Κατάλογος HIPPARCOS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από HIPPARCOS)

Οι Κατάλογοι Hipparcos και Tycho (Tycho-1) είναι δύο αστρονομικοί κατάλογοι αστέρων που αποτελούν τα βασικά προϊόντα της αστρομετρικής διαστημικής αποστολής HIPPARCOS του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ο τεχνητός αυτός δορυφόρος της Γης, που λειτούργησε επί 4 έτη, έδωσε επιστημονικά δεδομένα υψηλής ποιότητας από τον Νοέμβριο 1989 μέχρι τον Μάρτιο 1993.

Ο κατάλογος Hipparcos περιέχει λίγους περισσότερους από 118.000 αστέρες με ακρίβεια Αστρομετρίας της τάξεως του χιλιοστού του δευτερολέπτου, ενώ ο κατάλογος Tycho πάνω από 1.050.000 αστέρες.

Αμφότεροι οι κατάλογοι περιέχουν μεγάλο όγκο αστρομετρικών και φωτομετρικών δεδομένων πολύ υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, υπάρχουν παραρτήματα με δεδομένα μεταβλητότητας και διπλών/πολλαπλών αστέρων, όπως επίσης και αστρομετρικές και φωτομετρικές μετρήσεις για το Ηλιακό Σύστημα. Τα κυριότερα μέρη είναι διαθέσιμα τόσο σε τυπωμένη, όσο και σε ηλεκτρονική-ψηφιακή μορφή.

Η ανάλυση των γενικών δεδομένων, που έδωσε τους τελικούς καταλόγους μέσα από σχεδόν 1 τεραμπίτ πρωτογενών δεοδμένων, ήταν μία μακρόχρονη και πολυσύνθετη διαδικασία. Την ανέλαβαν από κοινού το NDAC και το αμερικανικό «Ίδρυμα για την Προαγωγή της Επιστήμης και Τεχνολογίας» (Foundation for the Advancement of Science and Technology, FAST). Επιπλέον, το INCA Consortium ήταν υπεύθυνο για τη σύνταξη του προγράμματος παρατηρήσεων του HIPPARCOS, και τη συγκέντρωση των καλύτερων διαθέσιμων δεδομένων για τους επιλεγμένους αστέρες πριν την εκτόξευση στον λεγόμενο "HIPPARCOS Input Catalogue".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]