Γάιος Καλιγούλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καλιγούλας
Gaius Caesar Caligula.jpg
Προτομή του Καλιγούλα στη Γλυπτοθήκη Νι Κάρλσμπεργκ στην Κοπεγχάγη
Περίοδος 18 Μαρτίου 3724 Ιανουαρίου 41
Προκάτοχος Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος
Διάδοχος Κλαύδιος
Γέννηση 31 Αυγούστου 12
Άντιο, Ιταλία
Θάνατος 24 Ιανουαρίου 41 (29 ετών)
Ρώμη
Τόπος ταφής Μαυσωλείο του Αυγούστου, Ρώμη
Σύζυγος Ιουνία Κλαυδία (33–34)
Λιβία Ορεστίλλα (37-38)
Λολλία Παυλίνα (38-39)
Μιλωνία Καισωνία (39–41)
Επίγονοι Ιουλία Δρουσίλα (από τη Μιλωνία Καισωνία)
Τιβέριος Γέμελλος (υιοθετημένος)
Πλήρες όνομα
   Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Γερμανικός
Οίκος Δυναστεία Ιουλίων-Κλαυδίων
Πατέρας Γερμανικός
Μητέρα Αγριππίνα η Πρεσβύτερη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Γερμανικός (Gaius Iulius Caesar Germanicus[1], 31 Αυγούστου 12 μ.Χ. - 24 Ιανουαρίου 41 μ.Χ.), πιο γνωστός από το προσωνύμιο Καλιγούλας, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 37 μ.Χ. έως το 41 μ.Χ. και μέλος της πρώτης οικογένειας που κυβέρνησε στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, γνωστή ως η Δυναστεία Ιουλίων-Κλαυδίων. Ο πατέρας του Καλιγούλα, Γερμανικός, ανιψιός και υιοθετημένος γιος του αυτοκράτορα Τιβέριου, ήταν ένας πολύ επιτυχημένος Ρωμαίος στρατηγός και ένα από τα πιο αγαπητά δημόσια πρόσωπα της Ρώμης. Η μητέρα του, Αγριππίνα η Πρεσβύτερη, ήταν η κόρη του αυτοκράτορα Αύγουστου. Δυο χρόνια μετά την γέννηση του Καλιγούλα, ο θείος του Τιβέριος διαδέχτηκε τον Αύγουστο στην εξουσία και έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης το 14 μ.Χ.

Ως παιδί, ο Γάιος κέρδισε το προσωνύμιο Καλιγούλας (που σημαίνει "μπότα μικρού στρατιώτη", υποκοριστικό της λέξης caliga) από τους στρατιώτες του πατέρα του, όταν τον συνόδευε κατά τις εκστρατείες του στη Γερμανία. Όταν ο Γερμανικός πέθανε στην Αντιόχεια το 19 μ.Χ., η σύζυγός του Αγριππίνα επέστρεψε με τα έξι παιδιά της στη Ρώμη, όπου ενεπλάκη σε μία πικρή διαμάχη με τον Τιβέριο. Η σύγκρουση οδήγησε τελικά στον αφανισμό της οικογένειάς της, με τον Καλιγούλα να είναι το μοναδικό επιζόν αρσενικό μέλος. Ο Καλιγούλας δέχτηκε μια πρόσκληση το 31 μ.Χ. να ακολουθήσει τον αυτοκράτορα στο νησί Κάπρι, όπου ο Τιβέριος είχε αποσυρθεί πέντε χρόνια νωρίτερα. Μετά τον θάνατο του Τιβέριου, ο Καλιγούλας τον διαδέχτηκε στην εξουσία και έγινε αυτοκράτορας το 37 μ.Χ.

Υπάρχουν ελάχιστα εναπομείναντα στοιχεία σχετικά με την βασιλεία του Καλιγούλα, παρόλο που χαρακτηρίζεται ως ένας ευγενής και μετριοπαθής αυτοκράτορας κατά τους έξι πρώτους μήνες της εξουσίας του. Οι ιστορικές πηγές επικεντρώνονται στον σαδισμό, στην σκληρότητα και στην υπερβολή που προέβαλε απέναντι στον λαό του καθώς και στην σεξουαλική διαστροφή του, παρουσιάζοντάς τον ως έναν παράφορο τύραννο. Αν και η αξιοπιστία αυτών των πηγών αμφισβητείται, είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια της σύντομης βασιλείας του, ο Καλιγούλας εργάστηκε για να ενισχύσει την προσωπική εξουσία του αυτοκράτορα, σε αντίθεση με τις δυνατότητες που είχε ένας αρχηγός κράτους. Έστρεψε μεγάλο μέρος της προσοχής του σε φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα και σε πολυτελείς κατοικίες για τον εαυτό του ενώ παράλληλα ξεκίνησε την κατασκευή δυο υδραγωγείων στην Ρώμη : το Aqua Claudia και το Anio Novus. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του, η αυτοκρατορία της Ρώμης προσάρτησε το βασίλειο της Μαυριτανίας ως επαρχία της.

Στις αρχές του 41 μ.Χ. ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε ως αποτέλεσμα συνομωσίας από αξιωματούχους της πραιτοριανής φρουράς, τους γερουσιαστές και τους αυλικούς. Η προσπάθεια ωστόσο των συνομωτών να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για την αποκατάσταση της ρωμαϊκής δημοκρατίας απέτυχε. Την ημέρα της δολοφονίας του Καλιγούλα, οι πραιτοριανοί κήρυξαν τον θείο του Κλαύδιο ως τον επόμενο ρωμαίο αυτοκράτορα. Παρόλο που η Δυναστεία Ιουλίων-Κλαυδίων συνέχισε να κυβερνά την ρωμαϊκή αυτοκρατορία μέχρι την πτώση του Νέρωνα το 68 μ.Χ., ο θάνατος του Καλιγούλα σημάδεψε το επίσημο τέλος της Δυναστείας στους αρσενικούς διαδόχους.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας (ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του φημισμένου συγγενή του) γεννήθηκε στο Άντιο στις 31 Αυγούστου 12 μ.Χ. και ήταν το τρίτο από τα έξι επιζώντα παιδιά του Γερμανικού και της δεύτερης ξαδέρφης του Αγριππίνας της πρεσβύτερης. Ο Γάιος είχε δυο μεγαλύτερους αδερφούς, τον Νέρωνα και τον Δρόσο, και τρεις μικρότερες αδερφές, την Αγριππίνα την νεότερη, την Ιουλία Δρουσίλα και την Ιουλία Λιβίλα. Ήταν ανιψιός του Κλαύδιου, μικρότερου αδερφού του Γερμανικού και μελλοντικού αυτοκράτορα.

Η Αγριππίνα η πρεσβύτερη ήταν η κόρη του Μάρκου Βιψάνιου Αγρίπα (Marcus Vipsanius Agrippa) και της Ιουλίας της πρεσβύτερης. Ήταν η εγγονή του Αυγούστου και της Σκριμπονίας από την πλευρά της μητέρας της. Μέσω της Αγριππίνας, ο Αύγουστος ήταν ο προπάππους του Γάιου από την πλευρά της μητέρας του.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ηλικία των δυο ή τριών ετών, ο Γάιος συνόδευσε τον πατέρα του, τον Γερμανικό, στις εκστρατείες του στην βόρεια Γερμανία. Οι στρατιώτες διασκέδαζαν που ο Γάιος ντυνόταν με μια μικροσκοπική στολή στρατιώτη, που περιλάμβανε την πανοπλία και τις μπότες. Σύντομα του δόθηκε το προσωνύμιο Καλιγούλας, που σήμαινε "μικρή μπότα στρατιώτη" στα λατινικά, χάρη στις μικρές μπότες που φορούσε. Ωστόσο ο Γάιος μίσησε αυτό το προσωνύμιο.

Ο Σετόνιος ισχυρίζεται ότι ο Γερμανικός δηλητηριάστηκε στην Συρία από έναν αξιωματικό του Τιβέριου, με αυτόν τον τελευταίο να θεωρεί τον Γερμανικό ως πολιτικό αντίπαλο.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Καλιγούλας έζησε με την μητέρα του μέχρι που οι σχέσεις της με τον Τιβέριο επιδεινώθηκαν. Ο Τιβέριος δεν επέτρεπε στην Αγριππίνα να ξαναπαντρευτεί επειδή φοβόταν ότι ο σύζυγός της θα ήταν αντίπαλός του. Η Αγριππίνα και ο αδερφός του Καλιγούλα, Νέρωνας, εκδιώχθηκαν το 29 μ.Χ. με την κατηγορία της προδοσίας.

Ο έφηβος Καλιγούλας στάλθηκε τότε να ζήσει με την προγιαγιά του (και μητέρα του Τιβέριου) Λίβια. Μετά τον θάνατό της, στάλθηκε να ζήσει με την γιαγιά του Αντονία. Το 30 μ.Χ. ο αδερφός του, Δρόσος Καίσαρας, φυλακίστηκε με την κατηγορία της προδοσίας και ο αδερφός του Νέρωνας πέθανε στην εξορία είτε από λιμοκτονία είτε από δολοφονία. Ο Σετόνιος γράφει ότι μετά τον διωγμό της μητέρας και των αδερφών του, ο Καλιγούλας και οι αδερφές του δεν ήταν τίποτα άλλο παρά φυλακισμένοι του Τιβέριου και υπό την στενή παρακολούθηση στρατιωτών του τελευταίου.

Το 31 μ.Χ. ο Καλιγούλας μπήκε στην προσωπική φροντίδα του Τιβέριου στο Κάπρι, όπου έζησε για έξι χρόνια. Προς έκπληξη πολλών, ο Καλιγούλας εξόργισε τον Τιβέριο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Καλιγούλας ήταν ένα εξαίρετο φυσικό ταλέντο και, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο, δεν φανέρωσε την δυσαρέσκειά του απέναντι στον Τιβέριο. Ένας ιστορικός ανέφερε για τον Καλιγούλα "Ποτέ δεν υπήρξε ξανά ένας καλύτερος υπηρέτης ή ένας χειρότερος άρχοντας!"

Πιστεύεται ότι ο Καλιγούλας σχεδίαζε να σκοτώσει τον Τιβέριο με ένα μαχαίρι προκειμένου να πάρει εκδίκηση για την μητέρα και τον αδερφό του : ωστόσο, έχοντας φέρει μαζί του το όπλο στο δωμάτιο του Τιβέριου, δεν σκότωσε τον αυτοκράτορα αλλά πέταξε το μαχαίρι στο πάτωμα. Πιθανόν ο Τιβέριος το γνώριζε αυτό αλλά ποτέ δεν τόλμησε να κάνει κάτι για να το αποφύγει. Ο Σετόνιος ισχυρίζεται ότι ο Καλιγούλας ήταν ήδη σκληρός και κακός : γράφει ότι όταν ο Τιβέριος πήγε τον Καλιγούλα στο Κάπρι, ο σκοπός του ήταν να επιτρέψει στον Καλιγούλα να ζήσει με τρόπο ώστε "... να αποδείξει την καταστροφή του εαυτού του και όλων των ανδρών και ότι ανέθρεφε μια οχιά για τον ρωμαϊκό λαό και έναν Φαέθωντα για τον κόσμο."

Το 33 μ.Χ. ο Τιβέριος προσέφερε στον Καλιγούλα μια τιμητική θέση την οποία διατήρησε μέχρι την άνοδό του ως αυτοκράτορα. Στο μεταξύ, τόσο η μητέρα του Καλιγούλα όσο και ο αδερφός του Δρόσος πέθαναν στην φυλακή. Το 33 μ.Χ. ο Καλιγούλας παντρεύτηκε την Ιουλία Κλαυδίλα, η οποία πέθανε κατά τον τοκετό τον επόμενο χρόνο. Ο Καλιγούλας πέρασε αρκετό χρόνο κάνοντας παρέα με τον πραιτοριανό έπαρχο Naevius Sutorius Macro, ενός σημαντικού συμμάχου. Ο Macro έπλασε το εγκώμιο του Καλιγούλα στον Τιβέριο, σε μια προσπάθεια να καταστείλει κάθε άρρωστη θέληση ή υπόνοια που τυχόν ένιωθε ο αυτοκράτορας απέναντι στον Καλιγούλα.

Το 35 μ.Χ. ο Καλιγούλας ονομάστηκε κληρονόμος της περιουσίας του Τιβέριου μαζί με τον Τιβέριο Γέμελλο.

Κληροδοτήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοριογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίοδος της διακυβέρνησης του Καλιγούλα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα προβληματική καθώς μόνο δυο ιστορικές πηγές που αναφέρονται στον Καλιγούλα έχουν διασωθεί - τα έργα του Φίλωνα και του Σενέκα. Τα έργα του Φίλωνα, On the Embassy to Gaius και Flaccus, δίνουν μερικές λεπτομέρειες για τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Καλιγούλα αλλά επικεντρώνονται κυρίως σε γεγονότα που αφορούν τον εβραϊκό πληθυσμό της Ιουδαίας και της Αιγύπτου που συμπαθεί. Τα έργα του Σενέκα παρέχουν διάσπαρτα ανέκδοτα για την προσωπικότητα του Καλιγούλα. Ο Σενέκας κόντεψε να οδηγηθεί στον θάνατο από τον Καλιγούλα το 39 μ.Χ. πιθανόν εξαιτίας των σχέσεών του με συνωμότες.

Κάποτε υπήρχαν λεπτομερείς μελέτες με θέμα τον Καλιγούλα αλλά πλέον έχουν χαθεί. Επιπλέον, οι ιστορικοί μελετητές που τις έγραψαν περιγράφονται ως μεροληπτικοί υπέρ του Καλιγούλα. Ωστόσο, αυτές οι χαμένες ιστορικές πηγές, μαζί με τα έργα του Σενέκα και του Φίλωνα, υπήρξαν η βάση για τις σωζόμενες μελέτες για τον Καλιγούλα οι οποίες γράφτηκαν από τις επόμενες γενιές ιστορικών. Ελάχιστοι από τους σύγχρονους ιστορικούς είναι γνωστοί με το όνομά τους. Ο Fabius Rusticus και ο Cluvius Rufus έγραψαν και οι δυο μελέτες για τον Καλιγούλα που έχουν πλέον χαθεί. Ο Fabius Rusticus ήταν φίλος του Σενέκα που ήταν γνωστός για τον εξωραϊσμό και την παρερμήνευση της ιστορίας. Ο Cluvius Rufus ήταν γερουσιαστής που αναμείχθηκε στην δολοφονία του Καλιγούλα.

Η αδερφή του Καλιγούλα, Αγριππίνα η νεότερη, έγραψε μια αυτοβιογραφία που σίγουρα περιλάμβανε μια λεπτομερή περιγραφή στην διακυβέρνηση του Καλιγούλα αλλά και αυτό το τεκμήριο έχει χαθεί. Η Αγριππίνα εξορίστηκε από τον Καλιγούλα εξαιτίας της σχέσης της με τον Marcus Lepidus, ο οποίος συνωμότησε εναντίον του. Η κληρονομιά του Νέρωνα, γιου της Αγριππίνας και μελλοντικού αυτοκράτορα, κατασχέθηκε από τον Καλιγούλα. Ο Gaetulicus, ποιητής, παρήγαγε έναν σημαντικό αριθμό από κολακευτικά γραπτά για τον Καλιγούλα, αλλά έχουν χαθεί.

Το κύριο μέρος όλων όσων είναι γνωστά για τον Καλιγούλα προέρχεται από τον Σετόνιο και τον Κάσσιο. Ο Σετόνιος έγραψε την ιστορία του Καλιγούλα 80 χρόνια μετά τον θάνατο του τελευταίου ενώ ο Κάσσιος έγραψε την ιστορία του Καλιγούλα 180 χρόνια μετά τον θάνατό του. Το έργο του Κάσσιου είναι ανεκτίμητο επειδή παρέχει πληροφορίες για την χρονολογία βασιλείας του Καλιγούλα.

Άλλες πηγές προσφέρουν περιορισμένες πληροφορίες για τον Καλιγούλα. Ο Josephus δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της δολοφονίας του Καλιγούλα. Ο Τάκιτος παρουσιάζει κάποιες πληροφορίες για την ζωή του Καλιγούλα κατά την βασιλεία του Τιβέριου. Σε ένα πλέον χαμένο κομμάτι των Απομνημονευμάτων του, ο Τάκιτος έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή της ζωής του Καλιγούλα. Η Φυσική Ιστορία του Πλίνιου του πρεσβύτερου κάνει μερικές σύντομες αναφορές στον Καλιγούλα.

Υφίστανται ελάχιστες σωζόμενες ιστορικές πηγές για τον Καλιγούλα και καμιά ιστορική πηγή που να τον παρουσιάζει με ευνοϊκό τρόπο. Η έλλειψη πηγών έχει οδηγήσει σε σημαντικά κενά στην σύγχρονη γνώση της βασιλείας του Καλιγούλα. Λίγα έχουν γραφεί για τα δυο πρώτα χρόνια της βασιλείας του και υπάρχουν περιορισμένες λεπτομέρειες για μεταγενέστερα σημαντικά γεγονότα όπως η προσάρτηση της Μαυριτανίας στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι στρατιωτικές ενέργειες του Καλιγούλα στην Βρετανία και η διαμάχη με την ρωμαϊκή γερουσία.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι σωζόμενες πηγές, εκτός του Πλίνιου του πρεσβύτερου, χαρακτηρίζουν τον Καλιγούλα ως τρελό. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν αναφέρονται μεταφορικά ή κυριολεκτικά στον Καλιγούλα. Επιπλέον, δεδομένης της αντιδημοτικότητας του Καλιγούλα από τις σωζόμενες πηγές, είναι δύσκολο να διαχωριστεί η πραγματικότητα από την φαντασία. Πρόσφατες πηγές προσπαθούν να αποδώσουν μια ιατρική αιτιολογία για την συμπεριφορά του, αναφέροντας ως πιθανότητες την εγγεφαλίτιδα, την επιληψία ή την μηνιγγίτιδα. Το ερώτημα περί του εάν ήταν ή όχι ο Καλιγούλας τρελός (ιδιαίτερα μετά την ασθένειά του στην αρχή της βασιλείας του) παραμένει αναπάντητο.

Ο Φίλωνας από την Αλεξάνδρεια, ο Josephus και ο Σενέκας υπογραμμίζουν ότι ο Καλιγούλας ήταν τρελός αλλά περιγράφουν αυτή τη τρέλα ως ένα ατομικό χαρακτηριστικό που προέκυψε μέσα από την εμπειρία. Ο Σενέκας αναφέρει ότι ο Καλιγούλας έγινε αλαζονικός και προσβλητικός με το που έγινε αυτοκράτορας και χρησιμοποιεί τα ελαττώματα της προσωπικότητάς του ως παραδείγματα από τα οποία μπορούν οι αναγνώστες να μάθουν. Σύμφωνα με τον Josephus, η εξουσία έκανε τον Καλιγούλα ιδιαίτερα ματαιόδοξο και τον οδήγησε να πιστεύει ότι ήταν θεός. Ο Φίλωνας από την Αλεξάνδρεια δηλώνει ότι ο Καλιγούλας έγινε αδίστακτος αμέσως μετά την ασθένειά του κατά τον όγδοο μήνα της βασιλείας του, το 37 μ.Χ. Ο Juvenal αναφέρει ότι είχε αποκτήσει ένα μαγικό φίλτρο που τον οδήγησε στην τρέλα.

Ο Σετόνιος υποστήριξε ότι ο Καλιγούλας υπέφερε από επιληψία όταν ήταν νέος. Σύγχρονοι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι ο Καλιγούλας ζούσε με έναν συνεχή φόβο επιληπτικών κρίσεων. Παρόλο που η κολύμβηση αποτελούσε μέρος της αυτοκρατορικής εκπαίδευσης, ο Καλιγούλας δεν μπορούσε να κολυμπήσει. Οι επιληπτικοί αποθαρρύνονται από το να κολυμπούν στα ανοιχτά νερά επειδή απροσδόκητοι σπασμοί σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις σωτηρίας μπορεί να είναι μοιραίοι. Επίσης, ο Καλιγούλας φέρεται πως μιλούσε στο φεγγάρι. Η επιληψία συνδεόταν στενά με το φεγγάρι.

Όσον αφορά την εμφάνιση του σώματος και την υγεία, ο Σετόνιος περιέγραφε τον Καλιγούλα ως κοκαλιάρη και χλωμό : "ήταν ψηλός, πολύ χλωμός, ο λαιμός και τα πόδια του πολύ ισχνά, τα μάτια του βαθουλωμένα, τα φρύδια του φαρδιά, τα μαλλιά του αδύναμα και το κεφάλι του καραφλό. Ήταν παλαβός και στο σώμα και στο μυαλό, υπέκυψε στην ασθένεια όταν ήταν παιδί. Όταν έγινε άνδρας υπέμενε αισθητά την κόπωση ; περιστασιακά, υπέφερε από λιποθυμικά επεισόδια, κατά την διάρκεια των οποίων ήταν ανίκανος να κάνει κάθε προσπάθεια." Βασιζόμενοι σε επιστημονικές ανακατασκευές των επίσημων ζωγραφισμένων προτομών του, ο Καλιγούλας είχε καφέ μαλλιά, καφέ μάτια και ξανθό δέρμα.

Μερικοί σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Καλιγούλας υπέφερε από υπερθυρεοειδισμό. Αυτή η διάγνωση οφείλεται κυρίως στην ευερεθιστότητα του Καλιγούλα και στο ιδιαίτερο "βλέμμα" του όπως περιγράφεται από τον Πλίνιο τον πρεσβύτερο.

Επαναξιολόγηση του τόπου ταφής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ινουαρίου 2011 η αστυνομία στο Nemi της Ιταλίας ανακοίνωσε την πεποίθησή της ότι ανακάλυψε τον τόπο ταφής του Καλιγούλα μετά την σύλληψη ενός κλέφτη που προσπαθούσε να ληστέψει ένα άγαλμα το οποίο πίστευαν ότι ανήκε στον αυτοκράτορα. Ο ισχυρισμός αυτός αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την ιστορικό του πανεπιστημίου του Cambridge Mary Beard.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουαλός ηθοποιός Emlyn Williams πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο του Καλιγούλα στην ανολοκλήρωτη ταινία του 1937 I, Claudius.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Jay Robinson πετυχημένα ενσάρκωσε έναν μοχθηρό Καλιγούλα σε δυο επικές ταινίες της δεκαετίας του 1950, The Robe (1953) και Demetrius and the Gladiators (1954).

Η ιστορική ταινία Καλιγούλας ολοκληρώθηκε το 1979, στην οποία ο Malcolm McDowell έπαιξε τον κεντρικό ρόλο. Η ταινία δίχασε το κοινό με τις σκηνές ωμής βίας και σεξ που παρουσίασε. Παρόλο που οι κριτικές ήταν συντριπτικά αρνητικές, η ταινία θεωρείται κλασική.

Ο David Brandon ενσάρκωσε τον Καλιγούλα στην ιταλική ταινία Αυτοκράτορας Καλιγούλας, η άγνωστη ιστορία το 1982, την οποία σκηνοθέτησε ο Joe D'Amato.

Ο ηθοποιός Szabolcs Hajdu ενσάρκωσε τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του 1996 Caligula.

Στην λογοτεχνία και το θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καλιγούλας, από τον Γάλλο συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, είναι ένα έργο στο οποίο ο Καλιγούλας επιστρέφει στο παλάτι το οποίο εγκαταλείφθηκε επί τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης του αδερφής, Ντρουσίλα. Ο νεαρός αυτοκράτορας χρησιμοποιεί την απεριόριστη δύναμή του ώστε να "φέρει το αδύνατο στην σφαίρα του πιθανού".

Στο μυθιστόρημα του 1934 I, Claudius του Άγγλου συγγραφέα Robert Graves, ο Καλιγούλας παρουσιάζεται ως ένας διαταραγμένο άνθρωπος με δολοφονικές διαθέσεις ήδη από την παιδική του ηλικία, ο οποίος έγινε κλινικά τρελός στην αρχή της διακυβέρνησής του. Σε ηλικία μόλις επτά ετών, οδήγησε τον πατέρα του Γερμανικό σε απελπισία και στον θάνατο τρομοκρατώντας τον κρυφά. Ο Καλιγούλας του Graves διαπράττει αιμομιξία και με τις τρεις αδερφές του και υπαινίσσεται ότι δολοφόνησε την Δρουσίλα.

Στην τηλεοπτική σειρά του BBC που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Graves (όπου τον κεντρικό ρόλο παίζει ο John Hurt), ο Καλιγούλας, αν και με διανοητικά προβλήματα ήδη από μικρή ηλικία, γίνεται επικίνδυνα ψυχωτικός μετά από μια επιλεπτική κρίση και ξυπνά πιστεύοντας ότι έχει μεταμορφωθεί στον θεό Δία. Σκοτώνει την Δρουσίλα ενώ προσπαθεί να αναπαραστήσει την γέννηση της Αθηνάς κόβοντας το παιδί του από την μήτρα της.

Το 1941 ο Edgar Rice Burroughs έγραψε το I Am a Barbarian. Η ιστορία αποτελεί μια ελεύθερη μετάφραση των απομνημονευμάτων του Britannicus (έναν φανταστικό χαρακτήρα του Burroughs) που ήταν ο σκλάβος του Καιγούλα από τηνπαιδική ηλικία μέχρι τον θάνατό του.

Η παράσταση The Reckoning of Kit and Little Boots, από τον Nat Cassidy, εξετάζει τις ζωές του Ελισαβετιανού θεατρικού συγγραφέα Κρίστοφερ Μάρλοου και του Καλιγούλα και δίνει έμφαση στις ομοιότητες ανάμεσα στους δυο χαρακτήρες - και οι δυο πέθαναν σε ηλικία 29 ετών, και οι δυο εν μέρει εξαιτίας των αμφιλεγόμενων θρησκευτικών πεποιθήσεών τους. Η παράσταση επικεντρώνεται στην αγάπη του Καλιγούλα για την αδερφή του Δρουσίλα και στην βαθιά ριζωμένη οργή του για τον Τιβέριο. Έκανε πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2008.

Η παράσταση του Ευγένιου Ο' Νιλ Lazarus Laughed εμφανίζει τον νεαρό Καλιγούλα ως έναν ψυχοπαθή που πιστεύει ότι θα είναι χαρούμενος μόνο όταν ο Τιβέριος θα είναι νεκρός και ο ίδιος θα είναι ο Καίσαρας.

Στην τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καλιγούλας έχει ενσαρκωθεί σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές:

 • Ralph Bates στην τηλεοπτική σειρά του ITV The Caesars (1968);
 • John Hurt στην τηλεοπτική σειρά του I, Claudius (1976);
 • John McEnery στην μίνι σειρά A.D. (1985);
 • Tony Hawks στο επεισόδιο του Red Dwarf "Meltdown" (1991);
 • Alexis Arquette στην έκτη σεζόν της σειράς Xena: Warrior Princess (2001);
 • Simon Farnaby και Jalaal Hartley στην σειρά "Horrible Histories";
 • John Simm στην μίνι σειρά του 2004 Imperium Nerone
 • Andrew Gower στην μίνι σειρά του 2015 A.D. The Bible Continues

Στο ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ο Samuel Barnett ενσάρκωσε τον Καλιγούλα στην ραδιοφωνική εκδοχή της σειράς του BBC I, Claudius (2010)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Φραγκουλίδης Σταύρος, “Η δολοφονία του Καλιγούλα: οι οιωνοί”, Ιστορικά, τ/χ. 236 (2004), σελ. 38-43.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Στην κλασική λατινική, το όνομα του Καλιγούλα θα αναγραφόταν ως GAIVS IVLIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος
Τιβέριος
Αυτοκράτορας της Ρώμης
37-41
Επόμενος
Κλαύδιος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Caligula της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).