Κατάλογος αστέρων του Πτηνού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Πτηνού παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Πτηνού κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β


Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Πτηνού α 129078 72370 14h 47m 51,73s −79° 02′ 41,0″ 3,83 −1,67 411 K5III
Γάμμα Πτηνού γ 147675 81065 16h 33m 27,46s −78° 53′ 49,1″ 3,86 0,41 159 K0IV SB
Βήτα Πτηνού β 149324 81852 16h 43m 05,42s −77° 30′ 59,7″ 4,23 0,81 158 K0III
Δέλτα 1 Πτηνού δ1 145366 80047 16h 20m 20,84s −78° 41′ 44,4″ 4,68 −2,17 765 M4-M5III
Ζ Πτηνού ζ 156277 84969 17h 21m 59,53s −67° 46′ 14,3″ 4,76 −0,14 312 K1III
Ήτα Πτηνού η 123998 69896 14h 18m 13,97s −81° 00′ 27,4″ 4,89 1,73 140 A2m...
Έψιλον Πτηνού ε 124771 70248 14h 22m 23,20s −80° 06′ 32,1″ 5,06 −1,08 551 B4V
Δέλτα 2 Πτηνού δ2 145388 80057 16h 20m 26,86s −78° 40′ 02,7″ 5,27 −1,27 663 K3III
R Πτηνού R 131109 73223 14h 57m 53,16s −76° 39′ 45,4″ 5,37 −0,22 428 K4III
Γιώτα Πτηνού ι 156190 84979 17h 22m 05,88s −70° 07′ 23,4″ 5,39 −2,34 1144 B8/B9Vn...
Κάππα 1 Πτηνού κ1 137387 76013 15h 31m 30,82s −73° 23′ 22,4″ 5,52 -2,31 1200 B1npe
HR 6135 148488 81141 16h 34m 19,37s −70° 59′ 17,0″ 5,50 −1,80 942 K1IIICN...
HD 130458 130458 72833 14h 53m 13,54s −73° 11′ 24,6″ 5,59 0,63 320 G5III
Κάππα 2 Πτηνού κ2 138800 76750 15h 40m 21,36s −73° 26′ 47,9″ 5,64 −1,12 734 B8IVe
Θήτα Πτηνού θ 122250 68815 14h 05m 20,10s −76° 47′ 48,0″ 5,69 0,67 328 M6,5III
HR 5955 143346 78868 16h 05m 55,88s −72° 24′ 03,9″ 5,70 0,97 288 K1IIICNII
NO Πτηνού NO 156513 85760 17h 31m 27,47s −80° 51′ 32,5″ 5,83 −1,15 811 M3III
HD 164712 164712 89115 18h 11m 15,76s −75° 53′ 26,9″ 5,86 1,41 253 K3III
HD 165259 165259 89234 18h 12m 34,17s −73° 40′ 18,4″ 5,86 2,80 133 F5V
HD 131425 131425 73415 15h 00m 11,34s −77° 09′ 37,9″ 5,92 −1,23 876 G8II
HD 138867 138867 76877 15h 41m 54,70s −76° 04′ 54,7″ 5,95 0,64 377 B9V
HD 122862 122862 69090 14h 08m 27,71s −74° 51′ 02,6″ 6,02 3,73 93 G1V
HD 133981 133981 74421 15h 12m 34,01s −72° 46′ 14,0″ 6,02 −1,06 849 B8/B9III
HD 126209 126209 70874 14h 29m 37,07s −76° 43′ 44,5″ 6,06 0,04 522 K0/K1III
HD 161988 161988 87926 17h 57m 41,68s −76° 10′ 40,6″ 6,08 −0,23 595 K2III
HD 121439 121439 68431 14h 00m 32,85s −78° 35′ 23,9″ 6,09 −0,65 728 B9III
HD 138289 138289 76664 15h 39m 18,62s −77° 55′ 03,7″ 6,19 1,10 339 K2II
HD 131551 131551 73394 14h 59m 55,77s −75° 01′ 57,4″ 6,20 0,15 529 B9V
HD 154556 154556 84158 17h 12m 19,85s −70° 43′ 15,2″ 6,21 1,99 228 K1IVCN...
HD 154972 154972 84510 17h 16m 35,70s −74° 31′ 58,4″ 6,24 1,25 324 A0V
HD 128294 128294 71870 14h 41m 59,76s −77° 00′ 41,1″ 6,34 0,05 592 B9III
HD 162337 162337 88599 18h 05m 26,74s −81° 29′ 11,2″ 6,37 −0,89 924 K3/K4III
HD 137366 137366 75959 15h 30m 49,19s −71° 39′ 14,7″ 6,39 −1,15 1052 B3V
HD 141846 141846 78360 15h 59m 55,14s −78° 01′ 37,6″ 6,40 1,76 276 F3IV
HD 124639 124639 70418 14h 24m 22,18s −82° 50′ 53,6″ 6,42 −0,74 881 B8V
HD 129899 129899 72670 14h 51m 30,07s −77° 10′ 33,4″ 6,44 −0,76 898 Ap...
HD 152010 152010 82944 16h 57m 01,06s −71° 06′ 41,6″ 6,46 −2,08 1663 A5IV/V
HD 124099 124099 69778 14h 16m 55,17s −77° 39′ 51,2″ 6,48 −2,82 2362 K2IIp
HD 159558 159558 86510 17h 40m 44,57s −67° 51′ 14,8″ 6,48 1,15 379 G8III
HD 134606 134606 74653 15h 15m 15s -70° 31′ 11″ 6,85 4,74 86 G6IV
HD 137509 NN 137509 76011 15h 31m 27,12s −71° 03′ 43,7″ 6,87 0,41 638 B8
HD 131664 131664 73408 15h 00m 06,07s -73° 32′ 07,2″ 8,13 4,38 183,5 G3V
HD 137388 137388 76351 15h 35m 40s -80° 12′ 17″ 8,71 5,81 124 K0/K1V
S Πτηνού S 133444 74179 15h 09m 24,53s −72° 03′ 45,2″ 9,60 -1,28 4900 C+
HD 138403 138403 15h 37m 11,18s −71° 54′ 52,9″ 10,47 O8(f)ep
Z Πτηνού Z 14h 06m 54,81s −71° 22′ 16,8″ 11,07
L 19-2 MY 14h 33m 07,60s −81° 20′ 14,5″ 13,75 DA4,1
Ονομασία Μπάγιερ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ Ίππαρχος Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού