Κατάλογος αστέρων του Διαβήτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Διαβήτη παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Διαβήτη κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β


Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Διαβήτη α 128898 71908 14h 42m 30,69s −64° 58′ 28,5″ 3,18 2,11 53 F1Vp
Βήτα Διαβήτη β 135379 74824 15h 17m 30,96s −58° 48′ 03,2″ 4,07 1,71 97 A3Va
Γάμμα Διαβήτη γ 136415 75323 15h 23m 22,66s −59° 19′ 14,5″ 4,48 −1,49 509 B5III + F8
Έψιλον Διαβήτη ε 135291 74837 15h 17m 38,89s −63° 36′ 37,8″ 4,85 −0,44 373 K2,5III
Δέλτα Διαβήτη δ 135240 74778 15h 16m 56,90s −60° 57′ 26,1″ 5,04 −6,42 6392 O8,5V
Θήτα Διαβήτη θ 131492 73129 14h 56m 44,00s −62° 46′ 51,6″ 5,08 −1,96 834 B4Vnp
Ήτα Διαβήτη η 132905 73776 15h 04m 48,05s −64° 01′ 52,9″ 5,16 0,59 267 G8III
HD 131342 131342 73036 14h 55m 34,71s −60° 06′ 50,0″ 5,18 1,56 173 K1III
HD 129422 129422 72131 14h 45m 17,25s −62° 52′ 31,6″ 5,36 2,05 150 A7Vn
HD 135591 135591 74941 15h 18m 49,15s −60° 29′ 46,8″ 5,43 (−13,06?) 3500 O7Iab:
HD 125835 125835 70492 14h 25m 06,34s −68° 11′ 43,2″ 5,56 −4,60 3505 A3Ib
HD 136359 136359 75308 15h 23m 10,60s −60° 39′ 25,6″ 5,65 2,55 136 F7V
HD 124471 124471 69763 14h 16m 38,73s −66° 35′ 16,4″ 5,72 −3,52 2296 B1,5III
HD 120404 120404 67664 13h 51m 47,42s −69° 24′ 04,5″ 5,73 −1,26 815 K5/M0III
HD 120913 120913 67942 13h 54m 49,14s −67° 39′ 07,4″ 5,74 −2,21 1268 K2III
HD 135160 135160 74750 15h 16m 36,69s −60° 54′ 14,4″ 5,74 −3,11 1918 B0,5V
HD 126862 126862 71002 14h 31m 16,39s −67° 43′ 01,4″ 5,84 1,21 274 K1III
HD 126241 126241 70657 14h 27m 07,11s −65° 49′ 17,8″ 5,87 −1,38 921 K3III
CO Διαβήτη CO 129954 72438 14h 48m 44,56s −66° 35′ 36,7″ 5,91 −1,82 1144 B2,5V
AX Διαβήτη AX 130701 72773 14h 52m 35,27s −63° 48′ 35,3″ 5,91 −1,55 1012 F8II + A/F
HD 121932 121932 68455 14h 00m 52,61s −66° 16′ 07,9″ 5,96 1,53 251 F0V
HD 128020 128020 71530 14h 37m 46,80s −67° 55′ 52,8″ 6,03 3,78 92 F7V
HD 123377 123377 69241 14h 10m 30,91s −70° 18′ 19,6″ 6,07 K4II
HD 123492 123492 69298 14h 11m 01,93s −69° 43′ 09,4″ 6,07 1,74 240 A6IV
Ζήτα Διαβήτη ζ 131058 72965 14h 54m 42,59s −65° 59′ 27,8″ 6,09 −1,79 1226 B3Vn
HD 129462 129462 72097 14h 44m 55,57s −58° 28′ 38,6″ 6,10 0,85 366 K0III
BU Διαβήτη BU 129557 72121 14h 45m 10,97s −55° 36′ 05,8″ 6,10 −2,52 1725 B2III
HD 121557 121557 68270 13h 58m 31,28s −65° 48′ 02,1″ 6,20 0,15 528 K0III
HD 128917 128917 71861 14h 41m 55,93s −58° 36′ 56,6″ 6,21 2,98 144 F4V
HD 130227 130227 72471 14h 49m 07,17s −56° 40′ 03,1″ 6,21 1,31 312 K3III
HD 133792 133792 74181 15h 09m 25,54s −63° 38′ 34,4″ 6,25 0,09 555 A0p
HD 134468 134468 74470 15h 13m 01,03s −61° 44′ 37,6″ 6,27 −5,56 7581 K4Ib
HD 134060 134060 74273 15h 10m 44,97s −61° 25′ 20,3″ 6,29 4,38 79 G3IV
HD 125990 125990 70528 14h 25m 39,80s −66° 10′ 22,4″ 6,36 0,82 418 A1V
HD 134657 134657 74552 15h 13m 59,19s −61° 20′ 34,5″ 6,36 −0,67 830 B5V
HD 130942 130942 72983 14h 54m 54,05s −69° 51′ 39,3″ 6,38 −0,89 926 B5V
HD 129092 129092 72000 14h 43m 28,15s −62° 58′ 00,0″ 6,39 −1,47 1216 B3V:
HD 131491 131491 73118 14h 56m 38,35s −62° 21′ 51,9″ 6,39 −1,07 1012 B5V
HD 133557 133557 74044 15h 07m 56,15s −61° 07′ 43,2″ 6,49 1,01 406 F2III
HD 130021 130021 72518 14h 49m 37,06s −68° 56′ 10,2″ 6,50 −0,58 851 B3III
BP Διαβήτη BP 129708 72264 14h 46m 41,98s −61° 27′ 43,0″ 7,52 F2/F3II+B6,0
HD 129445 129445 72203 14h 46m 03,06s −68° 45′ 45,9″ 8,81 4,66 221 G8V
WR 70 137603 79863 15h 29m 44,69s −58° 34′ 51,3″ 9,71 1840 WC9+B0I
WR 66 CC 134877 74634 15h 14m 57,72s −59° 50′ 30,3″ 11,34 O:...
BX Διαβήτη BX 14h 01m 36,47s −66° 09′ 56,3″ 12,62 B+...
BW Διαβήτη BW 13h 58m 09,92s −64° 44′ 04,9″ 16,9
Διαβήτης X-1 BR 15h 20m 40,85s −57° 10′ 00,1″ 21,4
PSR B1451-68 14h 56m 00,03s −68° 43′ 40,0″
PSR B1509-58 15h 13m 55,52s −59° 08′ 08,8″
Ονομασία Μπάγιερ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού