Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άλφα Λύκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο άλφα (α) Λύκου (Alpha Lupi, α Lup) είναι ο φωτεινότερος αστέρας του νότιου αστερισμού Λύκου. Στον κατάλογο της «Μαθηματικής Συντάξεως» (Αλμαγέστης) του Πτολεμαίου ο αστέρας προσδιορίζεται με τη φράση: «ο επ΄ άκρου του οπισθίου ποδός αστήρ» (του Θηρίου ή Λύκου). Στην κινεζική αστρονομία ο α Λύκου ήταν ένας από την ομάδα 騎官 (Qí Guān = «οι Αυτοκρατορικοί Φρουροί»), μαζί με τους αστέρες β, γ, δ, ε, λ Λύκου, μ Λύκου, ο Λύκου, π Λύκου, καθώς και κ Κενταύρου. Ο ίδιος ο α Lupi προσδιοριζόταν ειδικότερα ως 騎官十 (Qí Guān shí = ο δέκατος αστέρας των Αυτοκρατορικών Φρουρών).

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο α Λύκου είναι αστέρας δεύτερου μεγέθους (2,30), μία φωτεινότητα που τον καθιστά άμεσα ορατό με γυμνό μάτι. Από την Ελλάδα όμως είναι ορατός πολύ χαμηλά, προς τον νότιο ορίζοντα. Με βάση παραλλακτικές μετρήσεις της διαστημικής αποστολής Hipparcos, ο αστέρας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 460 ετών φωτός από τη Γη, ενώ ένας αμυδρός αστέρας που διακρίνεται κοντά του στο τηλεσκόπιο βρίσκεται πιθανότατα σε τελείως διαφορετική απόσταση.

Ο α Λύκου είναι γίγαντας αστέρας με φασματικό τύπο B1.5 III. Η μάζα του είναι περίπου δεκαπλάσια της ηλιακής, αλλά η λαμπρότητά του 25 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η ατμόσφαιρά του έχει θερμοκρασία 21.820 K, πράγμα που του προσδίδει γαλανόλευκη απόχρωση. Το 1956 ανακαλύφθηκε ότι είναι περιοδικός μεταβλητός αστέρας του τύπου β Κηφέως (βλ. παλλόμενοι μεταβλητοί αστέρες), με περίοδο 7 ώρες και 6 λεπτά (0,29585 της γήινης ημέρας). Το μέγεθός του μεταβάλλεται κατά περίπου 0,03, ή περίπου κατά 3%.

Η ιδία κίνηση του α Λύκου τον προσδιορίζει ως μέλος της υπο-ομάδας `Ανω Κενταύρου-Λύκου της ομάδας OB Σκορπιού-Κενταύρου, την κοντινότερη τέτοια ομάδα στη Γη. Η ηλικία της ομάδας εκτιμάται σε 16 ως 20 εκατομμύρια έτη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]