Κατάλογος αστέρων του Νοτίου Τριγώνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Νοτίου Τριγώνου παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό Τρίγωνον Νότιον κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β


Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Νοτίου Τριγώνου α 150798 82273 16h 48m 39,87s −69° 01′ 39,5″ 1,91 −3,62 415 K2IIb-IIIa
Βήτα Νοτίου Τριγώνου β 141891 77952 15h 55m 08,81s −63° 25′ 47,1″ 2,83 2,38 40 F2III
Γάμμα Νοτίου Τριγώνου γ 135382 74946 15h 18m 54,69s −68° 40′ 46,1″ 2,87 −0,87 183 A1V
Δέλτα Νοτίου Τριγώνου δ 145544 79664 16h 15m 26,27s −63° 41′ 08,3″ 3,86 −2,54 621 G5II
Έψιλον Νοτίου Τριγώνου ε 138538 76440 15h 36m 43,19s −66° 19′ 00,9″ 4,11 0,00 216 K0III
Ζήτα Νοτίου Τριγώνου ζ 147584 80686 16h 28m 27,80s −70° 05′ 04,8″ 4,90 4,49 39 F9V
LP Νοτίου Τριγώνου LP 150549 82129 16h 46m 40,01s −67° 06′ 34,8″ 5,10 −1,32 626 Ap
Κάππα Νοτίου Τριγώνου κ 141767 77982 15h 55m 29,61s −68° 36′ 10,8″ 5,11 −4,70 2991 G6IIa
HD 148291 148291 80874 16h 30m 49,37s −61° 38′ 00,5″ 5,19 −1,37 669 K0II/IIICN.
Γιώτα Νοτίου Τριγώνου ι 147787 80645 16h 27m 57,27s −64° 03′ 28,8″ 5,28 2,25 132 F4IV
Θήτα Νοτίου Τριγώνου θ 148890 81252 16h 35m 44,77s −65° 29′ 43,2″ 5,50 0,49 328 G8/K0III
HD 140483 140483 77390 15h 47m 53,10s −65° 26′ 31,9″ 5,54 0,06 406 A5
LX Νοτίου Τριγώνου LX 137066 75665 15h 27m 33,10s −64° 31′ 53,2″ 5,71 −0,88 679 K5/M0III
HD 142514 142514 78279 15h 58m 58,16s −65° 02′ 15,2″ 5,74 −1,08 753 B7III
X Νοτίου Τριγώνου X 134453 74582 15h 14m 19,17s −70° 04′ 46,0″ 5,75 −2,56 1495 N0v
HD 133683 133683 74184 15h 09m 29,92s −67° 05′ 02,9″ 5,76 −5,58 6037 F8Iab-Ib
HD 142139 142139 78045 15h 56m 05,96s −60° 28′ 56,3″ 5,76 1,66 215 A3V
MX Νοτίου Τριγώνου MX 152564 83150 16h 59m 33,98s −69° 16′ 05,3″ 5,79 −1,60 982 Ap Si
HD 136672 136672 75565 15h 26m 14,53s −68° 18′ 33,1″ 5,89 0,84 334 K0III
Ήτα 1 Νοτίου Τριγώνου η1 149671 81710 16h 41m 23,13s −68° 17′ 45,9″ 5,89 −0,73 688 B7IV
HD 145689 145689 79797 16h 17m 05,48s −67° 56′ 27,9″ 5,95 2,24 180 A4V
HD 150026 150026 81873 16h 43m 22,11s −67° 25′ 56,3″ 6,02 1,17 305 A0Vn
HD 151441 151441 82517 16h 51m 53,88s −65° 22′ 31,5″ 6,12 −1,20 948 B8II/III
HD 141913 141913 77927 15h 54m 52,64s −60° 44′ 37,1″ 6,14 −2,45 1707 B9II
HD 147349 147349 80455 16h 25m 22,15s −63° 07′ 30,9″ 6,14 0,55 428 A1V
HD 133456 133456 74047 15h 07m 56,75s −65° 16′ 31,6″ 6,18 −0,75 793 K3III
HD 141585 141585 77817 15h 53m 22,94s −62° 36′ 23,6″ 6,22 −0,19 623 K3III
HD 150097 150097 81823 16h 42m 48,42s −62° 33′ 14,1″ 6,23 −2,04 1468 K3III
HD 143238 143238 78603 16h 02m 52,53s −62° 32′ 29,5″ 6,25 1,17 339 B9,5V
HD 135737 135737 75091 15h 20m 40,56s −67° 28′ 53,4″ 6,27 −1,66 1254 B3V
HD 151404 151404 82539 16h 52m 17,78s −67° 40′ 53,4″ 6,33 1,01 377 K2III
R Νοτίου Τριγώνου R 135592 75018 15h 19m 45,71s −66° 29′ 45,7″ 6,39 3500 F7Ib/II
S Νοτίου Τριγώνου S 142941 78476 16h 01m 10,72s −63° 46′ 35,5″ 6,42 −2,57 2050 F8II
HD 138965 138965 76736 15h 40m 11,63s −70° 13′ 39,9″ 6,45 2,01 252 A5V
HD 153389 153389 83556 17h 04m 33,70s −68° 16′ 43,1″ 6,47 −1,46 1254 M3/M4III
HD 144481 144481 79208 16h 09m 59,19s −62° 58′ 01,2″ 6,50 1,41 340 A3m...
U Νοτίου Τριγώνου U 143999 78978 16h 07m 09,01s −62° 54′ 38,0″ 7,89 3130 F8Ib/II
HD 147018 147018 80250 16h 23m 00,15s −61° 41′ 19,5″ 8,37 5,22 139 G9V
RT Νοτίου Τριγώνου RT 81157 16h 34m 30,89s −63° 08′ 00,8″ 9,70 2590 G2Ib-II:
HD 143414 LT 143414 78689 16h 03m 49,34s −62° 41′ 36,0″ 10,10 2940 WN+...
EK Νοτίου Τριγώνου EK 15h 14m 01,47s −65° 05′ 32,1″ 10,40
HD 141969 MM 141969 78034 15h 56m 01,69s −66° 09′ 09,2″ 11,00 3500 BC0Ibe
KX Νοτίου Τριγώνου KX 16h 44m 35,47s −62° 37′ 14,08″ 11,38 M6
4U 1626-67 KZ 16h 32m 16,8s −67° 27′ 43″ 18,50
X1556-605 LU 16h 01m 02,3s −60° 44′ 18″ 18,60
Τρίγωνον Νότιον Χ-1 KY 15h 28m 17,2s −61° 52′ 58″
WISE 1639-6847 16h 39m 40,83s −68° 47′ 38,6″ 16 Y
Ονομασία Μπάγιερ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού