Αλέξιος Κομνηνός (συναυτοκράτορας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλέξιος Κομνηνός
Byzantinischer Mosaizist um 1122 001.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1106[1]
Μακεδονία
Θάνατος 2  Αυγούστου 1142
Αττάλεια
Τόπος ταφής Αγία Σοφία
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Αρχαία Ελληνικά[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός ηγέτης
Οικογένεια
Σύζυγος Ευπραξία Μστισλάβιβνα
Τέκνα Marie Comnène
Γονείς Ιωάννης Β΄ Κομνηνός και Ειρήνη της Ουγγαρίας
Αδέλφια Ανδρόνικος Κομνηνός
Ισαάκιος Κομνηνός
Μανουήλ Α΄ Κομνηνός
Μαρία Κομνηνή
Θεοδώρα Κομνηνή
Ευδοκία Κομνηνή
Άννα Κομνηνή
Συγγενείς Μστισλάβ Α΄ του Κιέβου (πεθερός)
Οικογένεια Δυναστεία Κομνηνών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλέξιος Κομνηνός (1106 - 1142) ήταν ο πρωτότοκος γιος και συναυτοκράτορας (1122-1142) του Ιωάννη Β΄ Κομνηνού Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητέρα του ήταν η Πιρόσκα (Ειρήνη) των Άρπαντ, κόρη του Λαδίσλαου Α΄ της Ουγγαρίας, η μετέπειτα αγία. Η μητέρα του ήταν 5η απόγονος της Θεοφανώς Σκληρού, συζύγου του Όθωνα Β΄ της Γερμανίας[3]. Η Θεοφανώ ήταν συγγενής του Νικηφόρου Β΄ Φωκά και του Ιωάννη Α΄ Τσιμισκή[4]. Ο Αλέξιος ήταν δίδυμος με την αδελφή του Μαρία Κομνηνή· από τα άλλα αδέλφια του, μικρότερος ήταν ο Μανουήλ Α΄ Κομνηνός.

Το 1122, σε ηλικία 16 ετών ο πατέρας του τον έκανε συναυτοκράτορα. Ο Θεόδωρος Πρόδρομος έγραψε ένα πανηγυρικό ποίημα για την περίσταση. Χαιρετίζει τους δύο Αυτοκράτορες ως τέκνα Αυτοκρατόρων, που το θρόνο και το σκήπτρο του Αυγούστου το απέκτησαν από πατρική κληρονομία. Είναι οι μεταρρυθμιστές, που αποκατέστησαν την παλαιά τάξη πραγμάτων, συνήθειες και προνόμια.

Το διάστημα που ήταν συναυτοκράτορας φτιάχθηκε το ψηφιδωτό στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, όπου παριστά τον Ιωάννη Β΄, τη σύζυγό του και τον Αλέξιο. Επίσης σε ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο απεικονίζεται ο Χριστός με την Ελεημοσύνη και τη Δικαιοσύνη προσωποποιημένες εκατέρωθεν αυτού να στέφει τους δύο Αυτοκράτορες με τις επιγραφές: "Ιωάννης εν Χριστώ τω Θεώ πιστός βασιλεύς πορφυρογέννητος και Αυτοκράτωρ Ρωμαίων ο Κομνηνός" και "Αλέξιος εν Χριστώ τω Θεώ πιστός βασιλεύς πορφυρογέννητος ο Κομνηνός".

Το 1142 ο πατέρας του ήταν σε εκστρατεία στην Μ. Ασία. Στρατοπέδευσε στην Αττάλεια για να ειρηνεύσει τις περιοχές γύρω από τη λίμνη Πουσγουσή (μάλλον η σημερινή Beyşehir). Εκεί ο Αλέξιος ασθένησε από υψηλό πυρετό και απεβίωσε 36 ετών. Ο δευτερότοκος Ανδρόνικος ανέλαβε να συνοδεύσει τη σορό στην Κωνσταντινούπολη, καθ' οδόν όμως ασθένησε και απεβίωσε και αυτός.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χριστός ευλογεί τον Ιωάννη Β΄ και τον συναυτοκράτρα γιο του Αλέξιο Κομνηνό

Οι ιστορικοί αναφέρουν δύο κόρες ηγεμόνων, που παντρεύτηκαν μέλος του Οίκου των Κομνηνών. Ταιριάζει να είναι ο Αλέξιος Κομνηνός: νυμφεύτηκε πρώτα την Ντομπρότζεζα (Ευπραξία) των Ρουρικιδών, κόρη του Μστισλάβ Α΄ μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου και έπειτα την Κάτα (Ειρήνη) των Μπαγκρατιόνι, κόρη του Δαβίδ Δ΄ της Γεωργίας[5]. Είχε κόρη τη

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb122025192. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. (Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb122025192. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. Θεοφανώ Σκληρού > Ματθίλδη Οθωνιδών Γερμανίας > αγία Ριτσέζα Εζόνεν Λοθαριγγίας > Αδελαΐδα Πιάστ Πολωνίας > Λαδίσλαος Α΄ Άρπαντ Ουγγαρίας > Πιρόσκα (Ειρήνη) Άρπαντ Ουγγαρίας
  4. Η Θεοφανώ ήταν μικρανιψιά του Νικηφόρου Β΄ και κόρη της εξαδέλφης του Ιωάννη Α΄.
  5. Υπάρχουν τρεις απόψεις για τον σύζυγο της Κάτα (Ειρήνης): μπορεί να είναι ο Ισαάκιος Κομνηνός ή ο Αλέξιος Βρυέννιος, γιος της Άννας Κομνηνής ή ο Αλέξιος Κομνηνός (συναυτοκράτορας).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexios Komnenos (co-emperor) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).