Ουαλεντινιανός Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ουαλεντινιανός Β'
Statue of emperor Valentinian II detail.JPG
Περίοδος22 Νοεμβρίου 375 - 15 Μαΐου 392
ΠροκάτοχοςΟυαλεντινιανός Α΄
ΔιάδοχοςΘεοδόσιος Α΄
Γέννηση371
Θάνατος15 Μαΐου 392 (21 ετών)
Βιεν, Γαλλία
ΟίκοςΔυναστεία του Βαλεντινιανού
ΠατέραςΟυαλεντινιανός Α΄
ΜητέραΙουστίνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ουαλεντινιανός Β΄ (Flavius Valentinianus, 371 - 15 Μαΐου 392) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 375 έως το 392.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φλάβιος Ουαλεντινιανός ήταν γιος του αυτοκράτορα Ουαλεντινιανού Α΄ και της δεύτερης συζύγου του, Ιουστίνας. Ήταν ετεροθαλής αδελφός του άλλου γιου του Ουαλεντινιανού Α΄, του Γρατιανού, ο οποίος μοιραζόταν τον αυτοκρατορικό τίτλο με τον πατέρα του από το 367.

Ο Ουαλεντινιανός Β΄έμεινε στο θρόνο από το 375 έως το 392. Τον καιρό του πραξικοπήματος του Μαξίμου, κατά την αντιμετώπιση του οποίου σκοτώθηκε ο (συν)αυτοκράτορας Γρατιανός, ο Ουαλεντινιανός Β΄ ήταν 12 ετών. Κινείται αμέσως προκειμένου να ξεφύγει από τους σφετεριστές, υπό την επιρροή και τις συμβουλές της μητέρας του Ιουστίνας και του επισκόπου Αμβρόσιου. Ενώ όμως επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, όλες οι δυτικές επαρχίες πλην της Ιταλίας και του συναυτοκράτορα Θεοδόσιου Α΄ στην Ανατολή έχουν ήδη αναγνωρίσει το Μάξιμο.

Αφού με τον Θεοδόσιο Α΄ τακτοποιεί κάποιες εκκρεμότητες ως προς την Περσική απειλή, ξεκινούν μαζί το 388 εναντίον του Μάξιμου, τον οποίο εξουδετερώνουν μετά από μάχη. Περνά μαζί με το Θεοδόσιο το χειμώνα του ίδιου έτους στο Μιλάνο, και διορίζουν τον Φράγκο στρατηγό Αρβογάστη προσωρινό διοικητή των δυτικών περιοχών. Το 389 εισέρχονται μαζί στη Ρώμη. Το 391, σε ηλικία 20 ετών, ζητά την παράδοση της εξουσίας από το Φράγκο στρατηγό, ο οποίος όμως αρνείται να του τη μεταβιβάσει. Αντίθετα, συνωμοτεί και δολοφονεί το νεαρό αυτοκράτορα στις 15 Μαΐου του 392 στη Βιέν, αφήνοντας μόνο νόμιμο αυτοκράτορα το Θεοδόσιο Α΄.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προηγούμενος
Ουαλεντινιανός Α΄
Αυτοκράτορας της Ρώμης
συναυτοκράτορες: Ουάλης, Γρατιανός, Θεοδόσιος Α΄

375-392

Επόμενος
Θεοδόσιος Α΄