Φιλιππικός Βαρδάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φιλιππικός Βαρδάνης
Solidus-Philippicus-sb1447.3.jpg
Περίοδος 11 Δεκεμβρίου 711 - 3 Ιουνίου 713
Προκάτοχος Ιουστινιανός Β´
Διάδοχος Αναστάσιος Β΄
Θάνατος 713
Πατέρας Νικηφόρος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φιλιππικός (... - 713) ήταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 711 έως το 713.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πραγματικό όνομα του Φιλιππικού ήταν Βαρδάνης. Ήταν γιος του πατρικίου Νικηφόρου, ο οποίος ήταν αρμενικής καταγωγής από μία αρμενική παροικία στην Πέργαμο[1].

Η θανάτωση του Ιουστινιανού Β΄ Ρινότμητου και του εξάχρονου γιου του, Τιβέριου, από τους άνδρες του Βαρδάνη σηματοδοτεί το τέλος της δυναστείας του Ηρακλείου. Κατέλαβε το θρόνο με την υποστήριξη του μονοφυσιτικού κόμματος[2] και μετά την άνοδό του απομάκρυνε τον πατριάρχη Κύρο και τοποθέτησε τον Ιωάννη ΣΤ΄. Επίσης συγκάλεσε σύνοδο στα ανάκτορα, όπου καταδίκασε την ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης διέταξε την καταστροφή της εικόνας της Συνόδου που βρισκόταν στα ανάκτορα. Η ενέργεια αυτή θεωρείται από πολλούς ως η αρχή της Εικονομαχίας.

Το 712, για να αντιμετωπίσει μια βουλγαρική επιδρομή, μετέφερε τα στρατεύματα του θέματος του Οψικίου. Στα τέλη Μαΐου 713 τα στρατεύματα αυτά επαναστατούν, καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη και στις 3 Ιουνίου τυφλώνουν τον Φιλιππικό και στο θρόνο εγκαθιστούν τον Αναστάσιο Β'[3].

Γενικά, αν και ο Βαρδάνης ανήλθε στο θρόνο ως ένας επιτυχημένος στρατιωτικός, κατά τη σύντομη βασιλεία του έδωσε προτεραιότητα στις θρησκευτικές υποθέσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παναγιώτης Χαρανής, Ethnic Changes in the Byzantine Empire in the Seventh Century, τ. 13, σελ. 23-44, Dumbarton Oaks Papers (1959) doi:10.2307/1291127, JSTOR 1291127
  2. Μέση Βυζαντινή Περίοδος - Μονοφυσιτισμός
  3. Αμαλία Κ. Ηλιάδη. «H κρίση του τέλους του 7ου αιώνα στο Βυζάντιο». Ανακτήθηκε στις 09/02/21.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος Βυζαντινών αυτοκρατόρων

Προηγούμενος
Ιουστινιανός Β΄
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
711 – 713
Επόμενος
Αναστάσιος Β΄