Λέων Δ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λέων Δ΄
Χρυσός σόλιδος. Στη μία όψη εικονίζεται ο Λέων Δ΄ και ο συναυτοκράτορας γιος του Κωνσταντίνος (ΣΤ΄). Στην άλλη όψη ο πάππος του Λέων Γ´ και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Ε΄. Επιγρ.: LEON Y[IO]S, EGGON[OS] CONSTANTINOS Ο NEOS / LEON PAP[PO]S, CONSTANTINOS PATHR
Περίοδος25 Μαρτίου 775 - 18 Ιουνίου 780
ΠροκάτοχοςΚωνσταντίνος Ε΄
ΔιάδοχοςΚωνσταντίνος ΣΤ΄
Γέννηση25 Ιανουαρίου 750
Θάνατος8 Σεπτεμβρίου 780 (30 ετών)
ΣύζυγοςΕιρήνη η Αθηναία
ΕπίγονοιΚωνσταντίνος ΣΤ΄
ΟίκοςΔυναστεία των Ισαύρων
ΠατέραςΚωνσταντίνος Ε΄
ΜητέραΤσιτσέκα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λέων Δ΄ (αποσαφήνιση).

Ο Λέων Δ΄ ο Χάζαρος (25 Ιανουαρίου 750 - 8 Σεπτεμβρίου 780) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 775 έως το 780. Γιος του Κωνσταντίνου Ε΄ και της πριγκίπισσας των Χαζάρων Τσιτσέκα, γεννήθηκε το 750 και σε ηλικία ενός έτους στέφθηκε από τον πατέρα του συμβασιλεύς. Ανατράφηκε σε εικονομαχικό περιβάλλον, παντρεύτηκε όμως το 770 την εικονόφιλη Ειρήνη την Αθηναία από την οποία απέκτησε το διάδοχό του Κωνσταντίνο ΣΤ; . Το 776 ο Κωνσταντίνος στέφθηκε με τη σειρά του συμβασιλεύς ώστε να εξασφαλιστεί από τις βλέψεις των ετεροθαλών αδελφών του Λέοντος.

Ο Λέων Δ΄ με τον συναυτοκράτορα γιο του Κωνσταντίνο (ΣΤ΄). Επιγραφή D[OMI]N[I] LEO ET CONSTANTINUS P[ER]P[ETUUS] AVG[USTI].

Η πολιτική του Λέοντος σε σχέση με το ζήτημα των εικόνων υπήρξε αμφιλεγόμενη. Αφενός μεν προώθησε σε μητροπολιτικούς θρόνους ηγουμένους μοναστηριών, από την άλλη πλευρά όμως τιμώρησε με δημόσια διαπόμπευση εικονόφιλους αξιωματούχους του παλατιού.

Στο αραβικό μέτωπο δεν ηγήθηκε προσωπικά κάποιας εκστρατείας. Τις επιχειρήσεις διηύθηνε ο στρατηγός του θέματος των Θρακησίων Μιχαήλ Λαχανοδράκων. Οι σχέσεις με του Βουλγάρους υπήρξαν ειρηνικές μετά τους μακροχρόνιους πολέμους του Κωνσταντίνου Ε΄. Ο ηγεμόνας των Βουλγάρων Τέλεριγκ ασπάστηκε το Χριστιανισμό και παντρεύτηκε μια ξαδέλφη της Ειρήνης, η κίνησή του όμως αυτή δεν είχε ως συνέχεια τον εκχριστιανισμό του λαού του.

Ο πρόωρος θάνατός του έφερε στην εξουσία τη σύζυγό του Ειρήνη, ως επίτροπο του ανήλικου διαδόχου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ειρήνη Σαρανταπήχαινα την Αθηναία και είχε τέκνο:

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος Η' (Εκδοτική Αθηνών)
  • Ιωάννης Ζωναράς, Επιτομή Ιστοριών, τόμος Β', σσ. 46-49,Εκδόσεις Κανάκη 1998


Προηγούμενος
Κωνσταντίνος Ε΄
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
 
Επόμενος
Κωνσταντίνος ΣΤ΄

΄