Κατάλογος αστέρων του Κόρακος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Κόρακος παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Κόρακος κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Γάμμα Κόρακος γ 4 106625 59803 12h 15m 48,47s −17° 32′ 31,1″ 2,58 −0,94 165 B8III
Βήτα Κόρακος β 9 109379 61359 12h 34m 23,23s −23° 23′ 47,8″ 2,65 −0,51 140 G5II
Δέλτα Κόρακος δ 7 108767 60965 12h 29m 51,98s −16° 30′ 54,3″ 2,94 0,79 88 B9,5V
Έψιλον Κόρακος ε 2 105707 59316 12h 10m 07,53s −22° 37′ 11,3″ 3,02 −1,82 303 K2III
Άλφα Κόρακος α 1 105452 59199 12h 08m 24,75s −24° 43′ 43,6″ 4,02 3,17 48 F0IV/V
Ήτα Κόρακος η 8 109085 61174 12h 32m 04,48s −16° 11′ 45,1″ 4,30 3,00 59 F2V
HD 107418 107418 60221 12h 20m 55,72s −13° 33′ 56,7″ 5,15 1,24 201 K0III
VV Κόρακος VV 110317 61910 12h 41m 16,02s −13° 00′ 50,1″ 5,17 0,51 278 F3IV
Ζήτα Κόρακος ζ 5 107348 60189 12h 20m 33,71s −22° 12′ 57,0″ 5,20 −0,16 385 B8V
31 Κρατήρος (31) TY 104337 58587 12h 00m 51,17s −19° 39′ 32,4″ 5,28 −3,37 1753 B2IV
3 Κόρακος 3 105850 59394 12h 11m 03,88s −23° 36′ 08,5″ 5,45 1,70 183 A1V
HD 109272 109272 61296 12h 33m 34,27s −12° 49′ 49,2″ 5,58 2,15 158 G8III/IV
HD 108821 108821 61015 12h 30m 17,46s −23° 41′ 47,1″ 5,63 −1,57 898 M0III
6 Κόρακος 6 107815 60425 12h 23m 21,60s −24° 50′ 26,2″ 5,66 0,73 316 K1III
HD 109141 109141 61212 12h 32m 36,09s −13° 51′ 32,3″ 5,74 2,90 120 F3IV/V
HD 106485 106485 59728 12h 14m 59,58s −20° 50′ 39,2″ 5,82 0,65 353 K0IIICN...
HD 107295 107295 60157 12h 20m 10,83s −22° 10′ 32,3″ 5,94 0,13 474 K0III+...
HD 109931 109931 61688 12h 38m 44,69s −18° 15′ 00,6″ 6,00 2,03 203 F0V
HD 110385 110385 61951 12h 41m 49,51s −19° 45′ 32,9″ 6,02 1,91 216 F2V
HD 106819 106819 59895 12h 17m 03,36s −16° 41′ 37,5″ 6,05 −0,04 540 A2V
HD 112304 112304 63109 12h 55m 53,25s −15° 19′ 37,3″ 6,18 −0,38 669 A0V
TU Κόρακος TU 109585 61496 12h 35m 58,77s −20° 31′ 38,5″ 6,20 1,77 251 F0III
HD 109238 109238 61270 12h 33m 22,27s −19° 47′ 32,9″ 6,26 0,65 432 F0IV/V
HD 104307 104307 58574 12h 00m 42,23s −21° 50′ 14,9″ 6,28 0,22 532 K2III
HD 108477 108477 60809 12h 27m 49,45s −16° 37′ 54,7″ 6,30 −1,67 1278 G5II
HD 108799 108799 60994 12h 30m 04,93s −13° 23′ 35,0″ 6,37 4,38 81 G1/G2V
HD 109132 109132 61208 12h 32m 32,89s −21° 12′ 43,2″ 6,41 0,86 419 K0III
TT Κόρακος TT 107814 60421 12h 23m 18,90s −11° 48′ 43,5″ 6,48 −0,68 881 M3III
R Κόρακος R 107199 60106 12h 19m 37,87s −19° 15′ 21,8″ 6,70 M4,5-9:3
HD 111031 111031 62345 12h 46m 30,85s -11° 48′ 44,8″ 6,88 4,45 99 G5V
HD 103774 103774 58263 11h 56m 56,0s -12° 06′ 28″ 7,12 179 F5V
HD 104067 104067 58451 11h 59m 10,01s −20° 21′ 13,6″ 7,93 6,34 68 K2V
HD 111980 111980 62882 12h 53m 15,05s −18° 31′ 20,0″ 8,38 310,5 F7V
RV Κόρακος RV 109796 61620 12h 37m 40,71s −19° 34′ 40,1″ 8,76 656 F0V
SX Κόρακος SX 110139 61825 12h 40m 15,04s −18° 48′ 00,9″ 9,11 298,0 F7V
W Κόρακος W 12h 07m 37,36s −13° 08′ 59,0″ 11,28 G2Iab
TV Κόρακος TV 12h 20m 24,15s -18° 27′ 02,0″ 12,2
WASP-83 12h 40m 37,0s -19° 17′ 03″ 12,9 978 G8
DENIS-P J1228,2-1547 12h 28m 15,23s −15° 47′ 34,2″ 66,0 L5V
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού