Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γορδιανός Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γορδιανός Α'
Προτομή του Γορδιανού Α'
Περίοδος22 Μαρτίου 238 - Απρίλιος 238
ΠροκάτοχοςΜαξιμίνος Θραξ
ΔιάδοχοςΜαξιμίνος Θραξ
Πουπιένος
και Βαλβίνος
Γέννηση159
πιθανόν στη Φρυγία
Θάνατος12 Απριλίου 238 (79 ετών)
Καρχηδόνα
ΣύζυγοςΆγνωστη
ΕπίγονοιΓορδιανός Β΄
Αντωνία Γορδιάνα
ΠατέραςΆγνωστος
ΜητέραΆγνωστη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γορδιανός Α΄ (Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus[1], 159 - 12 Απριλίου 238) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας για ένα μήνα, μαζί με τον γιο του, Γορδιανό Β', το 238, το έτος των έξι αυτοκρατόρων. Συμμετέχοντας σε μία εξέγερση εναντίον του αυτοκράτορα Μαξιμίνου Θρακός, νικήθηκε από δυνάμεις πιστές στον Μαξιμίνο και αυτοκτόνησε.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια και το οικογενειακό υπόβαθρο του Γορδιανού. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την οικογενειακή καταγωγή του[2]. Η οικογένειά του ήταν σεμνή και πολύ πλούσια. Λεγόταν ότι ο Γορδιανός σχετιζόταν με εξέχοντες συγκλητικούς. Εκλέχθηκε αγορανόμος και ήταν πολύ δημοφιλής ως διοργανωτής δημοσίων θεαμάτων κυρίως μονομαχιών κατά μήνα. Ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας σε ηλικία 80 ετών από τα Ρωμαϊκά στρατεύματα της Αφρικής που δεν ήθελαν να υποκύψουν στον Μαξιμίνο. Τότε ο Γορδιανός επέλεξε ως συνάρχοντα τον γιο του. Ωστόσο ο διοικητής της Μαυριτανίας Καπελλιανός, οπαδός του Μαξιμίνου επετέθη εναντίον του. Προ της Καρχηδόνας, στη μάχη που ακολούθησε, ηττήθηκε ο γιος του Γορδιανού και φονεύθηκε. Ο ίδιος ο Γορδιανός μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη αυτοκτόνησε δι' απαγχονισμού, μετά από βασιλεία μόλις έξι εβδομάδων.

Ο Γορδιανός Α' είχε έντιμο χαρακτήρα, στα κοινά ήταν πολύ εργατικός και είχε αξιόλογη μόρφωση. Συνέγραψε την "Αντωνιάδα", που αποτελεί εγκωμιαστική βιογραφία των Αυτοκρατόρων Αντωνίνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gordian II Encyclopædia Britannica
  2. Gordian I Roman Emperors

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ. 5ος, σ. 600

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος:
Μαξιμίνος Θραξ
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: 238
Διάδοχος:
Πουπιένος & Βαλβίνος