Φλάβιος Βαλέριος Σεβήρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φλάβιος Βαλέριος Σεβήρος
Follis-Flavius Valerius Severus-trier RIC 650a.jpg
Νόμισμα που απεικονίζει τον Σεβήρο
Περίοδος 1 Μαΐου 305 - 307
Στέψη 1 Μαΐου 305
Προκάτοχος Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός
Γαλέριος
Διάδοχος Λικίνιος
Γαλέριος
Γέννηση Ιλλυρία
Θάνατος 16 Σεπτεμβρίου 307
Τρεις Ταβέρνες
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Φλάβιος Βαλέριος Σεβήρος (Flavius Valerius Severus[1], ... - 16 Σεπτεμβρίου 307), γνωστός και ως Σεβήρος Β΄, ήταν αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 306 έως το 307. Μετά την αποτυχία του να πολιορκήσει τη Ρώμη, διέφυγε στη Ραβέννα. Πιστεύεται ότι σκοτώθηκε εκεί ή εκτελέστηκε κοντά στη Ρώμη.

Ο Σεβήρος ήταν στρατιώτης προερχόμενος από ταπεινή οικογένεια των ιλλυρικών επαρχιών πριν ο Γαλέριος κάνει έκκληση στον Μαξιμιανό να τον διορίσει καίσαρα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 305. Υπηρέτησε ως κατώτερος συνεργάτης-αξιωματικός του Κωνστάντιου Χλωρού, τότε Αυγούστου του δυτικού τμήματος της Αυτοκρατορίας.

Μετά τον θάνατο του Κωνστάντιου Χλωρού, ο Σεβήρος προβιβάστηκε από τον Γαλέριο και έγινε Αύγουστος, ενώ παράλληλα ο Κωνσταντίνος είχε ανακηρυχθεί αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του στη Βρετανία. Όταν ο Μαξέντιος εξεγέρθηκε στη Ρώμη, ο Γαλέριος έστειλε τον Σεβήρο να καταπνίξει την εξέγερση. Ο Σεβήρος μετακινήθηκε από την πρωτεύουσά του, το Μεδιόλανο προς τη Ρώμη. Φοβούμενος την άφιξη του Σεβήρου, ο Μαξέντιος προσέφερε συμμαχία με τον πατέρα του, τον Μαξιμιανό. Ο Μαξιμιανός δέχτηκε και μόλις ο Σεβήρος και τα στρατεύματά του κατέφτασαν προ των πυλών της Ρώμης, οι άντρες του λιποτάκτησαν και πήραν το μέρος του παλιού τους αρχηγού, του Μαξιμιανού.

Ο Σεβήρος προσέφυγε στη Ραβέννα όπου βρήκε προστασία. Ο Μαξιμιανός του πρότεινε να παραδοθεί ειρηνικά για να τον αφήσει να ζήσει και να του φέρεται αξιοπρεπώς, πράγμα που ο Σεβήρος δέχτηκε την άνοιξη του 307. Παρά την υπόσχεση του, ο Μαξιμιανός τον μεταχειρίστηκε σαν αιχμάλωτο και αργότερα τον φυλάκισε στις Τρεις Ταβέρνες επί της Αππίας οδού. Όταν ο Γαλέριος ξεκίνησε την εκστρατεία του για την κατάκτηση της Ιταλίας για να καταπνίξει τον Μαξιμιανό και τον Μαξέντιο, ο Μαξέντιος διέταξε το θάνατο του Σεβήρου. Εκτελέστηκε -ή αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει- στις 16 Σεπτεμβρίου του 307.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στην κλασική λατινική, το όνομα του Σεβήρου θα γραφόταν ως FLAVIVS VALERIVS SEVERVS AVGVSTVS.
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Προηγούμενος
Κωνστάντιος Χλωρός
Αυτοκράτορας της Ρώμης
συναυτοκράτορες: Γαλέριος 306-307
Επόμενος
Λικίνιος