Λαιλιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λαιλιανός
Aureus Laelius-RIC 0001.jpg
Aureus του Κορνήλιου Λαιλιανού με επιγραφή IMP C LAELIANUS P F AVG / TEMPORVM FELICITAS (εποχή ευτυχίας) με προσωποποίηση της Ισπανίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ulpius Cornelius Laelianus (Λατινικά)
Γέννηση3ος αιώνας
Θάνατος269
Μάιντς
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ούλπιος Κορνήλιος Λαιλιανός, λατιν. Lailianus (εσφαλμένα αναφέρεται και ως Λολλιανός ή Αιλιανός) ήταν σφετεριστής ενάντια στον Πόστουμο αυτοκράτορα στη Γαλατική Αυτοκρατορία. Η εξέγερσή του κράτησε κατά προσέγγιση από το τέλος Φεβρουαρίου ως τις αρχές Ιουνίου του 269.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα γνωρίζουμε γι' αυτόν. Είχε το ίδιο επώνυμο (nomen) με μία επιφανή οικογένεια της Ισπανίας, τους Ούλπιους, από τους οποίους καταγόταν ο Τραϊανός και ίσως ήταν συγγενής του. Αυτό υποστηρίζεται με έναν υπαινιγμό σε ένα χρυσό νόμισμα (aureus) που έκοψε, με την Ισπανία ανακεκλιμένη με ένα κουνέλι. Αν ήταν πράγματι συγγενής, αυτό εξηγεί το ότι η Ισπανία -έπειτα από το τέλος του Πόστουμου- επέστρεψε στον Κλαύδιο Β΄ χωρίς να γίνει μάχη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Aurelius Victor, Liber de Caesaribus
  • Eutropius, Brevarium, Book 9
  • Historia Augusta, The Thirty Tyrants
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Laelianus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).