Κατάλογος αστέρων του Γλυφείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Γλυφείου παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Γλυφείου κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β


Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Γλυφείου α 29875 21770 04h 40m 33,82s −41° 51′ 48,9″ 4,44 2,92 66 F2IV
Γάμμα 1 Γλυφείου γ1 32831 23595 05h 04m 24,31s −35° 28′ 58,3″ 4,55 0,78 185 K2III
Βήτα Γλυφείου β 29992 21861 04h 42m 03,45s −37° 08′ 41,2″ 5,04 2,83 90 F3V
Δέλτα Γλυφείου δ 28873 21060 04h 30m 50,10s −44° 57′ 13,5″ 5,07 −1,62 710 B2IV-V
HD 30080 30080 21958 04h 43m 09,31s −30° 45′ 55,4″ 5,66 −1,14 748 K3III
HD 31093 31093 22573 04h 51m 28,20s −34° 54′ 22,4″ 5,82 1,10 286 A2/A3V
HD 32515 32515 23446 05h 02m 22,81s −31° 46′ 17,5″ 5,92 0,90 329 K2III
HD 32453 32453 23377 05h 01m 34,53s −39° 43′ 05,3″ 6,02 0,77 366 G8III
HD 30432 30432 22144 04h 45m 55,50s −39° 21′ 23,7″ 6,04 1,12 315 K1III
Νι Γλυφείου ν 30985 22488 04h 50m 16,18s −41° 19′ 15,6″ 6,06 2,47 171 F1III-IV
HD 28454 28454 20781 04h 27m 05,92s −46° 56′ 48,6″ 6,10 3,54 106 F8V
HD 31529 31529 22847 04h 54m 54,82s −39° 37′ 43,2″ 6,11 −1,35 1012 K3III
HD 28700 28700 20934 04h 29m 20,04s −46° 30′ 55,3″ 6,13 0,73 392 K1III
Λάμδα Γλυφείου λ 30202 21998 04h 43m 44,26s −41° 03′ 53,3″ 6,24 −0,27 652 K3/K4III
HD 32820 32820 23555 05h 03m 53,94s −41° 44′ 43,2″ 6,30 3,82 102 F8V
Γάμμα 2 Γλυφείου γ2 X 32846 23596 05h 04m 26,14s −35° 42′ 18,7″ 6,32 1,27 334 F2IV/V
Ζήτα Γλυφείου ζ 30608 22280 04h 47m 49,56s −30° 01′ 14,2″ 6,35 0,36 513 K0III
HD 28246 28246 20630 04h 25m 19,10s −44° 09′ 39,8″ 6,38 3,54 121 F6V
HD 29559 29559 21525 04h 37m 19,25s −41° 52′ 23,0″ 6,40 1,20 358 A3Vs...
RV Γλυφείου RV 28552 20856 04h 28m 09,48s −41° 57′ 35,4″ 6,41 −1,18 1072 M1III
RR Γλυφείου RR 04h 21m 06,0s -48° 39′ 07″ 14,4 DAZ8+dM
Ονομασία Μπάγιερ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ Ίππαρχος Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού