Κατάλογος αστέρων της Μικράς Άρκτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων της Μικράς Άρκτου παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό Μικρά Άρκτος κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Βόρειος πολικός αστέρας α 1 8890 11767 02h 31m 47,08s +89° 15′ 50,9″ 1,97 −3,64 431 F7:Ib-IIv SB
Βήτα Μικράς Άρκτου β 7 131873 72607 14h 50m 42,40s +74° 09′ 19,7″ 2,07 −0,87 126 K4IIIvar
Γάμμα Μικράς Άρκτου γ 13 137422 75097 15h 20m 43,75s +71° 50′ 02,3″ 3,04 −2,84 480 A3II-III
Έψιλον Μικράς Άρκτου ε 22 153751 82080 16h 45m 58,16s +82° 02′ 14,1″ 4,21 −0,92 346 G5IIIvar
5 Μικράς Άρκτου 5 127700 70692 14h 27m 31,52s +75° 41′ 45,4″ 4,25 −0,87 345 K4III
Ζήτα Μικράς Άρκτου ζ 16 142105 77055 15h 44m 03,46s +77° 47′ 40,2″ 4,29 −1,02 376 A3Vn
Δέλτα Μικράς Άρκτου δ 23 166205 85822 17h 32m 12,90s +86° 35′ 10,8″ 4,35 0,61 183 A1Vn
RR Μικράς Άρκτου RR 132813 73199 14h 57m 35,12s +65° 55′ 56,6″ 4,63 −0,80 398 M5III
4 Μικράς Άρκτου 4 124547 69112 14h 08m 51,01s +77° 32′ 50,8″ 4,80 −1,13 500 K3III
Ήτα Μικράς Άρκτου η 21 148048 79822 16h 17m 30,50s +75° 45′ 16,9″ 4,95 2,58 97 F5V
Θήτα Μικράς Άρκτου θ 15 139669 76008 15h 31m 25,05s +77° 20′ 57,6″ 5,00 −2,03 832 K5III
11 Μικράς Άρκτου 11 136726 74793 15h 17m 05,88s +71° 49′ 26,0″ 5,02 −0,37 389 K4III
HD 136064 136064 74605 15h 14m 38,00s +67° 20′ 51,6″ 5,15 3,13 83 F9IV
HD 124730 124730 69373 14h 12m 04,05s +69° 25′ 57,6″ 5,18 −0,50 445 M2III
19 Μικράς Άρκτου 19 146926 79280 16h 10m 49,53s +75° 52′ 39,1″ 5,48 −1,07 665 B8V
HD 118904 118904 66435 13h 37m 11,05s +71° 14′ 32,2″ 5,50 0,05 400 K2III
HD 149681 149681 80480 16h 25m 43,53s +78° 57′ 49,0″ 5,55 2,42 138 F0V
HD 133002 133002 72573 14h 50m 19,63s +82° 30′ 45,0″ 5,63 2,45 141 F9V
HD 140227 140227 76519 15h 37m 39,21s +69° 16′ 59,6″ 5,65 −1,51 881 M0III
HD 145622 145622 78661 16h 03m 31,40s +76° 47′ 38,0″ 5,73 −0,53 581 A3V
HD 158996 158996 84769 17h 19m 37,05s +80° 08′ 11,0″ 5,74 −1,67 991 K5III
24 Μικράς Άρκτου 24 166926 85699 17h 30m 46,97s +86° 58′ 04,9″ 5,78 2,38 156 A2m
HD 117187 117187 65536 13h 26m 08,02s +72° 23′ 29,4″ 5,82 −1,63 1009 M1III
HD 120084 120084 66903 13h 42m 39,38s +78° 03′ 51,6″ 5,91 0,96 318 G7III:
HD 152303 152303 81854 16h 43m 06,14s +77° 30′ 48,5″ 5,99 3,21 117 F4V
HD 147321 147321 79601 16h 14m 33,47s +73° 23′ 41,3″ 6,02 −0,78 748 A3V
VX Μικράς Άρκτου VX 155154 83317 17h 01m 40,08s +75° 17′ 51,6″ 6,17 2,91 146 F0IVn
HD 135384 135384 74272 15h 10m 44,40s +67° 46′ 51,8″ 6,18 0,23 504 A8Vn
HD 133994 133994 73706 15h 03m 57,73s +65° 55′ 11,0″ 6,22 0,45 464 A2Vs
UY Μικράς Άρκτου UY 107192 59767 12h 15m 20,67s +87° 42′ 00,0″ 6,27 2,93 152 F2V
HD 129245 129245 71196 14h 33m 38,62s +79° 39′ 36,8″ 6,27 0,52 461 K3III
Λάμδα Μικράς Άρκτου λ 183030 84535 17h 16m 57,26s +89° 02′ 15,8″ 6,31 −0,84 876 M1III
HD 107113 107113 59879 12h 16m 49,35s +86° 26′ 09,0″ 6,33 3,34 129 F4V
HD 151623 151623 81428 16h 37m 52,81s +78° 55′ 06,8″ 6,33 0,81 414 G9III
HD 150275 150275 80850 16h 30m 39,08s +77° 26′ 45,1″ 6,35 0,87 408 K1III
20 Μικράς Άρκτου 20 147142 79420 16h 12m 32,20s +75° 12′ 38,1″ 6,36 −0,49 765 K2IV
HD 113889 113889 63822 13h 04m 49,78s +73° 01′ 29,8″ 6,43 1,01 396 F0V
3 Μικράς Άρκτου 3 124063 68956 14h 06m 56,48s +74° 35′ 37,5″ 6,43 0,79 438 A7V
HD 5914 5914 7283 01h 33m 48,52s +89° 00′ 56,6″ 6,46 1,49 321 A3V
Πι 1 Μικράς Άρκτου π1 139777 75809 15h 29m 11,97s +80° 26′ 54,0″ 6,57 4,85 72 G8IV-V+...
9 Μικράς Άρκτου 9 133621 73440 15h 00m 27,71s +71° 45′ 54,9″ 6,64 4,00 110 G0
8 Μικράς Άρκτου 8 133086 73136 14h 56m 48,32s +74° 54′ 03,3″ 6,83 0,95 489 K0
Πι 2 Μικράς Άρκτου π2 18 141652 76695 15h 39m 38,72s +79° 58′ 59,2″ 6,89 1,54 384 F2
HD 150706 150706 80902 16h 31m 17,59s +79° 47′ 23,2″ 7,03 4,85 89 G0
U Μικράς Άρκτου U 125556 69816 14h 17m 19,90s +66° 47′ 39,2″ 7,10 858 M6-8e
Πι 1 Μικράς Άρκτου π1 139813 75829 15h 29m 24,36s +80° 27′ 00,0″ 7,30 5,62 71 G5
14 Μικράς Άρκτου 14 137686 75152 15h 21m 30,52s +73° 28′ 35,1″ 7,38 3,51 194 F5
S Μικράς Άρκτου S 139492 75847 15h 29m 34,57s +78° 38′ 00,3″ 7,5 2450 M6,5-7,5e
V Μικράς Άρκτου V 119227 66562 13h 38m 41,07s +74° 18′ 36,3″ 7,81 1280 M...
W Μικράς Άρκτου W 150265 79069 16h 08m 27,28s +86° 11′ 59,6″ 8,65 1600 A2V
RU Μικράς Άρκτου RU 13h 38m 56,81s +69° 48′ 11,2″ 10,24 A2
Z Μικράς Άρκτου Z 15h 02m 01,48s +83° 03′ 48,7″ 11,40 C
T Μικράς Άρκτου T 118556 13h 34m 41,12s +73° 25′ 53,0″ 11,46 M6e
SS Μικράς Άρκτου SS 15h 51m 22,34s +71° 45′ 11,9″ 12,6 CV
WD 1337+705 66578 13h 38m 50,48s +70° 17′ 07,7″ 12,77 85,14 DA2,4
H1504+65 15h 02m 09,62s +66° 12′ 18,6″ 15,9 DZ...
Καλβέρα 14h 12m 56,0s +79° 22′ 04″ 625
RW Μικράς Άρκτου RW 16h 47m 54,75s +77° 02′ 12,2″
WISE 1506+7027 15h 06m 49,89s +70° 27′ 36,2″ 11,1 T6
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού