Καρδία Καρόλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρδία Καρόλου (α Θηρευτικών Κυνών)
ΑστερισμόςΘηρευτικοί Κύνες
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 12h:56m:02s , δ = +38o.19′.06″
Φαινόμενο μέγεθος+2,89 (ο α1 5,60 και ο α2 2,84 ως 2,94)
Φασματικός τύποςF0 V (ο α1) και A0p (ο α2)
Απόσταση από τη Γη110 έτη φωτός

Στην αστρονομία αυτό το ιδιαίτερο όνομα (Cor Caroli στα λατινικά και διεθνώς) έχει ο αστέρας α (άλφα) Θηρευτικών Κυνών. Ονομάσθηκε έτσι μάλλον από τον Halley, προς τιμή είτε του βασιλιά Καρόλου Α′ της Αγγλίας, που εκτελέσθηκε, είτε του γιου του, Καρόλου Β′.

Ο α Θηρευτικών Κυνών είναι διπλός αστέρας, όπως φαίνεται με ένα μικρό τηλεσκόπιο, και μάλιστα το όνομα «Καρδία Καρόλου» αποδίδεται από μερικούς μόνο στον φωτεινότερο, τον α2. Η γωνιακή απόσταση μεταξύ τους είναι 19,6 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο α2 είναι μεταβλητός αστέρας και έδωσε το όνομά του στον τύπο μεταβλητών στον οποίο ανήκει: «Αστέρες τύπου α2 Θηρευτικών Κυνών». Αυτοί οι αστέρες έχουν ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που πιστεύεται ότι παράγει τεράστιες κηλίδες επάνω στην επιφάνειά τους, παρόμοιες με τις ηλιακές αλλά πολύ μεγαλύτερες. Εξαιτίας τους, αλλά και εξαιτίας ίσως της διαφορετικής περιεκτικότητας σε μέταλλα των διαφορετικών πλευρών του αστέρα, η φωτεινότητα του αστέρα φαίνεται να μεταβάλλεται καθώς αυτός περιστρέφεται. Η περίοδος μεταβολής του α2 είναι 5,47 ημέρες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]