Κωνσταντίνος (ΙΑ΄) Λάσκαρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κωνσταντίνος Λάσκαρης
Αυτοκράτορας των Ρωμαίων
Περίοδος 1204-1205
Προκάτοχος Αλέξιος Ε΄ Δούκας
Διάδοχος Θεόδωρος Α' Λάσκαρης
Οίκος Λασκαριδών
Πατέρας Μανουήλ Λάσκαρης
Μητέρα Ιωάννα Καράτζαινα
Θάνατος 1205;
Ποιμανηνόν;
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Κωνσταντίνος (ΙΑ΄) Λάσκαρης ήταν γιος του Μανουήλ Λάσκαρη (γενν.π.1140) και της Ιωάννας Καράτζαινας (γενν.π.1148).

Η ανάληψη της εξουσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας, ο Αλέξιος Ε΄ Δούκας βλέποντας ότι όλα είχαν χαθεί, εγκατέλειψε την πόλη το βράδυ της 12ης Απριλίου. Καθώς οι Σταυροφόροι θα έμπαιναν το πρωί στην πόλη, ο λαός μαζεύτηκε στην Αγία Σοφία για να εκλέξει νέο αυτοκράτορα. Υποψήφιοι ήταν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, που είχε συμμετάσχει γενναία στην άμυνα της Πόλης και ο Κωνσταντίνος Δούκας, επίσης ικανός στρατιωτικός. Με κλήρο επιλέχθηκε ο πρώτος, που προσπάθησε να εμψυχώσει τους πολίτες για άμυνα και να χρησιμοποιήσει τη Φρουρά των Βάραγγων. Αλλά όλοι τον εγκατέλειψαν. Έφυγε στις 13 Απριλίου με πλοίο για τη Βιθυνία. Εκεί ο αδελφός του Θεόδωρος συγκέντρωσε στρατό και έστειλε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει το Αδραμύττιο από τον Ερρίκο της Φλάνδρας Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη μάχη του Αδραμυττίου που έγινε στις 19 Μαρτίου 1205 ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε και έκτοτε δεν αναφέρεται ο Κωνσταντίνος, ίσως λοιπόν σκοτώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε. Τα γεγονότα περιγράφει ο ιστορικός Νικήτας Χωνιάτης. Αν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης αριθμηθεί ως ΙΑ', τότε ο επόμενος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα είναι ο ΙΒ'. Είναι ο αυτοκράτορας των Ρωμαίων που μετακινήθηκε από την Κωνσταντινούπολη στη Νίκαια. Το 1205 ο αδελφός του Θεόδωρος Α' Λάσκαρης αξίωσε το δικαίωμα να είναι αυτοκράτορας των Ρωμαίων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανωτέρω περιγράφει ο ιστορικόςΝικήτας Χωνιάτης, αυτόπτης μάρτυρας της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, στο έργο του Χρονική Διήγησις.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενελογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογία Ρωμαίων Αυτοκρατόρων 717 - 1453

Προηγούμενος
Αλέξιος Ε΄ Δούκας
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Επόμενος
Θεόδωρος Α' Λάσκαρης