Κατάλογος αστέρων του Χαμαιλέοντος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Χαμαιλέοντος παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Χαμαιλέοντος κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β


Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Χαμαιλέοντος α 71243 40702 08h 18m 31,27s −76° 55′ 11,9″ 4,05 2,60 63 F5III
Γάμμα Χαμαιλέοντος γ 92305 51839 10h 35m 28,22s −78° 36′ 28,1″ 4,11 −1,40 413 M0III
Βήτα Χαμαιλέοντος β 106911 60000 12h 18m 20,94s −79° 18′ 44,2″ 4,24 −0,36 271 B5Vn
Θήτα Χαμαιλέοντος θ 71701 40888 08h 20m 38,89s −77° 29′ 04,5″ 4,34 0,97 154 K0III-IV
Δέλτα 2 Χαμαιλέοντος δ2 93845 52633 10h 45m 47,14s −80° 32′ 24,7″ 4,45 −0,79 363 B2,5IV
Έψιλον Χαμαιλέοντος ε 104174 58484 11h 59m 37,69s −78° 13′ 18,5″ 4,88 −0,36 364 B9Vn
Κάππα Χαμαιλέοντος κ 104902 58905 12h 04m 46,66s −76° 31′ 09,0″ 5,04 −0,61 441 K4III
Ζήτα Χαμαιλέοντος ζ 83979 46928 09h 33m 53,51s −80° 56′ 28,7″ 5,07 −1,02 539 B5V
Γιώτα Χαμαιλέοντος ι 82554 46107 09h 24m 09,73s −80° 47′ 13,9″ 5,34 1,58 184 F3/F5IV
Νι Χαμαιλέοντος ν 85396 47956 09h 46m 20,42s −76° 46′ 33,5″ 5,43 1,59 191 G8III
Ήτα Χαμαιλέοντος η 75416 42637 08h 41m 19,60s −78° 57′ 48,3″ 5,46 0,53 316 B9IV
Δέλτα 1 Χαμαιλέοντος δ1 93779 52595 10h 45m 16,38s −80° 28′ 10,3″ 5,46 0,28 354 K0III
Μι 2 Χαμαιλέοντος μ 87971 49065 10h 00m 43,90s −82° 12′ 53,1″ 5,53 0,09 399 A0IV
Πι Χαμαιλέοντος π 101132 56675 11h 37m 15,94s −75° 53′ 47,5″ 5,64 2,52 137 F1III
HD 72922 72922 41191 08h 24m 20,38s −80° 54′ 53,0″ 5,67 1,23 252 G8III
HD 76236 76236 43012 08h 45m 55,23s −79° 30′ 16,5″ 5,79 −0,38 559 K5III
HD 114533 114533 64587 13h 14m 17,36s −78° 26′ 50,8″ 5,84 −2,94 1863 F8Ib
HD 120213 120213 68009 13h 55m 38,99s −82° 39′ 58,1″ 5,95 −1,19 872 K2/K3III:p
DR Χαμαιλέοντος DR 93237 52340 10h 41m 51,58s −79° 46′ 59,9″ 5,97 −1,46 1000 B5IV
RS Χαμαιλέοντος RS 75747 42794 08h 43m 12,31s −79° 04′ 12,5″ 6,05 1,10 319 A7V
HD 80194 80194 45166 09h 12m 12,27s −76° 39′ 46,5″ 6,13 0,89 364 K1III
HD 92209 92209 51835 10h 35m 24,80s −76° 18′ 32,4″ 6,29 0,29 517 K2III
DY Χαμαιλέοντος DY 118285 66607 13h 39m 12,04s −75° 41′ 01,6″ 6,32 −0,95 929 B8IV
HD 106248 106248 59647 12h 13m 56,48s −78° 34′ 26,0″ 6,34 1,17 353 K2/K3IIICN.
HD 115088 115088 64951 13h 18m 48,34s −79° 58′ 33,5″ 6,34 0,67 444 B9,5/A0V
HD 98617 98617 55225 11h 18m 34,21s −79° 40′ 07,0″ 6,35 2,30 210 A8IIIm...
HD 94717 94717 53151 10h 52m 28,67s −79° 33′ 34,0″ 6,36 −2,20 1680 K2II/III
HD 101917 101917 57137 11h 42m 54,53s −79° 18′ 22,9″ 6,38 2,65 182 K0III/IV
HD 99015 99015 55497 11h 21m 57,11s −77° 36′ 30,1″ 6,43 2,07 243 A5III/IV
HD 113694 113694 64108 13h 08m 20,52s −78° 26′ 45,5″ 6,43 0,73 449 A0V
HD 86320 86320 48320 09h 51m 00,80s −80° 03′ 39,9″ 6,47 −0,20 703 B8IV
Μι 2 Χαμαιλέοντος μ2 88351 49326 10h 04m 07,37s −81° 33′ 56,2″ 6,60 0,41 564 G6/G8III
HD 104237 DX 104237 58520 12h 00m 05,08s −78° 11′ 34,6″ 6,70 374 K4Ve
RZ Χαμαιλέοντος RZ 93486 52381 10h 42m 24,10s −82° 02′ 14,2″ 8,09 606 F4V
HD 97048 CU 97048 54413 11h 08m 03,32s −77° 39′ 17,4″ 8,38 517 A0pshe
HD 116852 116852 65890 13h 30m 23,52s −78° 51′ 20,5″ 8,47 9300 O9III
HD 97300 97300 54557 11h 09m 50,02s −76° 37′ 40,7″ 9,20 574 B9V
HD 63454 63454 37284 07h 39m 21,85s −78° 16′ 44,3″ 9,37 6,60 117 K4V
R Χαμαιλέοντος R 71793 08h 21m 46,42s −76° 21′ 18,5″ 10,55 M4,5e
Z Χαμαιλέοντος Z 08h 07m 27,75s −76° 32′ 00,7″ 11,50 M5,5
T Χαμαιλέοντος T 58285 11h 57m 13,55s −79° 21′ 31,54″ 11,56 534 K0e
CT Χαμαιλέοντος CT 11h 04m 09s −76° 27′ 19″ 12,36 538 K7
ChaHα8 11h 07m 46,10s −77° 40′ 08,9″ 20,1 522 M5,75
DK Χαμαιλέοντος DK 12h 53m 17,23s −77° 207′ 10,7″ F0
OTS 44 11h 10m 11,5s −76° 32′ 13″ M9,5
Ονομασία Μπάγιερ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ Ίππαρχος Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού