Ουαλεντινιανός Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ουαλεντινιανός Β'
Statue of emperor Valentinian II detail.JPG
Περίοδος 22 Νοεμβρίου 375 - 15 Μαΐου 392
Προκάτοχος Ουαλεντινιανός Α΄
Διάδοχος Θεοδόσιος Α΄
Γέννηση 371
Θάνατος 15 Μαΐου 392
Βιεν, Γαλλία
Οίκος Δυναστεία του Βαλεντινιανού
Πατέρας Ουαλεντινιανός Α΄
Μητέρα Ιουστίνη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φλάβιος Ουαλεντινιανός (Flavius Valentinianus, 371 - 15 Μαΐου 392), γνωστός κοινώς ως Ουαλεντινιανός Β΄ ή Βαλεντινιανός Β΄, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 375 έως το 392.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 371. Ήταν γιος του Ουαλεντινιανού Α΄ και ετεροθαλής αδελφός του Γρατιανού. Μητέρα του ήταν η Ιουστίνα, 2η σύζυγος του Ουλεντινιανού Α'. Έμεινε στο θρόνο από το 375 έως το 392. Τον καιρό του πραξικοπήματος του Μαξίμου, κατά την αντιμετώπιση του οποίου σκοτώθηκε ο (συν)αυτοκράτορας Γρατιανός, ο Ουαλεντινιανός Β΄ ήταν 12 ετών. Κινείται αμέσως προκειμένου να ξεφύγει από τους σφετεριστές, υπό την επιρροή και τις συμβουλές της μητέρας του Ιουστίνας και του επισκόπου Αμβρόσιου. Ενώ όμως επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, όλες οι δυτικές επαρχίες πλην της Ιταλίας και του συναυτοκράτορα Θεοδόσιου Α΄ στην Ανατολή έχουν ήδη αναγνωρίσει το Μάξιμο.

Αφού με τον Θεοδόσιο Α΄ τακτοποιεί κάποιες εκκρεμότητες ως προς την Περσική απειλή, ξεκινούν μαζί το 388 εναντίον του Μάξιμου, τον οποίο εξουδετερώνουν μετά από μάχη. Περνά μαζί με το Θεοδόσιο το χειμώνα του ίδιου έτους στο Μιλάνο, και διορίζουν τον Φράγκο στρατηγό Αρβογάστη προσωρινό διοικητή των δυτικών περιοχών. Το 389 εισέρχονται μαζί στη Ρώμη. Το 391, σε ηλικία 20 ετών, ζητά την παράδοση της εξουσίας από το Φράγκο στρατηγό, ο οποίος όμως αρνείται να του τη μεταβιβάσει. Αντίθετα, συνωμοτεί και δολοφονεί το νεαρό αυτοκράτορα στις 15 Μαΐου του 392 στη Βιεν, αφήνοντας μόνο νόμιμο αυτοκράτορα το Θεοδόσιο Α΄.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προηγούμενος
Ουαλεντινιανός Α΄
Αυτοκράτορας της Ρώμης
συναυτοκράτορες: Ουάλης, Γρατιανός, Θεοδόσιος Α΄

375-392

Επόμενος
Θεοδόσιος Α΄