Κατάλογος αστέρων της Δοράδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων της Δοράδος παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό της Δοράδος κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β


Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Δοράδος α 29305 21281 04h 33m 59,72s −55° 02′ 42,0″ 3,30 −0,36 176 A0IIIp(Si)
Βήτα Δοράδος β 37350 26069 05h 33m 37,52s −62° 29′ 23,5″ 3,76 −3,76 1038 F4-G4Ia-II
Γάμμα Δοράδος γ 27290 19893 04h 16m 01,49s −51° 29′ 13,5″ 4,26 2,72 66 F0V-F5V
Δέλτα Δοράδος δ 39014 27100 05h 44m 46,42s −65° 44′ 07,9″ 4,34 1,10 145 A7V
HD 40409 40409 27890 05h 54m 05,90s −63° 05′ 27,7″ 4,65 2,47 89 K1III/IV
Ζήτα Δοράδος ζ 33262 23693 05h 05m 30,69s −57° 28′ 22,8″ 4,71 4,38 38 F7V
Θήτα Δοράδος θ 34649 24372 05h 13m 45,43s −67° 11′ 07,3″ 4,81 −1,31 546 K2III
Ήτα 2 Δοράδος η2 43455 29353 06h 11m 15,02s −65° 35′ 22,9″ 5,01 −1,56 671 M2,5III
Νι Δοράδος ν 43107 29134 06h 08m 44,34s −68° 50′ 36,4″ 5,06 0,42 277 B8V
Έψιλον Δοράδος ε 39844 27534 05h 49m 53,55s −66° 54′ 04,4″ 5,10 −0,88 512 B6V
Λάμδα Δοράδος λ 36189 25429 05h 26m 19,28s −58° 54′ 45,4″ 5,14 −0,64 467 G6III
WZ Δοράδος WZ 33684 23840 05h 07m 34,01s −63° 23′ 58,5″ 5,19 −1,23 627 M3III
Κάππα Δοράδος κ 30478 22040 04h 44m 21,12s −59° 43′ 58,2″ 5,28 1,11 222 A8/A9III/IV
HD 37297 37297 26001 05h 32m 59,52s −64° 13′ 39,1″ 5,34 1,08 232 G8/K0III
Πι 2 Δοράδος π2 46116 30565 06h 25m 28,65s −69° 41′ 26,8″ 5,37 0,81 266 G8III
Πι 1 Δοράδος π1 45669 30321 06h 22m 38,23s −69° 59′ 02,9″ 5,56 −0,75 595 K5III
R Δοράδος R 29712 21479 04h 36m 45,68s −62° 04′ 37,1″ 5,59 1,61 203 M8IIIe
Ήτα 1 Δοράδος η1 42525 28909 06h 06m 09,36s −66° 02′ 22,9″ 5,72 0,68 332 A0V
HD 36584 36584 25482 05h 26m 59,82s −68° 37′ 21,0″ 6,02 1,62 248 F0IV/V
HD 27604 27604 20109 04h 18m 39,98s −52° 51′ 37,0″ 6,08 1,73 242 A8V+...
HD 31746 31746 22844 04h 54m 52,92s −58° 32′ 52,1″ 6,11 3,66 101 F3V
HD 36876 36876 25781 05h 30m 15,87s −63° 55′ 40,2″ 6,19 0,75 400 F0IV
HD 28255 28255 20552 04h 24m 12,32s −57° 04′ 16,2″ 6,28 4,12 88 G4V+...
HR 1960 AZ 37935 26368 05h 36m 54,99s −66° 33′ 37,1″ 6,28 −0,82 856 B9,5V
HD 46730 46730 30973 06h 30m 03,01s −65° 34′ 06,2″ 6,28 1,34 317 F0III
HD 37501 37501 26190 05h 34m 57,44s −61° 10′ 33,5″ 6,32 1,18 348 G5IV
HD 39963 39963 27660 05h 51m 23,10s −64° 02′ 01,0″ 6,35 −1,32 1116 G8III
HD 31754 31754 22737 04h 53m 30,49s −66° 40′ 31,6″ 6,43 −1,30 1148 M0/M1III
HD 24863 24863 18275 03h 54m 33,94s −52° 41′ 25,2″ 6,46 1,31 349 A4V
HD 30610 30610 22081 04h 44m 57,91s −63° 13′ 46,9″ 6,46 0,73 456 K0/K1III
XY Δοράδος XY 25470 18691 04h 00m 15,53s −51° 33′ 53,9″ 6,52 1250 M1III
XZ Δοράδος XZ 31009 22381 04h 49m 04,75s −56° 39′ 59,7″ 6,55 1450 M2III
AB Δοράδος AB 36705 25647 05h 28m 44,83s −65° 26′ 54,9″ 7,00 49 K0V
HD 28254 28254 20606 04h 24m 50,71s −50° 37′ 19,9″ 7,71 3,96 183 G5V
HD 30177 30177 21850 04h 41m 54,37s −58° 01′ 14,7″ 8,41 179 G8V
HD 33579 33579 23718 05h 05m 55,51s −67° 53′ 10,9″ 9,14 160000 A4Ia
S Δοράδος S 35343 05h 18m 14,3s −69° 14′ 59″ 9,72 A0-5eq
WASP-62 05h 48m 34,0s -63° 59′ 18″ 10,3 1566 F7
HD 38282 38282 05h 38m 53,39s −69° 02′ 00,9″ 10,50 160000 WN5-6h+WN6-6h
HD 37974 37974 05h 36m 25,84s −69° 22′ 55,9″ 10,96 160000 Be
Μέλνικ 42 05h 38m 42,13s −69° 05′ 55,3″ 10,96 160000 O3If/WN
AA Δοράδος AA 269696 05h 31m 40,35s −69° 53′ 02,2″ 11,14 sdB+dM
RW Δοράδος RW 269320 24763 05h 18m 32,54s −68° 13′ 32,8″ 11,16 307,5 G4/5V
R99 269445 05h 22m 59,80s −68° 01′ 46,6″ 11,46 160000 Bep
HD 36402 36402 05h 26m 03,94s −67° 29′ 57,0″ 11,62 160000 WC4+O8I
HV 883 05h 00m 07,51s −68° 27′ 00,2″ 11,63 160000 G2:Iabv...
HD 34664 34664 05h 13m 52,99s −67° 26′ 54,9″ 11,70 160000 B0Iab:e
Γκλιέζ 163 19394 04h 09m 15,66s −53° 22′ 25,3″ 11,81 48,88 M3,5
R139 05h 38m 42,35s −69° 04′ 58,1″ 11,97 160000 O7Iap
Μπρέυ 75 05h 38m 40,53s −67° 05′ 57,2″ 12,02 160000 WN6h
R84 269227 05h 13m 54,27s −69° 31′ 46,7″ 12,04 160000 WN9h
HD 38489 38489 05h 40m 13,33s −69° 22′ 46,5″ 12,22 160000 B[e]
HD 269810 269810 05h 35m 13,91s −67° 33′ 27,5″ 12,28 160000 OB
BAT99-104 05h 38m 41,88s −69° 06′ 13,7″ 12,5 160000 WN
R136a1 05h 38m 42,43s −69° 06′ 02,2″ 12,77 160000 WN5h
R136c 05h 38m 42,92s −69° 06′ 04,9″ 12,86 160000 WN5h
R136a3 05h 38m 42,29s −69° 06′ 03,5″ 12,93 160000 Wn5h
HD 38344 38344 05h 39m 11,32s −69° 02′ 01,4″ 13,07 160000 WR:
LH54-425 05h 26m 24,25s −67° 30′ 17,2″ 13,1 160000 O3IIIf+O6v
BE 381 05h 35m 54,37s −67° 59′ 07,9″ 13,27 160000 WN9h
R136a2 05h 36m 42,45s −69° 06′ 02,2″ 13,38 160000 Wn5h
BAT99-116 05h 38m 44,25s −69° 06′ 05,8″ 13,5 160000 WN...
R136b 05h 38m 42,77s −69° 06′ 03,4″ 13,66 160000 WN9ha
R136a5 05h 38m 42,47s −69° 06′ 02,0″ 13,73 160000 O3Iab:
A0538-66 05h 35m 41,01s −66° 51′ 53,5″ 13,8 160000 B0,5IIIe
BI 253 05h 37m 34,46s −69° 01′ 10,2″ 13,88 160000 O2V(f*)
LMC X-4 05h 32m 49,54s −66° 22′ 13,3″ 14,0 160000 O8III
BAT99-68 05h 35m 42,22s −69° 11′ 54,24″ 14,13 160000 O3If*/WN6
BB Δοράδος BB 05h 29m 28,66s −58° 54′ 46,5″ 14,3
R127 269858 05h 36m 43,69s −69° 29′ 47,5″ 14,5 160000 O8(f)p
LMC X-1 05h 39m 38,84s −69° 44′ 35,7″ 14,5 160000 O8(f)p
HD 269908 269908 05h 38m 27,70s −68° 28′ 58,5″ 14,71 160000 WR
BAT99-66 05h 35m 29,81s −67° 06′ 49,4″ 15,36 160000 WR:
VFTS 102 05h 37m 39,25s −69° 05′ 51,04″ 15,81 160000 Omp+...
VFTS 682 05h 38m 59,53s −69° 04′ 26,72″ 16,08 160000 WN5h
HE 0437-5439 04h 38m 12,77s −54° 33′ 11,9″ 16,3 200000 BV
LMC X-3 05h 38m 56,30s −64° 05′ 03,0″ 17,2 160000 B2,5Ve
WOH G64 04h 55m 10,48s −68° 20′ 29,8″ 18,46 160000 M7,5
CAL-83 05h 43m 34,5s −68° 22′ 18″ 160000
PSR B0540-69 05h 40m 11,16s −69° 19′ 53,9″ 160000 O8(f)p
PSR J0537-6910 05h 37m 47,42s −69° 10′ 19,9″ 160000 O8(f)p
SGR 0525-66 05h 26m 00,7s −66° 04′ 35″ 160000
Ονομασία Μπάγιερ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού