Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κωνστάντιος Γάλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνστάντιος Γάλλος
Περίοδος15 Μαρτίου 351 - 354 (Καίσαρας της ανατολής υπό τον Κωνστάντιο Β')
Στέψη15 Μαρτίου 351
Σίρμιο, Παννονία
Γέννηση325
Μάσα Μαριτίμα, Ιταλία
Θάνατος354 (29 ετών)
Πούλα (Κροατία)
ΣύζυγοςΚωνσταντίνα
ΕπίγονοιΑναστασία
ΟίκοςΔυναστεία του Κωνσταντίνου
ΠατέραςΙούλιος Κωνστάντιος
ΜητέραΓάλλα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φλάβιος Κλαύδιος Κωνστάντιος Γάλλος (Flavius Claudius Iulius Constantius Gallus, 325 - 354), κοινώς γνωστός ως Κωνστάντιος Γάλλος, ήταν μέλος της Δυναστείας του Κωνσταντίνου και Καίσαρας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (351-354). Ήταν γιος του Ιούλιου Κωνστάντιου, αδελφού του Κωνσταντίνου Α΄ και της πρώτης συζύγου του Γάλλας, και αδελφός του αυτοκράτορα Ιουλιανού.

Παιδικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γάλλος γεννήθηκε στη Μάσα Μαριτίμα της Ιταλίας, αφού ο πατέρας του είχε ανακληθεί από την εξορία. Σύμφωνα με τον Αμμιανό Μαρκελίνο, είχε πολύ ωραία εξωτερική εμφάνιση, με μαλακά ξανθά μαλλιά.[1] Ο πατέρας του και ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τις εκτελέσεις που έλαβαν χώρα στην αυτοκρατορική οικογένεια μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Α΄ το 337. Ο ίδιος ο Γάλλος ήταν ένας από τους μοναδικούς αυτοκρατορικούς άνδρες εκτός των τριών γιων του Κωνσταντίνου Α΄ και της Φαύστας, που δεν εκτελέστηκαν. Οι άλλοι δύο είναι ο νεότερος ετεροθαλής αδελφός του Γάλλου, ο Ιουλιανός, και ο ξάδελφός τους, ο Νεποττιανός, οι οποίοι ήταν πολύ νέοι εκείνη την εποχή.

Ο Γάλλος ως Καίσαρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαγνέντιος επαναστάτησε και σκότωσε τον αυτοκράτορα Κώνστα. Ο Κωνστάντιος Β΄ ετοιμάστηκε να κινηθεί εναντίον του, αλλά χρειαζόταν έναν αντιπρόσωπο στην Ανατολή, οπότε κάλεσε τον Γάλλο στο Σίρμιο, τον έκανε Καίσαρα (15 Μαρτίου 351), του έδωσε το όνομα Κωνστάντιος και ενίσχυσε τους δεσμούς του με τον ξάδελφό του επιτρέποντάς του να παντρευτεί την αδελφή του Κωνσταντίνα. Ο Γάλλος και η Κωνσταντίνα έμειναν στην Αντιόχεια. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Γάλλος είχε να αντιμετωπίσει μια εβραϊκή εξέγερση. Ο Γάλλος διέταξε την εκτέλεση όλων των επαναστατών. Ο Αμμιανός αναφέρει επίσης ότι ο Γάλλος και η Κωνσταντίνα ξεκίνησαν αρκετές κατηγορίες για μαγεία ενάντια σε πλούσιους ανθρώπους, καταλήγοντας στην εκτέλεση αθώων και στην κατάσχεση του πλούτου τους. Η ίδια πηγή ισχυρίζεται ότι ο Γάλλος περπατούσε ανώνυμα στην Αντιόχεια τη νύχτα, ρωτώντας τους περαστικούς τι γνώμη έχουν για τον Καίσαρα, ενώ ο Ιουλιανός καταγράφει το μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε ο Γάλλος στον Ιππόδρομο, πιθανώς για να λάβει λαϊκή υποστήριξη. [2]

Μετά τη σύλληψη του Μόντιου Μάγνου, είχε γίνει μια συνωμοσία εναντίον του Γάλλου. Οι συνωμότες είχαν τη βοήθεια δύο αξιωματικών, που τους είχαν υποσχεθεί τα όπλα για την εξέγερση.[3] Όσοι συμμετείχαν στη συνωμοσία καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Πτώση και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συνέχεια ο Κωνστάντιος κάλεσε τον Γάλλο και την Κωνσταντίνα στο Μιλάνο. Η Κωνσταντίνα έφυγε πρώτη, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αδελφού της, αλλά πέθανε στη Βιθυνία. Ο Γάλλος, του οποίου οι δεσμοί με τον Κωνστάντιο είχαν εξασθενηθεί, παρέμεινε στην Αντιόχεια. Ο Κωνστάντιος προσπάθησε να δελεάσει τον Γάλλο, στέλνοντας ανθρώπους του για να πουν στον Γάλλο ότι ο Κωνστάντιος ήθελε να τον στέψει Αύγουστο. Ο Γάλλος, θέλοντας να λάβει τον βαθμό του Αύγουστου, πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει. Όταν ο Γάλλος στέφθηκε νικητής στον ιππόδρομο ως Αύγουστος, εξόργισε τον Κωνστάντιο και ανακρίθηκε στην Κροατία. Ο Γάλλος προσπάθησε να βάλει την ευθύνη όλων των πράξεών του στην Κωνσταντίνα, αλλά ο Κωνστάντιος τον καταδίκασε σε θάνατο.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ammianus Marcellinus, Res Gestae, 14.11.28
  2. http://www.roman-emperors.org/gallus.htm
  3. Ammianus Marcellinus, 14.7.18
  4. http://www.roman-emperors.org/gallus.htm

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Constantius Gallus στο Wikimedia Commons