Κατάλογος αστέρων του Ωρολογίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Ωρολογίου παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Ωρολογίου κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β


Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Ωρολογίου α 26967 19747 04h 14m 00,08s −42° 17′ 37,9″ 3,85 1,07 117 K1III
R Ωρολογίου R 18242 13502 02h 53m 52,90s −49° 53′ 25″ 4,7 1004 M7IIIe
Δέλτα Ωρολογίου δ 26612 19515 04h 10m 50,43s −41° 59′ 37,5″ 4,93 1,28 175 A9V
Βήτα Ωρολογίου β 18866 13884 02h 58m 47,77s −64° 04′ 16,7″ 4,98 0,07 313 A5III
Μι Ωρολογίου μ 19319 14240 03h 03m 36,90s −59° 44′ 15,4″ 5,12 1,99 138 F0IV
Ζήτα Ωρολογίου ζ 16920 12484 02h 40m 39,58s −54° 32′ 59,7″ 5,21 1,77 159 F4IV
Νι Ωρολογίου ν 17848 13141 02h 49m 01,37s −62° 48′ 23,7″ 5,25 1,73 165 A2V
Ήτα Ωρολογίου η 16555 12225 02h 37m 24,26s −52° 32′ 35,1″ 5,30 2,06 145 A6V
HD 27588 27588 20161 04h 19m 16,65s −44° 16′ 04,2″ 5,33 1,08 231 K2III
Λάμδα Ωρολογίου λ 15233 11258 02h 24m 53,99s −60° 18′ 41,9″ 5,36 1,91 160 F2III
Γιώτα Ωρολογίου ι 17051 12653 02h 42m 33,16s −50° 48′ 03,0″ 5,40 4,22 56 G3IV
HD 22231 22231 16509 03h 32m 34,72s −50° 22′ 43,9″ 5,67 0,80 307 K3III
TW Ωρολογίου TW 20234 14930 03h 12m 33,14s −57° 19′ 17,7″ 5,71 −2,32 1315 C5II
HD 23719 23719 17534 03h 45m 15,88s −47° 21′ 34,0″ 5,72 0,47 365 K1III
Γάμμα Ωρολογίου γ 17504 12871 02h 45m 27,45s −63° 42′ 16,3″ 5,73 2,03 179 G8III/IV
HD 14641 14641 10871 02h 19m 54,25s −55° 56′ 41,4″ 5,81 −0,38 564 K5III
HD 20640 20640 15305 03h 17m 26,60s −47° 45′ 06,3″ 5,84 0,03 473 K2III
HD 24706 24706 18199 03h 53m 33,30s −46° 53′ 36,9″ 5,93 0,72 360 K3III
TU Ωρολογίου TU 21981 16339 03h 30m 36,90s −47° 22′ 30,6″ 5,98 0,70 370 A2V
HD 18185 18185 13387 02h 52m 18,95s −62° 54′ 34,6″ 6,03 −0,12 553 K1III
HD 19948 19948 14749 03h 10m 27,24s −48° 44′ 02,7″ 6,11 0,73 388 K1III
HD 17254 17254 12775 02h 44m 10,60s −52° 34′ 14,0″ 6,15 0,68 404 A2V
HD 18265 18265 13518 02h 54m 06,47s −50° 52′ 17,1″ 6,22 −1,45 1113 K4III
HD 17326 17326 12717 02h 43m 26,47s −66° 42′ 50,6″ 6,23 2,55 178 F5V
HD 16170 16170 11925 02h 33m 54,62s −51° 05′ 36,6″ 6,24 2,60 174 F6V
HD 15646 15646 11479 02h 28m 04,34s −64° 17′ 59,2″ 6,35 0,99 385 A0V
HD 26927 26927 19721 04h 13m 35,71s −40° 21′ 28,2″ 6,36 −1,07 1000 K3III
TZ Ωρολογίου TZ 15379 11293 02h 25m 26,48s −66° 29′ 38,5″ 6,39 −0,86 921 M5III
HD 21011 21011 15655 03h 21m 33,43s −47° 46′ 35,9″ 6,40 0,68 453 K0III
HD 18292 18292 13429 02h 52m 54,65s −65° 27′ 18,9″ 6,47 0,71 463 K0/K1III
HD 23670 23670 17493 03h 44m 50,47s −48° 03′ 40,0″ 6,49 0,53 508 G8/K0III
HD 21360 21360 15884 03h 24m 36,21s −51° 03′ 45,7″ 6,50 0,87 435 A0V
HD 23308 23308 17298 03h 42m 09,92s −45° 57′ 28,5″ 6,50 3,52 128 F8V
HD 27631 27631 20199 04h 19m 45s -41° 57′ 37″ 8,25 148 G3IV
WASP-120 04h 10m 28,0s -45° 53′ 54″ 11 F5
GJ 1061 03h 35m 59,64s −44° 30′ 46,2″ 13,03 12 M5,5
WW Ωρολογίου WW 02h 36m 11,45s −52° 19′ 13,5″ 17,6
Ονομασία Μπάγιερ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού