Χριστόφορος Λακαπηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χριστόφορος Λεκαπηνός)
Χριστόφορος Λακαπηνός
Σόλιδος (4,4 γραμ.) Επιγρ.: ROMAN[ΟS] ET XPISTOFO[ROS] AUGGB/ +ΙΗS XPS REX REGNANTIUM*
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση890
Θάνατος931
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣοφία
ΤέκναΕιρήνη Λακαπηνή
ΓονείςΡωμανός Α´ και Θεοδώρα
ΑδέλφιαΣτέφανος Λεκαπηνός
Κωνσταντίνος Λεκαπηνός
Πατριάρχης Θεοφύλακτος
Ελένη Λεκαπηνή
ΟικογένειαΔυναστεία Λεκαπηνών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινός Αυτοκράτορας (921–931)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χριστόφορος (890-895 - Αύγουστος 931) από τη Δυναστεία των Λεκαπηνών ήταν ο πρωτότοκος γιος του Αυτοκράτορα Ρωμανού Α΄. Το 921 ανακηρύχθηκε από τον πατέρα του συναυτοκράτορας[1], τιθέμενος δεύτερος στη σειρά, μετά τον πατέρα του και πριν τον νόμιμο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο. Το επόμενο έτος η σύζυγός του Σοφία ανακηρύχθηκε Αυγούστα και το 924 οι δύο μικρότεροι αδελφοί του συναυτοκράτορες.

Απεβίωσε το 931. Όταν το 944 οι δύο αδελφοί του εκτόπισαν τον πατέρα τους, εκτοπίστηκαν και αυτοί, έτσι έμεινε Αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Ζ΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ρωμανού Α΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και της Θεοδώρας αγνώστου καταγωγής. Μεγαλύτερη ήταν η αδελφή του Ελένη σύζυγος του Κωνσταντίνου Ζ΄. Μικρότερα αδέλφια του ήταν ο Στέφανος, ο Κωνσταντίνος, ο Θεοφύλακτος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, η Αγάθη σύζυγος του Ρωμανού Αργυρού, μία αδελφή σύζυγος του μάγιστρου Ρωμανού Μοσελέ και μία ακόμη αδελφή σύζυγος του μάγιστρου Ρωμανού Σαρωνίτη.

Ο πατέρας του από στρατηγός της Σάμου έγινε δρουγγάριος του Πλωίμου. Δεν γνωρίζουμε για τη νεανική ζωή του Χριστοφόρου. Ήταν ενήλικας το 919-920 και είχε κόρη σε ηλικία γάμου το 927, έτσι υποθέτουμε ότι γεννήθηκε το 890-895. Όταν ο πατέρας του ανήλθε στην εξουσία, ο Χριστόφορος νυμφεύτηκε τη Σοφία, κόρη του πλούσιου πατρίκιου Νικήτα, Σλάβου από την Πελοπόννησο.

Όταν ο Ρωμανός Α΄ επέτυχε να παντρέψει την κόρη του Ελένη με τον 14ετή Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ΄ των Μακεδόνων το 919, ανέλαβε τον ρόλο του επιτρόπου του Αυτοκράτορα με τον τίτλο του βασιλεοπάτορα. Τότε ο Χριστόφορος τον διαδέχθηκε στη θέση του μεγάλου Εταιρειάρχη, δηλ. διοικητή της ανακτορικής Φρουράς. Ο Ρωμανός σύντομα έστεψε τον εαυτό του Αυτοκράτορα (Δεκέμβριος 920) και τελικά προώθησε τον εαυτό του σε σειρά προτεραιότητας πριν από τον νεαρό Κωνσταντίνο Ζ΄. Για να παγιώσει περαιτέρω τη θέση του και για να σχεδιάσει την άνοδο της οικογένειάς του επί της νόμιμης Μακεδονικής δυναστείας, ο Ρωμανός Α΄ έστεψε τον Χριστόφορο συναυτοκράτορα στις 20 Μαΐου 921. Επιπλέον, όταν η μητέρα του Κωνσταντίου, η Θεοδώρα απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 922, η Σοφία έγινε Αυγούστα μαζί με την Ελένη Λεκαπηνή.

Το 924 οι νεότεροι αδελφοί του Στέφανος και Κωνσταντίνος έγιναν επίσης συναυτοκράτορες. Το 927, ως μέρος της συμφωνίας ειρήνης, η κόρη του Χριστοφόρου Μαρία, μετονομάστηκε σε Ειρήνη για την περίσταση και παντρεύτηκε τον Πέτρο Α΄ ηγεμόνα των Βουλγάρων (βασ. 927-060). Ο Ρωμανός Α΄ χρησιμοποίησε την περίσταση για να ανεβάσει τον Χριστόφορο σε σειρά πριν από τον Κωνσταντίνο Ζ΄. Το 928 ο πεθερός του πατρίκιος Νικήτας πρότεινε στον Χριστόφορο να εκτοπίσει τον πατέρα του, δεν επέτυχε όμως να τον πείσει και εξορίστηκε. Ίσως το κίνητρο πίσω από αυτό να είναι η ασθενής υγεία του Χριστοφόρου και ο φόβος της Σοφίας και του πατέρα της ότι, αν ο Ρωμανός Α΄ απεβίωνε πρόωρα, θα έχαναν τη θέση τους. Ο Χριστόφορος απεβίωσε τον Αύγουστο του 931 και ο πατέρας του, αφού τον πένθησε πολύ, αφοσιώθηκε σε θρησκευτικές αναζητήσεις. Λίγο μετά το τέλος του Χριστοφόρου, η Σοφία αποσύρθηκε από την Αυλή σε μοναστήρι, όπου απεβίωσε.

Έπειτα από το τέλος του οι δύο μικρότεροι αδελφοί του ανήλθαν σε προτεραιότητα. Τον Δεκέμβριο του 944 οι δύο αδελφοί εκτόπισαν τον πατέρα τους και τον ανάγκασαν να ζήσει σε ένα μοναστήρι στην νήσο Πρώτη των Πριγκιποννήσων. Όταν όμως προσπάθησαν να εκθρονίσουν και τον Κωνσταντίνο Ζ΄, ο λαός της Κωνσταντινούπολης εξεγέρθηκε και τους εκτόπισε, με αποτέλεσμα να εξοριστούν. Ο Κωνσταντίνος απεβίωσε π. το 967 στη Σαμοθράκη προσπαθώντας να δραπετεύσει, ο Ρωμανός Α΄ τον Ιούνιο του 948 και ο Στέφανος το Πάσχα του 963 στη Μήθυμνα της Λέσβου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Σοφία, κόρη του πατρίκιου Νικήτα, ενός Σλάβου από την Πελοπόννησο και είχε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λεκαπηνοί (Γερμανικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]