Κατάλογος αστέρων του Λυγκός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Λυγκός παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό Λύγκα κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Λυγκός α 40 80493 45860 09h 21m 03,46s +34° 23′ 33,1″ 3,14 −1,02 222 K7IIIvar
38 Λυγκός 38 80081 45688 09h 18m 50,67s +36° 48′ 10,4″ 3,82 0,96 122 A1V
10 Μεγάλης Άρκτου (10) 76943 44248 09h 00m 38,75s +41° 47′ 00,4″ 3,96 2,88 54 F5V
31 Λυγκός 31 BN 70272 41075 08h 22m 50,13s +43° 11′ 18,1″ 4,25 −1,13 389 K4,5III
15 Λυγκός 15 50522 33449 06h 57m 16,60s +58° 25′ 23,0″ 4,35 0,76 170 G5III-IV
2 Λυγκός 2 UZ 43378 30060 06h 19m 37,39s +59° 00′ 39,3″ 4,44 1,14 149 A2Vs
HD 77912 77912 44700 09h 06m 31,79s +38° 27′ 08,1″ 4,56 −2,03 678 G8Ib-II
21 Λυγκός 21 58142 36145 07h 26m 42,86s +49° 12′ 41,9″ 4,61 0,20 249 A1V
27 Λυγκός 27 67006 39847 08h 08m 27,50s +51° 30′ 24,0″ 4,78 0,65 218 A2V
HD 82741 82741 47029 09h 35m 03,85s +39° 37′ 17,2″ 4,81 0,58 229 K0III
12 Λυγκός 12 48250 32438 06h 46m 14,15s +59° 26′ 30,1″ 4,86 0,63 229 A3V
16 Λυγκός 10) 16 50973 33485 06h 57m 37,12s +45° 05′ 38,8″ 4,90 0,71 225 A2Vn
24 Λυγκός 24 61497 37609 07h 43m 00,46s +58° 42′ 37,8″ 4,93 0,62 237 A3IVn
1 Λυγκός 1 UW 42973 29919 06h 17m 54,83s +61° 30′ 55,1″ 4,95 −1,34 590 M3III
HD 56169 56169 35384 07h 18m 31,98s +49° 27′ 53,1″ 5,00 0,20 297 A4IIIn
35 Λυγκός 35 75506 43531 08h 51m 56,84s +43° 43′ 35,4″ 5,15 0,53 274 K0III
DU Λυγκός DU 62647 37946 07h 46m 39,26s +37° 31′ 02,5″ 5,18 0,18 326 M3III
18 Λυγκός 18 55280 35146 07h 15m 55,02s +59° 38′ 17,1″ 5,20 1,34 193 K2III
5 Λυγκός 5 44708 30679 06h 26m 48,88s +58° 25′ 02,7″ 5,21 −1,39 682 K4III
42 Λυγκός 42 83287 47300 09h 38m 21,79s +40° 14′ 23,2″ 5,28 2,36 125 F0V
50 Καμηλοπαρδάλεως (50) 61931 37701 07h 44m 04,19s +50° 26′ 01,9″ 5,31 −1,32 689 A0IIIn
36 Λυγκός 36 EI 79158 45290 09h 13m 48,23s +43° 13′ 04,5″ 5,32 −0,90 573 B8IIIMNp
13 Λυγκός 13 48432 32489 06h 46m 49,49s +57° 10′ 09,4″ 5,34 1,32 208 K0III
14 Λυγκός A 14 49618 33048 06h 53m 05,06s +59° 26′ 55,2″ 5,34 −0,31 441 G4III...
22 Λυγκός 22 58855 36439 07h 29m 55,86s +49° 40′ 21,6″ 5,35 3,86 65 F6V
34 Λυγκός 34 73593 42604 08h 41m 01,05s +45° 50′ 01,6″ 5,35 1,64 180 G0IV
UY Λυγκός UY 54895 34912 07h 13m 23,39s +51° 25′ 43,4″ 5,47 −1,40 773 M3III
26 Λυγκός 26 64144 38639 07h 54m 42,74s +47° 33′ 52,5″ 5,47 −0,49 508 K4III
HD 70313 70313 41152 08h 23m 48,53s +53° 13′ 11,8″ 5,52 1,97 168 A3V
RR Λυγκός RR 44691 30651 06h 26m 25,86s +56° 17′ 06,2″ 5,53 0,93 271 A3m
HD 48766 48766 32609 06h 48m 12,23s +55° 42′ 16,0″ 5,54 2,18 153 F5V:+...
HD 55575 55575 35136 07h 15m 50,11s +47° 14′ 25,5″ 5,54 4,41 55 G0V
HD 61363 61363 37441 07h 41m 12,45s +48° 07′ 54,7″ 5,58 0,58 326 K0III
43 Λυγκός 43 83805 47570 09h 42m 00,38s +39° 45′ 28,7″ 5,61 0,52 340 G8III
29 Λυγκός 29 68930 40646 08h 17m 50,42s +59° 34′ 16,1″ 5,63 0,78 304 A7IV
HD 60437 60437 37023 07h 36m 31,66s +46° 10′ 49,3″ 5,66 −0,35 518 M0III
HD 58661 58661 36348 07h 28m 51,49s +48° 11′ 02,5″ 5,70 0,20 410 B9MNp...
HD 76291 76291 43923 08h 56m 50,06s +45° 37′ 54,3″ 5,72 1,48 229 K1IV
HD 56963 56963 35643 07h 21m 17,54s +45° 13′ 41,4″ 5,74 3,05 112 A7s
33 Λυγκός 33 72524 42090 08h 34m 43,90s +36° 25′ 11,0″ 5,76 0,80 321 A2Vnn
HD 61294 61294 37369 07h 40m 14,72s +38° 20′ 40,4″ 5,77 −1,22 815 M0III
HD 65301 65301 39221 08h 01m 20,75s +59° 02′ 50,3″ 5,78 2,58 142 F2:V:
19 Λυγκός 19 57103 35785 07h 22m 52,06s +55° 16′ 53,3″ 5,80 0,01 468 B8V
HD 57646 57646 35984 07h 24m 57,08s +51° 53′ 14,4″ 5,80 −1,93 1148 K5III
6 Λυγκός 6 45410 31039 06h 30m 47,14s +58° 09′ 48,4″ 5,86 2,08 186 K0IV
11 Λυγκός 11 46590 31665 06h 37m 38,40s +56° 51′ 27,0″ 5,87 0,90 322 A2V
HD 68077 68077 40305 08h 13m 50,20s +56° 27′ 08,3″ 5,88 −0,03 495 G9III
HD 72184 72184 41935 08h 32m 55,06s +38° 01′ 00,4″ 5,88 1,84 210 K2III
30 Λυγκός 30 69548 40875 08h 20m 26,00s +57° 44′ 35,7″ 5,89 3,39 103 F4V
HD 76292 76292 43894 08h 56m 30,58s +40° 12′ 05,6″ 5,90 1,60 236 F3III
HD 67224 67224 39995 08h 10m 03,80s +58° 14′ 54,3″ 5,91 −0,27 560 K4III:
HD 55866 55866 35304 07h 17m 33,72s +52° 07′ 52,0″ 5,93 −0,43 609 K1III:
HD 60294 60294 37046 07h 36m 47,05s +55° 45′ 18,6″ 5,93 1,26 280 K2III
HD 60652 60652 37140 07h 37m 53,88s +48° 46′ 26,1″ 5,93 1,40 262 A5m
8 Λυγκός 8 46480 31676 06h 37m 41,64s +61° 28′ 54,8″ 5,94 2,31 173 G8IV-V
HD 80024 80024 45661 09h 18m 25,94s +35° 21′ 50,9″ 5,94 −0,01 505 A8V
HD 78366 78366 44897 09h 08m 51,20s +33° 52′ 57,0″ 5,95 4,54 62 F9V
HD 75523 75523 43553 08h 52m 11,78s +45° 18′ 46,4″ 5,96 −0,13 538 K0III
HD 75556 75556 43550 08h 52m 10,05s +42° 00′ 10,4″ 5,98 0,14 479 K0III
19 Μεγάλης Άρκτου (19) 79452 45412 09h 15m 14,36s +34° 38′ 00,2″ 5,98 0,26 455 G6III
HD 70647 70647 41224 08h 24m 42,77s +42° 00′ 18,8″ 6,02 −1,51 1045 K5III
HD 50551 50551 33444 06h 57m 13,12s +57° 33′ 47,7″ 6,03 −0,53 669 K3III
HD 63332 63332 38325 07h 51m 05,75s +54° 07′ 44,8″ 6,03 3,64 98 F6V
4 Λυγκός 4 43812 30272 06h 22m 03,56s +59° 22′ 19,6″ 6,05 0,49 422 A3V
HD 70771 70771 41262 08h 25m 04,90s +35° 00′ 41,2″ 6,08 −0,62 713 K0
23 Λυγκός 23 61106 37406 07h 40m 49,56s +57° 04′ 58,4″ 6,09 −0,56 698 K5III
HD 80441 80441 45858 09h 20m 59,40s +38° 11′ 17,9″ 6,12 2,72 156 F3V+...
CY Λυγκός CY 75896 43685 08h 53m 55,70s +35° 32′ 18,0″ 6,14 −1,18 950 A4III
HD 52859 52859 34217 07h 05m 39,83s +52° 45′ 31,3″ 6,17 1,04 347 A3Vs
HD 71906 71906 41798 08h 31m 19,98s +37° 15′ 54,1″ 6,18 −0,74 789 A0V
32 Λυγκός 32 72291 41975 08h 33m 21,84s +36° 26′ 11,1″ 6,20 3,34 122 F5Vbwvar
HD 76944 76944 44231 09h 00m 30,81s +37° 36′ 15,7″ 6,21 −0,85 842 K5
5 Μικρού Λέοντος (5) 75332 43410 08h 50m 32,27s +33° 17′ 06,9″ 6,22 3,93 94 F7Vn
HD 64491 DD 64491 38723 07h 55m 40,87s +35° 24′ 45,9″ 6,23 2,32 197 A3p
HD 71952 71952 41894 08h 32m 33,44s +53° 06′ 54,1″ 6,23 2,34 196 K0IV
25 Λυγκός 25 64106 38623 07h 54m 29,28s +47° 23′ 09,5″ 6,25 −0,13 615 K2III:
HD 67370 67370 39938 08h 09m 23,06s +42° 25′ 50,8″ 6,26 −0,11 613 K3III:
HD 69149 69149 40677 08h 18m 15,81s +54° 08′ 37,6″ 6,26 −1,31 1065 K5
HD 47979 47979 32261 06h 44m 11,48s +53° 17′ 47,1″ 6,28 1,89 246 K0
HD 71148 71148 41484 08h 27m 36,80s +45° 39′ 13,8″ 6,32 4,63 71 G5V
HD 60654 60654 37091 07h 37m 17,81s +40° 01′ 31,8″ 6,34 −0,12 639 M1
HD 65801 65801 39279 08h 01m 55,20s +35° 24′ 47,1″ 6,34 −0,18 657 K0
28 Λυγκός 28 66824 39722 08h 07m 09,95s +43° 15′ 37,6″ 6,35 0,54 472 A1V
HD 63586 63586 38449 07h 52m 36,45s +55° 12′ 34,4″ 6,36 0,81 440 A0Vn
HD 64958 64958 38959 07h 58m 16,53s +43° 58′ 38,5″ 6,36 0,36 517 K0
HD 52860 52860 34168 07h 05m 08,99s +47° 46′ 30,2″ 6,37 −1,77 1381 B9IIIn
CC Λυγκός CC 60335 36965 07h 35m 56,00s +43° 01′ 51,9″ 6,37 0,96 393 F0
HD 77093 77093 44331 09h 01m 40,79s +39° 42′ 49,3″ 6,39 2,30 214 A9Vn
HD 52708 52708 34250 07h 06m 01,21s +59° 48′ 06,7″ 6,40 1,25 349 G8III:
HD 59826 59826 36740 07h 33m 24,83s +37° 11′ 16,4″ 6,40 0,35 529 K0
HD 58681 58681 36351 07h 28m 52,66s +46° 18′ 53,2″ 6,42 1,35 337 K0
HD 59721 59721 36779 07h 33m 51,53s +51° 18′ 51,1″ 6,44 −0,70 874 K0
7 Λυγκός 7 BQ 46101 31359 06h 34m 32,80s +55° 21′ 10,9″ 6,45 −1,94 1552 K0III:
HD 44061 44061 30357 06h 23m 06,37s +56° 58′ 35,5″ 6,47 0,73 458 K1III
HD 67539 67539 40086 08h 11m 18,03s +54° 32′ 25,7″ 6,48 0,32 555 G5
54 Καμηλοπαρδάλεως (54) AE 65626 39348 08h 02m 35,82s +57° 16′ 25,6″ 6,49 1,45 331 F8V
HD 63588 63588 38349 07h 51m 15,34s +37° 04′ 55,8″ 6,49 1,08 393 K2
HD 63630 63630 38403 07h 52m 03,89s +45° 55′ 59,2″ 6,50 1,41 340 A3
HD 65392 65392 39094 07h 59m 51,39s +36° 04′ 55,5″ 6,50 −0,48 813 K5
HD 69682 69682 40878 08h 20m 29,16s +53° 34′ 27,7″ 6,50 2,51 205 F0IV
17 Λυγκός 17 53633 34572 07h 09m 37,78s +60° 47′ 31,9″ 6,64 1,05 428 K0
52 Καμηλοπαρδάλεως (52) 64347 38800 07h 56m 26,71s +56° 30′ 16,0″ 6,72 −0,58 939 A2IV
HD 71866 TZ 71866 41782 08h 31m 10,64s +40° 13′ 29,6″ 6,72 434 A0pv
46 Καμηλοπαρδάλεως (46) 56243 35517 07h 19m 52,83s +59° 15′ 10,3″ 6,73 −1,99 1810 K2
HD 82780 DI 82780 47053 09h 35m 22,50s +39° 57′ 47,8″ 6,79 278 A3m
19 Λυγκός 19 57102 35783 07h 22m 50,85s +55° 17′ 03,8″ 6,86 1,62 365 B9V
Y Λυγκός Y 58521 36288 07h 28m 11,62s +45° 59′ 26,2″ 6,98 825 M6S
3 Λυγκός 3 43749 30278 06h 22m 08,10s +61° 45′ 37,0″ 7,20 3,25 201 F0
48 Καμηλοπαρδάλεως (48) 60844 37346 07h 39m 58,60s +59° 33′ 47,9″ 7,23 0,04 896 A2
R Λυγκός R 51610 33824 07h 01m 18,01s +55° 19′ 49,8″ 7,56 S4-6,5/5-6e
44 Καμηλοπαρδάλεως (44) 55944 35398 07h 16m 36,23s +58° 55′ 07,4″ 7,57 2,66 312 F0
45 Καμηλοπαρδάλεως (45) 56099 35457 07h 19m 12,18s +59° 07′ 32,5″ 7,62 2,93 282 F8
HD 80715 BF 80715 45963 09h 22m 25,95s +40° 12′ 03,8″ 7,72 81 K2,5Vke
20 Λυγκός 20 57067 35726 07h 22m 13,63s +50° 08′ 52,1″ 7,72 F0
HD 75898 75898 43674 08h 53m 50,81s +33° 03′ 24,5″ 8,04 3,51 263 G0
T Λυγκός T 41058 08h 22m 42,85s +33° 31′ 09,5″ 8,80 879 C5,2e-C71e
BE Λυγκός BE 79889 45649 09h 18m 17,18s +46° 09′ 11,3″ 8,80 A3
SZ Λυγκός SZ 67390 39960 08h 09m 35,75s +44° 28′ 17,6″ 9,08 3260 F2
TT Λυγκός TT 44428 09h 03m 07,79s +44° 35′ 08,1″ 9,51 A9,2
UV Λυγκός UV 44455 09h 03m 24,12s +38° 05′ 54,6″ 9,56 389 G0
SW Λυγκός SW 67008 39771 08h 07m 41,57s +41° 48′ 01,7″ 9,65 1220 F1V
WASP-13 09h 20m 25,0s +33° 52′ 57″ 10,42 509 G1V
AN Λυγκός AN 09h 14m 28,69s 42° 46′ 38,2″ 10,58 A7IV/V
XO-4 07h 21m 33s +58° 16′ 05″ 10,70 3,37 956 F5V
IRC +60169 AP 06h 34m 33,92s +60° 56′ 26,2″ 10,9 M9
14 Λυγκός B 14 49619 06h 53m 36,00s +59° 24′ 25,0″ 11,10
XO-2 07h 48m 07s +50° 13′ 33″ 11,18 5,31 486 K0V
U Λυγκός U 06h 40m 46,49s +59° 52′ 01,6″ 11,52 M7e
TV Λυγκός TV 36750 07h 33m 31,73s +47° 48′ 09,8″ 11,54 A6
UU Λυγκός UU 09h 15m 31,00s +42° 42′ 12,0″ 11,54 A4
XO-5 07h 46m 52s +39° 05′ 41″ 12,13 4,97 881 G8V
BK Λυγκός BK 09h 20m 11,20s +33° 56′ 42,3″ 14,49 CV
BH Λυγκός BH 08h 22m 36,05s +51° 05′ 24,6″ CV
PG 0859+415 BP 09h 03m 08,89s +41° 17′ 47,7″ CV
HS 0702+6043 DW 07h 07m 09,81s +60° 38′ 50,1″ sdB
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού