέννηση164
Καισάρεια Μαυριτανίας (στη σημερινή Αλγερία)
ΘάνατοςΙούνιος 218 (54 ετών)
Καππαδοκία
ΣύζυγοςΝόνια Κέλσα
ΕπίγονοιΔιαδυμενιανός
Πλήρες όνομα
   Marcus Opellius Macrinus
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μάρκος Οπέλλιος Μακρίνος (Marcus Opellius Macrinus[1], 164 – Ιούνιος 218) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από τον Απρίλιο του 217 μέχρι τις 8 Ιουνίου του 218. Υπήρξε ο πρώτος αυτοκράτορας που κυβέρνησε χωρίς να περάσει πρώτα από το αξίωμα του συγκλητικού.[2]

Η ταχύτατη εξέλιξη του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ικανότατος δικηγόρος ανέβηκε γρήγορα την πολιτική ιεραρχία φτάνοντας στο αξίωμα του πραιτωριανού έπαρχου. Η ανέλιξη του πραγματοποιήθηκε επί αυτοκρατορίας Καρακάλλα, ενώ υποστηρίζεται ότι συμμετείχε στη συνωμοσία για τη δολοφονία του αυτοκράτορα από έναν αξιωματικό τον Απρίλιο του 217, στη διάρκεια εκστρατείας κατά των Πάρθων.

Η ανάρρηση του στο θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Καρακάλλα ο Μακρίνος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από τα στρατεύματα του. Συνέχισε τον πόλεμο κατά των Πάρθων στην Μεσοποταμία, ωστόσο σύνηψε ειρήνη όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Ρώμη. Αυτή η απόφαση του αποδείχθηκε μοιραία καθώς η οικονομική επιβάρυνση λόγω της ατυχούς συμφωνίας μείωσε τα εισοδήματα του στρατού του. Τα συριακά στρατεύματα έπαψαν να τον υποστηρίζουν και συμμάχησαν με τον μετέπειτα αυτοκράτορα Ηλιογάβαλο γιο ενός εξάδελφου του Καρακάλλα.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής του επιστροφής στη Ρώμη με τις λίγες δυνάμεις που του είχαν απομείνει, συγκρούστηκε με τους αντιπάλους του, επίσης ρωμαϊκά στρατεύματα. Ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε κοντά στην Αντιόχεια μαζί με τον γιο του και τυπικά συναυτοκράτορα Διαδυμενιανό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 40, σελίδα 107.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στην κλασική λατινική το όνομα του Μακρίνου θα γραφόταν ως MARCVS OPELLIVS SEVERVS MACRINVS AVGVSTVS.
  2. «Macrinus, by race a Moor, from Caesarea... one of his ears had been bored in accordance with the custom followed by most of the Moors», Cassius Dio, Dio's Rome (bk 79), Kessinger Publishing, 2004, v.6, σελ. 21

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος:
Καρακάλλας
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: 217-218
Διάδοχος:
Ηλιογάβαλος