Ρας Αλχάγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρας Αλχάγκ (α Οφιούχου)
ΑστερισμόςΟφιούχος
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 17h:34m:56s , δ = +12°.33΄.36΄΄
Φαινόμενο μέγεθος2,08
Φασματικός τύποςA5 III
Απόσταση από τη Γη47 έτη φωτός

Ρας Αλχάγκ είναι το ιδιαίτερο όνομα του φωτεινότερου αστέρα στον αστερισμό Οφιούχο, τoυ α Οφιούχου (alpha Ophiuchi, α Oph). Βρίσκεται στο βόρειο μέρος του αστερισμού, κοντά στο σύνορο με τον Ηρακλή. Φέρει επίσης το όνομα 55 Οφιούχου (ονοματολογία κατά Τζον Φλάμστηντ).

Ονομασίες και Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Ras Alhague ή Rasalague προέρχεται από την αραβική φράση Ras al Hawwa, που σημαίνει «το Κεφάλι του Γητευτή των Φιδιών», του El Hauwe των Μαυριτανών. Το Ras Alhague είναι η μοναδική ονομασία που παραθέτει ο Bayer για τον αστέρα αυτό. Οι Αλφόνσειοι Πίνακες του 1521 τον αποκαλούν Rasalauge, ενώ κατά καιρούς σημειώθηκαν οι παραφθορές Ras Alhagas, Ras Alhagus, Rasalange, Ras al Hangue, Rasalangue, Ras Alaghue, Rasalhagh, Alhague, Ras al Hayro και Alangue. Το Azalange έχει αποδοθεί στο τουρκικό όνομα του αστερισμού, αλλά είναι πιθανότερο ότι οι Τούρκοι υιοθέτησαν περισσότερο παρεφθαρμένο το αραβικό πρωτότυπο.

Ο Kazwini παραθέτει το Al Rai = ο Βοσκός, από τους αρχαίους Άραβες. Αυτό, παρότι σήμερα προσδιορίζει κυρίως τον γ Κηφέως, ίσως ήρθε από τη γειτονική Raudah (= Βοσκή) καθώς ο γειτονικός αστέρας α Ηρακλέους ήταν ο Kalb al Rai, δηλαδή ο Σκύλος του Βοσκού, το τσοπανόσκυλο.

Στην Κίνα ο Ρας Αλχάγκ ήταν ο «Χόου», ο Δούκας.

Αστρονομικά και αστροφυσικά δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιφανειακή θερμοκρασία του Ρας Αλχάγκ είναι 8.500 K, ενω η μάζα του εκτιμάται ότι είναι διπλάσια ως τετραπλάσια της μάζας του Ήλιου και η διάμετρός του 2,5 φορές μεγαλύτερη της ηλιακής, επομένως ο όγκος του είναι 15 ως 16 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του Ήλιου. Το μέσο απόλυτο μέγεθος είναι +1,30, που αντιστοιχεί σε πραγματική λαμπρότητα 29,2 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου.

Ο Ρας Αλχάγκ, ως κοντινός αστέρας, εμφανίζει σημαντική ιδία κίνηση, η οποία μετρήθηκε σε 0,248 arcsec/έτος, και απομακρύνεται από εμάς με ταχύτητα 12,6 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο (45.400 χιλιόμετρα την ώρα).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Allen, R.H.: Star Names: Their Lore and Meaning, Dover Publ. 1963 (ονομασίες & Ιστορία)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]