Βουργουνδοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία υπό τον Αδριανό (κυβέρνησε από το 117 έως το 138), που δείχνει τη θέση της γερμανικής ομάδας των Βουργουνδών, που τότε κατοικούσαν στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Όντερ και Βιστούλα (Πολωνία)

Οι Βουργουνδοί ή Βούργουνδοι ή Βουργούνδιοι ήταν μεγάλη ανατολικογερμανική φυλή ή φυλή Βανδάλων, ή ομάδα φυλών, που ζούσε στην περιοχή της σημερινής Πολωνίας κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Κατά την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς η αυτοκρατορία δεχόταν πίεση από πολλούς "βάρβαρους" λαούς, μία ισχυρή ομάδα Βουργουνδών και άλλων φυλών Βανδάλων κινήθηκε δυτικά προς τα ρωμαϊκά σύνορα κατά μήκος της κοιλάδας του Ρήνου, καθιστώντας τους γείτονες των Φράγκων, που σχημάτισαν τα βασίλειά τους στα βόρεια, και των Αλαμαννών, που είχαν εγκατασταθεί στα νότιά τους, επίσης κοντά στο Ρήνο. Εγκαταστάθηκαν στη Βορμς, αλλά με τη συνεργασία των Ρωμαίων οι απόγονοί τους εγκαθίδρυσαν το Βασίλειο των Βουργουνδών πολύ πιο νότια και, εντός της αυτοκρατορίας, στην περιοχή των δυτικών Άλπεων όπου συναντιούνται η σημερινή Ελβετία, η Γαλλία και η Ιταλία. Αυτή η περιοχή έγινε αργότερα μέρος της φράγκικης αυτοκρατορίας. Το όνομα του βασιλείου σώζεται στην ονομασία της περιφέρειας της Βουργουνδίας, περιοχή της σημερινής Γαλλίας, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο ένας μέρος εκείνου του βασιλείου.

Ένα άλλο κομμάτι των Βουργουνδών παρέμεινε στην πατρίδα τους στη λεκάνη Όντερ-Βιστούλα και σχημάτισε ένα βοηθητικό σώμα στον στρατό των Ούννων του Αττίλα από το 451.

Πριν ξεκινήσουν τα σαφή αποδεικτικά στοιχεία, μπορεί οι Βουργουνδοί αρχικά να μετανάστευσαν από την ηπειρωτική Σκανδιναβία στο νησί Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα και στη συνέχεια στη λεκάνη του Βιστούλα, στο κέντρο της σημερινής Πολωνίας[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Burgundy Encyclopaedia Britannica

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Ζ΄, σελ.711.
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.15ος, σελ.233

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]