Μαξιμίνος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαξιμίνος Β΄
Daza01 pushkin.jpg
Περίοδος 305 μέχρι 308 (ως Καίσαρας στην Ανατολή, υπό τον Γαλέριο)
310 - Μάιος 312 (ως Αύγουστος στην Ανατολή σε ανταγωνισμό με τον Λικίνιο)
Προκάτοχος Γαλέριος
Διάδοχος Λικίνιος
Γέννηση 20 Νοεμβρίου 270
Θάνατος Αύγουστος 313 (42 ετών)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Γάιος Βαλέριος Γαλέριος Μαξιμίνος (Gaio Galerio Valerio Massimino Daia, 20 Νοεμβρίου 270 - Αύγουστος 313) Ρωμαίος Αυτοκράτορας από 308 έως 313, ήταν αρχικά ένας χωρικός που ονομαζόταν Δάια, γεννημένος στην περιοχή του Δούναβη, στην νεοοργανωμένη Ρωμαϊκή επαρχία της Αυρηλιανής Δακίας (που μαζί με την Μακεδονία υπαγόταν στην μετέπειτα Πραιτωριανή επαρχία Ιλλυρικού). Ήταν ο ανιψιός του Γαλερίου, γιος της αδελφής του.

Διακρίθηκε αφού κατετάγη στο στρατό, και το 305 υιοθετήθηκε από τον εκ μητρός θείο του , Γαλέριο, και ανήλθε στο βαθμό του Καίσαρα, με τη διακυβέρνηση της Συρίας και της Αιγύπτου.

Το 308, όταν έγινε Αύγουστος ο Λικίνιος, ο Μαξιμίνος και ο Μέγας Κωνσταντίνος ανακηρύχθηκαν filii Augustorum ("γιοι του Αύγουστου"), ωστόσο ο Μαξιμίνος άρχισε να αυτοαποκαλείται Αύγουστος το 310.

Μετά το θάνατο του Γαλέριου, το 311, ο Μαξιμίνος μοιράστηκε μαζί με το Λικίνιο το ανατολικό μέρος της Αυτοκρατορίας και σύναψε μυστική συμμαχία με το σφετεριστή Μαξέντιο, ο οποίος είχε υπό τον έλεγχό του την Ιταλία. Ήρθε σε ανοικτή σύγκρουση με το Λικίνιο το 313 και υπέστη συντριπτική ήττα στη μάχη του Tzirallum, στις 30 Απριλίου και κατέφυγε αρχικά στη Νικομήδεια και έπειτα στην Ταρσό της Κιλικίας. Πέθανε εκεί, τον επόμενο Αύγουστο και ο θάνατός του αποδόθηκε σε "θλίψη, δηλητηρίαση και στην οργή των θεών".

Ο Μαξιμίνος ήταν διαβόητος για τους σκληρούς διωγμούς που εξαπέλυσε εναντίον των Χριστιανών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμαAcademy-Britannica.png Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από το λήμμα "Galerius_Valerius_Maximinus" της Encyclopædia Britannica του 1911 που αποτελεί κοινό κτήμα.