Μαξιμιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για τον Πατριάρχη, δείτε: Πατριάρχης Μαξιμιανός.
Μαξιμιανός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (Λατινικά)
Γέννηση240[1] ή 250
Σίρμιο
Θάνατος310
Μασσαλία
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΘρησκεία στην αρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςAfrania Hannibaliana
Ευτροπία
ΤέκναΦλαβία Μαξιμιανή Θεοδώρα
Φαύστα
Μαξέντιος[2][3]
Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός
ΓονείςΔιοκλητιανός
ΑδέλφιαΔιοκλητιανός (non-biological brother)
Καραύσιος Α΄ (non-biological brother)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος αυτοκράτορας (286–305)
Ρωμαίος συγκλητικός
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαξιμιανός (Μάρκος Αυρήλιος Βαλέριος Μαξιμιανός Ηρακλής, Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius[4], 250 - Ιούλιος 310) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 285 έως το 305. Ήταν Καίσαρας (από τον Ιούλιο του 285) και Αύγουστος (από τον Απρίλιο του 286 μέχρι τον Μάιο του 305) της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μοιράστηκε τον τελευταίο τίτλο του με τον συναυτοκράτορα και ανώτερό του, Διοκλητιανό, του οποίου ο πολιτικός εγκέφαλος συμπλήρωνε τη στρατιωτική δύναμη του Μαξιμιανού.

Η ενθρόνιση του και οι πρώτες μάχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαξιμιανός εγκαταστάθηκε στους Τρεβήρους αλλά πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του σε εκστρατείες. Στο τέλος του καλοκαιριού του 285, κατέπνιξε τις ανταρσίες που έλαβαν χώρα στη Γαλατία. Από το 285 και για τρία χρόνια, πολεμούσε γερμανικά φύλα κατά μήκος του ποταμού Ρήνου. Ξεκίνησε το 288 με τον Διοκλητιανό μια εκστρατεία καμμένης γης στα εδάφη των Αλεμάνων εξασφαλίζοντας προσωρινώς την άμυνα των βορείων επαρχιών κατά μήκος του Ρήνου.

Οι αποσχίσεις, οι κατακτήσεις στην Ιβηρική και οι εισβολείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καραύσιος που τον είχε διορίσει να αστυνομεύσει τα νησιά της Μάγχης επαναστάτησε το 286 προκαλώντας την απόσχιση των επαρχιών της Βρετανίας και της βορειοδυτικής Γαλατίας. Ο Μαξιμιανός απέτυχε να εκδιώξει τον Καραύσιο και ο κατακτητικός του στόλος καταστράφηκε από καταιγίδες το 289 ή το 290. Ο υφιστάμενός του, ο Κωνστάντιος, εκστράτευσε εναντίον του Αλλέκτου, όσο ο Μαξιμιανός βρισκόταν στη γραμμή της μάχης στο Ρήνο. Ο αρχηγός των ανταρτών εκδιώχθηκε το 296, και ο Μαξιμιανός μετέφερε τα στρατεύματά του νότια στις επαρχίες της Ιβηρίας και της Μαυριτανίας για να πολεμήσει Μαυριτανούς πειρατές και Βέρβερους εισβολείς αντίστοιχα.

Η παραίτηση η επιστροφή και η εκ νέου διεκδίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν οι εκστρατείες έλαβαν τέλος το 298, αναχώρησε για την Ιταλία, όπου έζησε με ανέσεις μέχρι το 305. Κατ' εντολή του Διοκλητιανού, ο Μαξιμιανός παραιτήθηκε την 1 Μαΐου του 305. Την θέση του Αυγούστου έλαβε ο Κωνστάντιος.

Στα τέλη του 306, ο Μαξιμιανός ξαναπήρε τον τίτλο του Αυγούστου και βοήθησε τον γιο του, τον Μαξέντιο, με την ανταρσία του στην Ιταλία. Τον Απρίλιο του 307, επιχείρησε να εκθρονίσει τον γιό του, όμως απέτυχε και κατέφυγε στην αυλή του διαδόχου τού Κωνστάντιου, του Κωνσταντίνου στους Τρεβήρους. Το Νοέμβριο του 308, στη σύνοδο όλων των Αυγούστων στο Καρνούντο, ο Διοκλητιανός και ο διάδοχός του Γαλέριος υποχρέωσαν τον Μαξιμιανό να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για την επαναδιεκδίκηση του θρόνου.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 310, ο Μαξιμιανός επιχείρησε να αρπάξει τον τίτλο από τον Κωνσταντίνο, ενώ ο αυτοκράτορας βρισκόταν σε εκστρατεία στο Ρήνο. Λίγοι τον υποστήριξαν, και αιχμαλωτίστηκε στην Μασσαλία. Ο Μαξιμιανός αυτοκτόνησε τον Ιούλιο του 310 με εντολή του Κωνσταντίνου. Κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ Μαξεντίου και Κωνσταντίνου η εικόνα του Μαξιμιανού εκκαθαρίστηκε από τους δημόσιους χώρους. Ωστόσο, αφού ο Κωνσταντίνος εκδίωξε και σκότωσε τον Μαξέντιο, η εικόνα του Μαξιμιανού αποκαταστάθηκε και αποθεώθηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 edition-humboldt.de/H0014028.
  2. «Maxentius» (Ρωσικά)
  3. «Maximianus» (Ρωσικά)
  4. Στην κλασική λατινική, το όνομα του Μαξιμιανού θα γραφόταν ως MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS HERCVLIVS AVGVSTVS.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος:
Διοκλητιανός
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: συναυτοκράτορας: Διοκλητιανός 286-305
Διάδοχος:
Κωνστάντιος Χλωρός