Κατάλογος αστέρων του Κρατήρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Κρατήρος παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Κρατήρος κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Δέλτα Κρατήρος δ 12 98430 55282 11h 19m 20,52s −14° 46′ 44,6″ 3,56 −0,32 195 K0III
Γάμμα Κρατήρος γ 15 99211 55705 11h 24m 52,98s −17° 41′ 02,5″ 4,06 2,01 84 A9V
Άλφα Κρατήρος α 7 95272 53740 10h 59m 46,75s −18° 17′ 56,8″ 4,08 0,44 174 K1III
Βήτα Κρατήρος β 11 97277 54682 11h 11m 39,49s −22° 49′ 32,2″ 4,46 −0,10 266 A1V
Θήτα Κρατήρος θ 21 100889 56633 11h 36m 40,95s −09° 48′ 08,1″ 4,70 −0,15 305 B9,5Vn
Ζήτα Κρατήρος ζ 27 102070 57283 11h 44m 45,76s −18° 21′ 02,2″ 4,71 −0,45 350 G8III
Έψιλον Κρατήρος ε 14 99167 55687 11h 24m 36,61s −10° 51′ 33,8″ 4,81 −0,43 364 K5III
Λάμδα Κρατήρος λ 13 98991 55598 11h 23m 22,07s −18° 46′ 47,6″ 5,08 1,87 143 F3IV
Ήτα Κρατήρος η 30 103632 58188 11h 56m 00,98s −17° 09′ 02,9″ 5,17 0,46 285 A0V
Γιώτα Κρατήρος ι 24 101198 56802 11h 38m 39,96s −13° 12′ 08,1″ 5,48 3,32 88 F7V
HD 95808 95808 54029 11h 03m 14,93s −11° 18′ 11,6″ 5,51 0,56 318 G7III...
HD 94481 94481 53316 10h 54m 17,78s −13° 45′ 29,0″ 5,65 0,16 409 K0III + (G)
HD 99922 99922 56078 11h 29m 38,65s −24° 27′ 50,6″ 5,77 0,31 403 A0V
HD 95314 95314 53778 11h 00m 11,70s −14° 04′ 59,9″ 5,86 0,20 442 K5III
HD 95234 95234 53723 10h 59m 30,95s −16° 21′ 13,3″ 5,88 −1,92 1185 M1III
Κάππα Κρατήρος κ 16 99564 55874 11h 27m 09,58s −12° 21′ 24,5″ 5,93 1,80 219 F4III-IV
HD 100343 100343 56318 11h 32m 47,54s −07° 49′ 39,1″ 5,94 −0,29 575 K4III
HD 100418 100418 56364 11h 33m 14,81s −16° 16′ 49,0″ 6,05 0,60 400 F8/G0Ib/II
HD 96220 96220 54214 11h 05m 33,98s −11° 05′ 19,4″ 6,09 2,05 209 F0Vn
Ψι Κρατήρος ψ 97411 54742 11h 12m 30,38s −18° 29′ 59,3″ 6,11 0,28 479 A0V
HD 98088 SV 98088 55106 11h 16m 58,18s −07° 08′ 04,9″ 6,11 0,56 421 A2p...
HD 102845 102845 57732 11h 50m 19,60s −15° 51′ 49,3″ 6,13 −0,44 672 G8II/III
VX Κρατήρος VX 101370 56899 11h 39m 50,35s −16° 37′ 12,8″ 6,17 −1,29 1012 M3II/III
HD 101369 101369 56901 11h 39m 51,14s −14° 28′ 06,6″ 6,21 −0,10 597 A0V
HD 101695 101695 57079 11h 42m 03,53s −20° 17′ 38,5″ 6,21 1,93 234 G8IV
HD 100219 100219 56245 11h 31m 47,63s −20° 46′ 35,6″ 6,24 3,26 129 F7V
HD 102574 102574 57587 11h 48m 23,55s −10° 18′ 46,2″ 6,24 3,09 139 F7V
HD 94386 94386 53259 10h 53m 32,86s −15° 26′ 44,5″ 6,34 1,91 251 K2III
HD 95870 95870 54048 11h 03m 36,53s −13° 26′ 05,7″ 6,34 0,21 549 G8III
HD 102990 102990 57819 11h 51m 22,04s −12° 11′ 16,5″ 6,34 3,08 147 F1III-IV
HD 95441 95441 53849 11h 00m 57,34s −15° 47′ 33,3″ 6,35 0,13 572 K0III
HD 97428 97428 54749 11h 12m 34,79s −21° 44′ 57,7″ 6,39 −0,22 685 K3III
HD 101259 101259 56830 11h 39m 00,42s −24° 43′ 13,8″ 6,40 2,34 211 G6/G8V
SY Κρατήρος SY 97918 54999 11h 15m 39,77s −12° 35′ 33,3″ 6,58 797 M3III
HD 98649 98649 55409 11h 20m 52s -23° 13′ 02″ 8,03 131 G4V
HD 96167 96167 54195 11h 05m 15,07s −10° 17′ 28,68″ 8,08 3,46 273 G5
HD 98219 98219 55174 11h 17m 48s -23° 58′ 31″ 8,21 437 K0III/IV
HD 99563 XY 99563 55890 11h 27m 16,64s −08° 52′ 08,2″ 8,67 832 F0
HD 98800 TV 98800 55505 11h 22m 05,29s −24° 46′ 39,8″ 8,94 146,4 K4V+...
S Κρατήρος S 103154 57917 11h 52m 45,10s −07° 35′ 48,1″ 9,14 2590 M...
R Κρατήρος R 95384 53809 11h 00m 33,85s −18° 19′ 29,6″ 9,80 851 M7III...
HD 95872 95872 11h 03m 28,0s -22° 05′ 38″ 9,90 24,65 K0V
BD-10°3166 10h 58m 28,78s −18° 19′ 29,6″ 10,08 5,96 218 G4V
V Κρατήρος V 11h 21m 13,43s −16° 40′ 23,1″ 10,26 A6
WASP-34 11h 01m 36s −23° 51′ 38″ 10,4 391 G5
W Κρατήρος W 55825 11h 26m 29,64s −17° 54′ 51,7″ 11,70 F4
WASP-31 11h 17m 45s −19° 03′ 17″ 11,7 1300 F
HATS-1 11h 42m 06,0s -23° 21′ 17″ 12,05 988
HATS-2 11h 46m 57,4s -22° 33′ 47″ 13,56 1174 K
TT Κρατήρος TT 11h 34m 47,18s −11° 45′ 30,4″ 15,3 F4
DENIS-P J1058,7-1548 10h 58m 47,87s −15° 48′ 17,2″ 56,5 L3V
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού