Κατάλογος αστέρων του Ιππαρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Ιππαρίου παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό Ιππάριον κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Ιππαρίου α 8 202447 104987 21h 15m 49,40s +05° 14′ 53,1″ 3,92 0,14 186 G0III+...
Δέλτα Ιππαρίου δ 7 202275 104858 21h 14m 28,79s +10° 00′ 27,8″ 4,47 3,14 60 F5V+...
Γάμμα Ιππαρίου γ 5 201601 104521 21h 10m 20,47s +10° 07′ 55,0″ 4,70 1,97 115 F0p
Βήτα Ιππαρίου β 10 203562 105570 21h 22m 53,58s +06° 48′ 40,0″ 5,16 −0,05 360 A3V
Έψιλον Ιππαρίου ε 1 199766 103569 20h 59m 04,54s +04° 17′ 37,8″ 5,30 1,40 197 F5III...
Ζήτα Ιππαρίου ζ 3 200644 104031 21h 04m 34,64s +05° 30′ 10,3″ 5,63 −0,99 688 K5III
9 Ιππαρίου 9 203291 105413 21h 21m 04,80s +07° 21′ 16,4″ 5,81 −1,75 1058 M2III
4 Ιππαρίου 4 200790 104101 21h 05m 26,79s +05° 57′ 30,6″ 5,94 3,10 120 F8V
HD 202951 202951 105224 21h 18m 52,01s +11° 12′ 12,0″ 5,97 −1,96 1254 K5III
HD 199942 199942 103652 21h 00m 03,95s +07° 30′ 58,2″ 5,98 1,69 235 A7V
6 Ιππαρίου 6 201616 104538 21h 10m 31,31s +10° 02′ 56,0″ 6,07 0,24 479 A2Vs
HD 201298 201298 104357 21h 08m 28,15s +06° 59′ 21,7″ 6,14 −0,89 832 K5III
HD 203842 203842 105695 21h 24m 24,52s +10° 10′ 27,1″ 6,33 1,21 344 F5III
HD 200661 200661 104041 21h 04m 41,63s +02° 56′ 32,1″ 6,41 0,97 400 K0
HD 201507 201507 104481 21h 09m 58,26s +02° 56′ 37,0″ 6,44 1,63 299 F5IV
HD 200964 200964 104202 21h 06m 39,79s +03° 48′ 10,8″ 6,64 2,35 223 K0IV
Λάμδα Ιππαρίου λ 2 200256 103813 21h 02m 12,51s +07° 10′ 47,3″ 6,72 1,68 332 F8
HD 202908 202908 105200 21h 18m 34,87s +11° 34′ 7,8″ 7,01 3,63 155 G0V + G6V
Γκλιέζ 818 200779 104092 21h 05m 20s +07° 04′ 09″ 8,27 7,41 48 K6V
S Ιππαρίου S 199454 103419 20h 57m 12,84s +05° 04′ 49,4″ 8,37 -0,57 2000 B9V + F9III-IV
SY Ιππαρίου SY 203664 105614 21h 23m 28,81s +09° 55′ 54,9″ 8,53 -2,02 4200 B0,5IIIn
R Ιππαρίου R 202051 21h 13m 11,77s +12° 48′ 08,77″ 8,70 4 M3e
WASP-90 21h 02m 08,0s +07° 03′ 24″ 11,7 1109 F6
HAT-P-65 21h 03m 37,0s +11° 59′ 22″ 13,15 3,53 2743
U Ιππαρίου U 20h 57m 16,2s +02° 58′ 45″ 14,5 3,57 5000 M
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού