Τιβέριος (γιος του Ιουστινιανού Β΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τιβέριος
Monete d'oro di giustiniano II e tiberio IV, 705-711, 02, 5.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 705
Χάζαροι
Θάνατος Δεκεμβρίου 711
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
Γονείς Ιουστινιανός Β´ και Θεοδώρα των Χαζάρων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας

Ο Τιβέριος (705 - Δεκέμβριος 711) ήταν ο μοναδικός γιος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β΄, και το μόνο παιδί του από τη δεύτερη σύζυγό του Θεοδώρα των Χαζάρων, την οποία παντρεύτηκε το 704, ενώ ήταν την εξορία στην γη των Χαζάρων .

Πιθανώς ο Τιβέριος γεννήθηκε το 705 στη γη των Χαζάρων, κατά την απουσία του πατέρα του σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το βυζαντινό θρόνο. Μετά την επιτυχία του Ιουστινιανού και την επάνοδο του στον θρόνο ο Τιβέριος και η μητέρα του πήγαν στην Κωνσταντινούπολη όπου το βρέφος πήρε τον τίτλο του συναυτοκράτορα. Το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε για αυτόν στη συνέχεια,είναι η συμμετοχή του στην εορταστική υποδοχή του Πάπα Κωνσταντίνου Α΄ στις αρχές του 711. Μετά την ανατροπή του πατέρα του τον Δεκέμβριο του 711 δολοφονήθηκε από τον πατρίκιο Μαύρο και τον Ιωάννη Στρούθο, και θάφτηκε στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tiberius (son of Justinian II) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).