Κωνσταντίνος (ΙΑ΄) Λάσκαρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Λάσκαρης
Περίοδος12 Απριλίου 1204 - 19 Μαρτίου 1205
ΠροκάτοχοςΑλέξιος Ε΄ Δούκας
ΔιάδοχοςΘεόδωρος Α΄ Λάσκαρης
Γέννηση1170
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος19 Μαρτίου 1205
Ποιμανηνόν
ΟίκοςΛασκαριδών
ΠατέραςΜανουήλ Λάσκαρης
ΜητέραΙωάννα Καράτζαινα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Λάσκαρης (1170 - 19 Μαρτίου 1205) ήταν ο τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας πριν πέσει η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Λατίνων της Δ' Σταυροφορίας αλλά και ο πρώτος αφότου έπεσε (12 Απριλίου 1204 - 19 Μαρτίου 1205), γιος του Μανουήλ Λάσκαρη και της Ιωάννας Καράτζαινας (γενν.π.1148).

Η ανάληψη της εξουσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1204 από την Δ' Σταυροφορία, ο Αλέξιος Ε΄ Δούκας, βλέποντας ότι όλα είχαν χαθεί, εγκατέλειψε την πόλη το βράδυ της 12ης Απριλίου. Καθώς οι Σταυροφόροι θα έμπαιναν το πρωί στην πόλη, ο λαός μαζεύτηκε στην Αγία Σοφία για να εκλέξει νέο αυτοκράτορα. Υποψήφιοι ήταν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, που είχε συμμετάσχει γενναία στην άμυνα της Πόλης και ο Κωνσταντίνος Δούκας, επίσης ικανός στρατιωτικός. Με κλήρο επιλέχθηκε ο πρώτος, που προσπάθησε να εμψυχώσει τους πολίτες για άμυνα και να χρησιμοποιήσει τη Φρουρά των Βάραγγων. Αλλά όλοι τον εγκατέλειψαν. Έφυγε στις 13 Απριλίου με πλοίο για τη Βιθυνία. Εκεί ο αδελφός του Θεόδωρος συγκέντρωσε στρατό και έστειλε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει το Αδραμύττιο από τον Ερρίκο της Φλάνδρας, τον νεοστεφθέντα Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη μάχη του Αδραμυττίου που έγινε στις 19 Μαρτίου 1205 ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε και έκτοτε δεν αναφέρεται ο Κωνσταντίνος, ίσως λοιπόν σκοτώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε. Τα γεγονότα περιγράφει ο σύγχρονος ιστορικός Νικήτας Χωνιάτης. Το 1205 ο αδελφός του Θεόδωρος Α' Λάσκαρης ανακηρύχθηκε με τη σειρά του «αυτοκράτωρ Ρωμαίων», ιδρύοντας την Αυτοκρατορία της Νίκαιας.

Αρίθμηση μεταξύ των αυτοκρατόρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Λάσκαρης συνήθως δεν περιλαμβάνεται στην σύγχρονη αρίθμηση των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ποτέ δεν στέφθηκε επίσημα αυτοκράτωρ. Επίσης, αρκετοί σύγχρονοι ιστορικοί, όπως ο Στήβεν Ράνσιμαν, αμφισβητούν την ακρίβεια της αναφοράς του Χωνιάτη, δεδομένης της υποδεέστερης θέσης την οποία εμφανίζεται να κατέχει σε σχέση με τον Θεόδωρο, και εικάζουν ότι ο Θεόδωρος ανακηρύχθηκε αυτοκράτωρ τον Απρίλιο του 1204, και όχι ο Κωνσταντίνος. Ενίοτε όμως εμφανίζεται ως Κωνσταντίνος ΙΑ΄, αρίθμηση που συνήθως αναφέρεται στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (ο οποίος τότε αριθμείται ΙΒ΄).

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία Ρωμαίων Αυτοκρατόρων 717 - 1453

Κωνσταντίνος (ΙΑ΄) Λάσκαρης
Γέννηση: 1170 Θάνατος: 19 Μαρτίου 1205
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αλέξιος Ε΄ Δούκας
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
1204-1205
Διάδοχος
Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρης