Βήτα Βωμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
β Βωμού
Αστερισμός: Βωμός
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 17h:25m:18s,
δ = −55°.31′.48″
Φαινόμενο μέγεθος: +2,84
Φασματικός τύπος: K3 Ib-II
Απόσταση από τη Γη: περίπου 650 έτη φωτός

Ο β (βήτα) Βωμού (Beta Arae, β Ara) είναι ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό Βωμό, μαζί με τον α (άλφα) Βωμού, έχοντας φαινόμενο μέγεθος 2,84.

Το φάσμα του β Βωμού ανήκει στον τύπο K3 Ib-IIa, με το «Ib-IIa» να υποδεικνύει ότι βρίσκεται ενδιάμεσα των τάξεων λαμπρότητας του λαμπρού γίγαντα (IIa) και του υπεργίγαντα (Ib). Αυτό αντιπροσωπεύει δύο από τα εξελικτικά στάδια από τα οποία περνά ένας αστέρας μεγάλης μάζας όταν εξαντλήσει το υδρογόνο του πυρήνα του. Ο β Βωμού ακτινοβολεί ενέργεια στο Σύμπαν που αντιστοιχεί σε ενεργό θερμοκρασία 4.197 K, οπότε έχει την πορτοκαλί απόχρωση ενός αστέρα φασματικού τύπου K.[1] Η περιεκτικότητά του σε «μέταλλα» είναι υπερτριπλάσια αυτής του Ήλιου.

Οι πραγματικές παράμετροι του β Βωμού είναι εντυπωσιακές, αφού η μάζα του είναι 8,21 φορές μεγαλύτερη της ηλιακής, ενώ έχει απόλυτο μέγεθος −3,494, που αντιστοιχεί σε πραγματική λαμπρότητα 5.640 φορές μεγαλύτερη από τη λαμπρότητα του Ήλιου. Ο ήδη γηρασμένος αυτός αστέρας έχει ηλικία 50 περίπου εκατομμύρια έτη, πολύ μικρότερη από αυτή του Ήλιου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Colour of Stars, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, 21 Δεκεμβρίου 2004, http://outreach.atnf.csiro.au/education/senior/astrophysics/photometry_colour.html, ανακτήθηκε στις 2012-01-16 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Beta Arae της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).