Κωνσταντίνος (ΙΑ΄) Λάσκαρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Λάσκαρης
Περίοδος12 Απριλίου 1204 - 19 Μαρτίου 1205
ΠροκάτοχοςΑλέξιος Ε΄ Δούκας
ΔιάδοχοςΘεόδωρος Α' Λάσκαρης (Αυτοκρατορία της Νίκαιας)
Μιχαήλ Α' Κομνηνός Δούκας (Δεσποτάτο της Ηπείρου)
Αλέξιος Α' & Δαυίδ Μεγάλοι Κομνηνοί (Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας)
Βαλδουίνος Α' της Κωνσταντινούπολης (Λατινική Αυτοκρατορία)
Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος (Σαν επόμενος Βυζαντινός Αυτοκράτορας)
Γέννηση1170
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος19 Μαρτίου 1205
Ποιμανηνόν
ΟίκοςΛασκαριδών
ΠατέραςΜανουήλ Λάσκαρης
ΜητέραΙωάννα Καράτζαινα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Λάσκαρης (1170 - 19 Μαρτίου 1205) ήταν ο τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας πριν πέσει η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Λατίνων της Δ' Σταυροφορίας αλλά και ο πρώτος αφότου έπεσε (12 Απριλίου 1204 - 19 Μαρτίου 1205), γιος του Μανουήλ Λάσκαρη και της Ιωάννας Καράτζαινας (γενν.π.1148).

Η ανάληψη της εξουσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1204 από την Δ' Σταυροφορία, ο Αλέξιος Ε΄ Δούκας, βλέποντας ότι όλα είχαν χαθεί, εγκατέλειψε την πόλη το βράδυ της 12ης Απριλίου. Καθώς οι Σταυροφόροι θα έμπαιναν το πρωί στην πόλη, ο λαός μαζεύτηκε στην Αγία Σοφία για να εκλέξει νέο αυτοκράτορα. Υποψήφιοι ήταν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, που είχε συμμετάσχει γενναία στην άμυνα της Πόλης και ο Κωνσταντίνος Δούκας, επίσης ικανός στρατιωτικός. Με κλήρο επιλέχθηκε ο πρώτος, που προσπάθησε να εμψυχώσει τους πολίτες για άμυνα και να χρησιμοποιήσει τη Φρουρά των Βάραγγων. Αλλά όλοι τον εγκατέλειψαν. Έφυγε στις 13 Απριλίου με πλοίο για τη Βιθυνία. Εκεί ο αδελφός του Θεόδωρος συγκέντρωσε στρατό και έστειλε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει το Αδραμύττιο από τον Ερρίκο της Φλάνδρας, τον νεοστεφθέντα Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη μάχη του Αδραμυττίου που έγινε στις 19 Μαρτίου 1205 ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε και έκτοτε δεν αναφέρεται ο Κωνσταντίνος, ίσως λοιπόν σκοτώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε. Τα γεγονότα περιγράφει ο σύγχρονος ιστορικός Νικήτας Χωνιάτης. Το 1205 ο αδελφός του Θεόδωρος Α' Λάσκαρης ανακηρύχθηκε με τη σειρά του «αυτοκράτωρ Ρωμαίων», ιδρύοντας την Αυτοκρατορία της Νίκαιας.

Αρίθμηση μεταξύ των αυτοκρατόρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Λάσκαρης συνήθως δεν περιλαμβάνεται στην σύγχρονη αρίθμηση των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ποτέ δεν στέφθηκε επίσημα αυτοκράτωρ. Επίσης, αρκετοί σύγχρονοι ιστορικοί, όπως ο Στήβεν Ράνσιμαν, αμφισβητούν την ακρίβεια της αναφοράς του Χωνιάτη, δεδομένης της υποδεέστερης θέσης την οποία εμφανίζεται να κατέχει σε σχέση με τον Θεόδωρο, και εικάζουν ότι ο Θεόδωρος ανακηρύχθηκε αυτοκράτωρ τον Απρίλιο του 1204, και όχι ο Κωνσταντίνος. Ενίοτε όμως εμφανίζεται ως Κωνσταντίνος ΙΑ΄, αρίθμηση που συνήθως αναφέρεται στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (ο οποίος τότε αριθμείται ΙΒ΄).

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία Ρωμαίων Αυτοκρατόρων 717 - 1453

Κωνσταντίνος (ΙΑ΄) Λάσκαρης
Γέννηση: 1170 Θάνατος: 19 Μαρτίου 1205
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αλέξιος Ε΄ Δούκας
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
1204-1205
Διάδοχος
Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρης