Κατάλογος αστέρων του Μικρού Λέοντος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Μικρού Λέοντος παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Μικρού Λέοντος κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
46 Μικρού Λέοντος o 46 94264 53229 10h 53m 18,64s +34° 12′ 56,0″ 3,79 1,41 98 K0III-IV
Βήτα Μικρού Λέοντος β 31 90537 51233 10h 27m 53,09s +36° 42′ 26,9″ 4,20 0,95 146 G8III-IV
21 Μικρού Λέοντος 21 87696 49593 10h 07m 25,73s +35° 14′ 40,9″ 4,49 2,26 91 A7V
10 Μικρού Λέοντος 10 SU 82635 46952 09h 34m 13,38s +36° 23′ 51,4″ 4,54 0,88 176 G8III
37 Μικρού Λέοντος 37 92125 52098 10h 38m 43,21s +31° 58′ 34,4″ 4,68 −1,13 474 G0II
30 Μικρού Λέοντος 30 90277 51056 10h 25m 54,87s +33° 47′ 46,5″ 4,72 0,71 207 F0V
41 Μικρού Λέοντος 41 92825 52457 10h 43m 25,03s +23° 11′ 18,2″ 5,08 1,06 207 A3Vn
19 Μικρού Λέοντος 19 86146 48833 09h 57m 41,14s +41° 03′ 20,5″ 5,11 2,81 94 F6Vs
42 Μικρού Λέοντος 42 93152 52638 10h 45m 51,91s +30° 40′ 56,6″ 5,36 0,04 377 A1Vn
20 Μικρού Λέοντος 20 86728 49081 10h 01m 01,02s +31° 55′ 29,0″ 5,37 4,50 49 G1V
11 Μικρού Λέοντος 11 SV 82885 47080 09h 35m 40,03s +35° 48′ 38,8″ 5,39 5,16 36 G8IV-V
8 Μικρού Λέοντος 8 82198 46735 09h 31m 32,45s +35° 06′ 12,6″ 5,40 −0,24 436 M1III
23 Μικρού Λέοντος 23 88960 50303 10h 16m 14,48s +29° 18′ 38,0″ 5,49 1,00 257 A0Vn
40 Μικρού Λέοντος 40 92769 52422 10h 43m 01,95s +26° 19′ 32,5″ 5,51 2,22 148 A4Vn
28 Μικρού Λέοντος 28 90040 50935 10h 24m 08,61s +33° 43′ 06,7″ 5,52 0,03 409 K1III
34 Μικρού Λέοντος 34 91365 51685 10h 33m 30,93s +34° 59′ 19,3″ 5,57 −0,48 528 A2Vn
32 Μικρού Λέοντος 32 90840 51420 10h 30m 06,46s +38° 55′ 30,5″ 5,79 −1,05 760 A4V
38 Μικρού Λέοντος 38 92168 52139 10h 39m 07,80s +37° 54′ 36,4″ 5,84 2,39 159 F9V
HD 88231 88231 49893 10h 11m 12,79s +37° 24′ 07,1″ 5,86 −0,47 603 K3III
7 Μικρού Λέοντος 7 82087 46652 09h 30m 43,23s +33° 39′ 21,0″ 5,87 −0,12 515 G8III:
27 Μικρού Λέοντος 27 89904 50860 10h 23m 06,34s +33° 54′ 29,4″ 5,89 1,65 230 A6V
33 Μικρού Λέοντος 33 91130 51556 10h 31m 51,36s +32° 22′ 46,3″ 5,90 1,52 245 A0IV
RX Μικρού Λέοντος RX 92620 52366 10h 42m 11,27s +31° 41′ 49,4″ 6,02 −0,77 743 M2III
44 Μικρού Λέοντος 44 93765 52959 10h 49m 53,73s +27° 58′ 25,9″ 6,05 1,59 254 F5V
13 Μικρού Λέοντος 13 83951 47631 09h 42m 42,75s +35° 05′ 36,6″ 6,12 2,49 174 F3V
43 Μικρού Λέοντος 43 93636 52882 10h 48m 57,28s +29° 24′ 58,1″ 6,15 −0,17 598 K0
9 Μικρού Λέοντος 9 82522 46904 09h 33m 30,33s +36° 29′ 13,3″ 6,19 0,67 414 K4III:
48 Μικρού Λέοντος 48 WW 94480 53355 10h 54m 42,20s +25° 29′ 26,6″ 6,19 0,72 405 A8V
HD 87822 87822 49658 10h 08m 15,94s +31° 36′ 15,4″ 6,23 2,22 206 F4V
35 Μικρού Λέοντος 35 91752 51914 10h 36m 21,39s +36° 19′ 37,2″ 6,29 2,96 151 F3V
R Μικρού Λέοντος R 84346 47886 09h 45m 34,28s +34° 30′ 42,8″ 6,30 1130 M6,5-9e
HD 88161 88161 49870 10h 10m 58,98s +40° 39′ 41,8″ 6,34 0,03 596 K3III:
HD 89993 89993 50904 10h 23m 41,76s +29° 36′ 57,2″ 6,36 1,06 374 G8III
50 Μικρού Λέοντος 50 94747 53492 10h 56m 34,44s +25° 30′ 00,9″ 6,36 1,67 282 K0
36 Μικρού Λέοντος 36 92000 52032 10h 37m 52,28s +34° 04′ 43,0″ 6,42 −1,38 1185 K0
24 Μικρού Λέοντος 24 88986 50316 10h 16m 28,12s +28° 40′ 57,7″ 6,46 3,93 104 G0V
22 Μικρού Λέοντος 22 88786 50218 10h 15m 06,36s +31° 28′ 05,1″ 6,47 −0,38 763 G8III
29 Μικρού Λέοντος 29 90250 51047 10h 25m 45,00s +35° 25′ 32,1″ 6,49 0,98 413 K1III
16 Μικρού Λέοντος 16 85029 48256 09h 50m 13,87s +39° 37′ 54,1″ 6,64 −1,11 1156 K5
HD 93521 93521 52849 10h 48m 23,51s +37° 34′ 13,1″ 7,03 3800 O9Vp
HD 87883 87883 49699 10h 08m 43,14s +34° 14′ 32,1″ 7,56 6,28 59 K0V
51 Μικρού Λέοντος 51 96094 54196 11h 05m 15,73s +25° 12′ 07,4″ 7,60 3,71 195 G0
HD 82886 82886 47087 09h 35m 45s +34° 46′ 51″ 7,78 408 G0
VW Μικρού Λέοντος VW 95660 54003 11h 02m 51,91s +30° 24′ 54,7″ 8,06 436 F5V
T Μικρού Λέοντος T 48106 09h 48m 28,46s +33° 17′ 19,6″ 11,06 682 A0
RT Μικρού Λέοντος RT 09h 49m 48,32s +34° 27′ 15,4″ 11,35 1060 F7V
V Μικρού Λέοντος V 10h 25m 25,59s +28° 47′ 07,7″ 11,98 A8
X Μικρού Λέοντος X 10h 03m 06,73s +39° 21′ 28,5″ 12,30 A5,..
CIT 6 RW 10h 16m 02,27s +30° 34′ 18,6″ 12,80 C3,4eV
ST Μικρού Λέοντος ST 11h 05m 39,77s +29° 06′ 28,5″ 15,10 DH+M
G 117-B15A RY 09h 24m 15,27s +35° 16′ 51,3″ 15,52 270 DA4,0
SX Μικρού Λέοντος SX 10h 54m 30,42s +30° 06′ 10,2″ 17 1170 CV
RZ Μικρού Λέοντος RZ 09h 51m 48,94s +34° 07′ 23,9″ CV
WX Μικρού Λέοντος WX 10h 27m 27,52s +38° 45′ 04,2″
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού