Κατάλογος αστέρων της Λύρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων της Λύρας παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό της Λύρας κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Βέγας α 3 172167 91262 18h 36m 56,19s +38° 46′ 58,8″ 0,03 0,58 25 A0Vvar
Γάμμα Λύρας γ 14 176437 93194 18h 58m 56,62s +32° 41′ 22,4″ 3,25 −3,20 634 B9III
Βήτα Λύρας A β 10 174638 92420 18h 50m 04,79s +33° 21′ 45,6″ 3,52 −3,64 881 A8:V comp SB
R Λύρας 13 R 175865 92862 18h 55m 20,09s +43° 56′ 45,2″ 4,08 −1,07 349 M5IIIvar
Δέλτα 2 Λύρας δ2 12 175588 92791 18h 54m 30,29s +36° 53′ 55,0″ 4,22 −2,98 898 M4IIvar
Κάππα Λύρας κ 1 168775 89826 18h 19m 51,72s +36° 03′ 52,0″ 4,33 0,02 238 K2IIIvar
Ζήτα 1 Λύρας ζ1 6 173648 91971 18h 44m 46,34s +37° 36′ 18,2″ 4,34 0,97 154 Am
Θήτα Λύρας θ 21 180809 94713 19h 16m 22,10s +38° 08′ 01,4″ 4,35 −2,51 769 K0II
Ήτα Λύρας η 20 180163 94481 19h 13m 45,49s +39° 08′ 45,5″ 4,43 −3,09 1042 B2,5IV
Έψιλον 2 Λύρας ε2 5 173607 91926 18h 44m 22,78s +39° 36′ 45,3″ 4,60 1,13 160 A8Vn
Έψιλον 1 Λύρας ε1 4 173582 91919 18h 44m 20,34s +39° 40′ 11,9″ 4,67 1,19 162 F1V
HD 173780 173780 92088 18h 46m 04,47s +26° 39′ 43,5″ 4,83 0,39 252 K3III
Λάμδα Λύρας λ 15 176670 93279 19h 00m 00,82s +32° 08′ 43,8″ 4,94 −3,43 1538 K3III
16 Λύρας 16 177196 93408 19h 01m 26,36s +46° 56′ 06,1″ 5,00 2,04 128 A7V
Μι Λύρας μ 2 169702 90191 18h 24m 13,80s +39° 30′ 26,1″ 5,11 −0,55 441 A3IVn
HD 176051 176051 93017 18h 57m 01,47s +32° 54′ 05,8″ 5,20 4,32 49 G0V
17 Λύρας 17 178449 93917 19h 07m 25,50s +32° 30′ 06,0″ 5,20 2,16 132 F0V
Νι Λύρας ν, ν2 9 174602 92405 18h 49m 52,92s +32° 33′ 03,9″ 5,22 0,90 238 A3V
Γιώτα Λύρας ι 18 178475 93903 19h 07m 18,13s +36° 06′ 00,6″ 5,25 −1,78 832 B6IV
HD 176527 176527 93256 18h 59m 45,43s +26° 13′ 49,6″ 5,26 0,12 348 K2III
Έψιλον 2 Λύρας ε2 5 173608 18h 44m 22,90s +39° 36′ 46,0″ 5,37
HD 172044 172044 91235 18h 36m 37,35s +33° 28′ 08,5″ 5,41 −0,61 522 B8II-IIIp..
HD 175740 175740 92831 18h 54m 52,18s +41° 36′ 09,8″ 5,46 0,89 267 G8III
HD 171301 171301 90923 18h 32m 49,95s +30° 33′ 15,1″ 5,47 0,22 365 B8IV
HD 178233 178233 93843 19h 06m 37,68s +28° 37′ 42,2″ 5,53 2,48 133 F0III
HD 167965 167965 89482 18h 15m 38,78s +42° 09′ 33,6″ 5,56 −0,53 540 B7IV
Δέλτα 1 Λύρας δ1 11 175426 92728 18h 53m 43,56s +36° 58′ 18,2″ 5,58 −2,02 1079 B2,5V
HD 177808 177808 93718 19h 04m 57,82s +31° 44′ 39,3″ 5,63 −0,72 606 M0III
HD 175443 175443 92768 18h 54m 13,25s +27° 54′ 34,9″ 5,64 0,17 405 K4III
HD 173417 173417 91883 18h 43m 51,61s +31° 55′ 36,9″ 5,68 2,10 169 F1III-IV
HD 176871 176871 93393 19h 01m 17,36s +26° 17′ 29,2″ 5,69 −0,96 697 B5V
Ζήτα 2 Λύρας ζ2 7 173649 91973 18h 44m 48,19s +37° 35′ 40,4″ 5,73 2,41 150 F0IVvar
HD 182694 182694 95352 19h 23m 56,49s +43° 23′ 17,7″ 5,85 0,38 404 G6,5IIIa
HD 180450 180450 94630 19h 15m 24,84s +30° 31′ 35,2″ 5,88 −2,25 1376 M0III
V542 Λύρας V542 176318 93104 18h 58m 01,90s +38° 15′ 58,3″ 5,89 −0,11 516 B7IV
Νι 1 Λύρας ν1 8 174585 92398 18h 49m 45,91s +32° 48′ 46,2″ 5,93 −1,52 1009 B3IV
19 Λύρας 19 V471 179527 94311 19h 11m 46,01s +31° 17′ 00,5″ 5,93 −1,46 979 B9p Si
HD 175635 175635 92833 18h 54m 52,52s +33° 58′ 06,9″ 5,99 −2,06 1331 G8III+...
XY Λύρας XY 172380 91373 18h 38m 06,47s +39° 40′ 05,9″ 6,02 −1,81 1199 M4,5II
Έψιλον 1 Λύρας B ε1 4 173583 18h 44m 20,30s +39° 40′ 16,0″ 6,02
HD 176896 176896 93354 19h 00m 55,20s +33° 48′ 07,7″ 6,04 0,62 396 K0III:
HD 173416 173416 91852 18h 43m 36,11s +36° 33′ 23,8″ 6,06 0,41 440 G8III
HD 173936 173936 92098 18h 46m 13,01s +41° 26′ 30,5″ 6,06 −1,81 1221 B6V
HD 174179 174179 92243 18h 47m 57,37s +31° 45′ 24,6″ 6,06 −1,50 1062 B3IVp
HD 177809 177809 93720 19h 04m 58,27s +30° 44′ 00,4″ 6,07 −0,72 743 M2III
HD 182272 182272 95235 19h 22m 33,35s +33° 31′ 05,6″ 6,09 1,01 339 K0III
HD 171780 171780 91119 18h 35m 13,50s +34° 27′ 28,8″ 6,10 −1,42 1038 B5Vn
HD 174959 174959 92551 18h 51m 36,52s +36° 32′ 20,8″ 6,10 −1,58 1120 B6IV
HD 168322 168322 89604 18h 17m 06,95s +40° 56′ 11,7″ 6,12 0,98 348 G9III
V473 Λύρας V473 180583 94685 19h 15m 59,49s +27° 55′ 34,7″ 6,18 −2,38 1680 F6Ib-II
V543 Λύρας V543 176502 93177 18h 58m 46,59s +40° 40′ 45,1″ 6,20 −1,12 948 B3V
HD 179583 179583 94280 19h 11m 23,16s +40° 25′ 45,0″ 6,20 0,40 471 A3V
V533 Λύρας V533 172187 91250 18h 36m 45,53s +43° 13′ 18,6″ 6,21 0,71 411 F0V
HD 174881 174881 92550 18h 51m 35,89s +28° 47′ 01,2″ 6,22 −2,23 1598 K1II-III
HD 172671 172671 91491 18h 39m 33,03s +40° 56′ 06,2″ 6,25 −0,72 807 B9V
HD 181470 181470 94932 19h 19m 01,15s +37° 26′ 43,1″ 6,25 −0,29 663 A0III
HD 175132 175132 92599 18h 52m 07,25s +41° 22′ 59,7″ 6,28 −1,59 1221 B9p Si
HD 181655 181655 94981 19h 19m 39,04s +37° 19′ 51,5″ 6,29 4,28 82 G8V
HD 168009 168009 89474 18h 15m 32,53s +45° 12′ 34,5″ 6,30 4,52 74 G2V
HD 181828 181828 95067 19h 20m 33,05s +35° 11′ 09,4″ 6,30 −0,44 726 B9V
HR 7403 V558 183362 95673 19h 27m 36,40s +37° 56′ 28,3″ 6,30 −2,71 2063 B3Ve
HD 178003 178003 93770 19h 05m 47,13s +29° 55′ 18,1″ 6,32 −1,70 1309 M0III
HD 179422 179422 94290 19h 11m 30,96s +26° 44′ 09,4″ 6,35 3,18 141 F5V
Γκλίζε 758 182488 95319 19h 23m 34,01s +33° 13′ 19,1″ 6,37 5,42 51 G8V
HD 177109 177109 93437 19h 01m 48,37s +33° 37′ 16,5″ 6,39 −1,27 1109 B5IV
HD 169646 169646 90163 18h 23m 57,27s +38° 44′ 21,0″ 6,41 −0,69 858 K2
HD 172958 172958 91675 18h 41m 41,31s +31° 37′ 03,3″ 6,41 −1,24 1105 B8V
HD 172631 172631 91533 18h 40m 01,93s +30° 50′ 57,8″ 6,43 0,18 580 K0
HD 176582 V545 176582 93210 18h 59m 12,29s +39° 13′ 02,4″ 6,43 −0,58 821 B5IV
HD 182635 182635 95370 19h 24m 06,05s +36° 27′ 06,9″ 6,44 1,22 360 K1III
HD 172741 172741 91552 18h 40m 12,19s +38° 22′ 01,8″ 6,45 0,52 501 A6m
HD 173383 173383 91820 18h 43m 16,57s +39° 18′ 00,3″ 6,45 −1,65 1358 K5
V550 Λύρας V550 178329 93808 19h 06m 17,00s +41° 24′ 50,0″ 6,49 2038 B3V
HD 173087 173087 91707 18h 42m 08,09s +34° 44′ 46,7″ 6,49 −1,55 1320 B5V
HD 180314 180314 94576 19h 14m 50,21s +31° 51′ 37,3″ 6,61 430 K0
HD 178911 178911 94076 19h 09m 04,38s +34° 36′ 01,6″ 6,74 3,29 160 G1V
HD 181068 181068 94780 19h 17m 08,98s +41° 15′ 53,3″ 7,09 811 G5
RR Λύρας RR 182989 95497 19h 25m 27,91s +42° 47′ 03,7″ 7,13 0,34 744 F5
HD 177830 177830 93746 19h 05m 20,77s +25° 55′ 14,4″ 7,18 3,32 192 K0
HD 175370 175370 92668 18h 53m 00,0s +43° 42′ 49″ 7,19 887 K2 III
Βήτα Λύρας B β 10 174664 18h 50m 06,60s +33° 21′ 05,0″ 7,20
W Λύρας W 167740 89419 18h 14m 55,88s +36° 40′ 13,2″ 7,30 M3,5-7e
V478 Λύρας V478 178450 93926 19h 07m 32,39s +30° 15′ 16,2″ 7,63 91,16 G8VSB
HK Λύρας HK 173291 91774 18h 42m 50,00s +36° 57′ 30,9″ 7,65 C
T Λύρας T 90883 18h 32m 20,10s +39° 59′ 55,6″ 7,84 2350 C
V Λύρας V 178876 19h 09m 04,55s +29° 39′ 29,3″ 8,2 M7e
Κέπλερ-444 19h 19m 01s 41° 38′ 05″ 9
FL Λύρας FL 179890 94335 19h 12m 04,86s +46° 19′ 26,9″ 9,36 424 G0V
Κέπλερ-37 18h 58m 23,1s +44° 31′ 05″ 9,77 215 G8V
S Λύρας S 19h 13m 11,80s +26° 00′ 27,8″ 9,8 SC
EP Λύρας EP 19h 18m 19,55s +27° 51′ 03,2″ 9,96 G2II
Κέπλερ-13 A 19h 07m 53,0s +46° 52′ 06″ 10,0
KX Λύρας KX 18h 33m 15,23s +40° 10′ 22,7″ 10,38 F0
UZ Λύρας UZ 19h 21m 08,91s +37° 56′ 11,5″ 10,40 A2
HP Λύρας HP 19h 21m 39,07s +39° 56′ 08,1″ 10,43 A6
WASP-3 18h 34m 31,62s +35° 39′ 41,5″ 10,49 3,75 727 F7V
TT Λύρας TT 19h 27m 36,30s +41° 42′ 05,4″ 10,88 B2V
Κέπλερ-25 19h 06m 33,0s +39° 29′ 16″ 11
Κέπλερ-65 19h 14m 45,3s +41° 09′ 04,2″ 11,018 B
TZ Λύρας TZ 89498 18h 15m 49,67s +41° 06′ 37,9″ 11,16 736 F5V
EZ Λύρας EZ 92221 18h 47m 40,32s +35° 59′ 34,2″ 11,34 265,7 A9,7
CN Λύρας CN 91634 18h 41m 15,95s +28° 43′ 21,1″ 11,38 F5
Κέπλερ-128 18h 49m 58,0s +43° 58′ 49″ 11,4
RV Λύρας RV 19h 16m 17,97s +32° 25′ 15,0″ 11,47 A5
Κέπλερ-102 18h 45m 55,9s +47° 12′ 29″ 11,49
RZ Λύρας RZ 18h 43m 37,88s +32° 47′ 54,0″ 11,57 A2
Κέπλερ-131 19h 14m 07,4s +40° 56′ 32″ 11,53
Κέπλερ-454 19h 09m 55,0s +38° 13′ 44″ 11,57
Κέπλερ-92 19h 16m 21,0s +41° 33′ 47″ 11,6 1463
WASP-58 18h 18m 48,0s +45° 10′ 19″ 11,66 978 G2V
V404 Λύρας V404 19h 19m 05,95s +38° 22′ 00,5″ 11,77
GSC 02652-01324 19h 04m 09,84s +36° 37′ 57,5″ 11,79 5,81 512 K0V
HAT-P-5 18h 17m 37,30s +36° 37′ 16,9″ 11,95 4,29 1110 G
Κέπλερ-103 19h 15m 26,3s +40° 03′ 52″ 12,29 1545
Κέπλερ-95 18h 57m 55,8s +44° 23′ 53″ 12,35
Κέπλερ-109 19h 21m 34,2s +40° 17′ 06″ 12,37 1516
CC Λύρας CC 91015 18h 33m 57,41s +31° 38′ 24,2″ 12,46 F0p...
Κέπλερ-20 19h 10m 48,0s +42° 20′ 19″ 12,5 946 G8
Κέπλερ-94 18h 44m 46,7s +47° 29′ 50″ 12,9
Κέπλερ-91 19h 02m 41,0s +44° 07′ 00″ 12,9 3359
Κέπλερ-7 19h 14m 19,56s +41° 05′ 23,3″ 13,3 3,9 1200 G1
Κέπλερ-277 19h 06m 20,0s +39° 04′ 38″ 13,4
Βήτα Λύρας C β 10 174639 18h 50m 01,20s +33° 21′ 26,0″ 13,40
Κέπλερ-138 19h 21m 32,0s +43° 17′ 35″ 13,50 M1V
Κέπλερ-88 19h 24m 36,0s +40° 40′ 10″ 13,50 1256 B
Κέπλερ-422 18h 50m 31,1s +46° 19′ 24″ 13,64
Κέπλερ-279 19h 09m 34,0s +42° 11′ 42″ 13,7
Κέπλερ-412 19h 04m 26,0s +43° 40′ 51″ 13,73 3444 G3V
Κέπλερ-62 18h 52m 51,0s +45° 20′ 60″ 13,75 ~1200 K2V
Κέπλερ-350 19h 01m 41,0s +39° 42′ 22″ 13,8
Κέπλερ-8 18h 45m 09,15s +42° 27′ 03,9″ 13,9 3,3 4338 F9
Κέπλερ-9 19h 02m 18s +38° 24′ 03″ 13,9 2300 G2V
Κέπλερ-43 19h 00m 58,0s +46° 40′ 06″ 14,0 6360 G0V/G0IV
Κέπλερ-460 19h 13m 54,0s +40° 39′ 05″ 14,2
Κέπλερ-38 19h 07m 19,0s +42° 16′ 45″ 14,3
Κέπλερ-60 19h 15m 51,0s +42° 15′ 54″ 14,5
Κέπλερ-423 19h 31m 25,4s +46° 23′ 28″ 14,5
Κέπλερ-59 19h 08m 09,0s +46° 38′ 24″ 14,8
Κέπλερ-438 18h 46m 35,0s +41° 57′ 04″ 15 473
Κέπλερ-439 18h 43m 12,0s +44° 02′ 02″ 15 2260
Κέπλερ-75 19h 24m 33,0s +36° 34′ 39″ 15 3718 G8V
Κέπλερ-177 19h 04m 11,0s 45° 03′ 12″ 15
V477 Λύρας V477 18h 31m 18,29s +26° 56′ 12,9″ 15,07 O9k
Κέπλερ-282 18h 58m 43,0s +44° 47′ 51″ 15,2
Κέπλερ-442 19h 01m 28,0s +39° 16′ 48″ 15,3 1115
Κέπλερ-440 19h 01m 24,0s +41° 27′ 08″ 15,5 851
Κέπλερ-24 19h 21m 39s +38° 20′ 38″ 15,5
Κέπλερ-30 19h 01m 08,0s +38° 56′ 50″ 15,5
Κέπλερ-26 18h 59m 46s +46° 34′ 00″ 16
Κέπλερ-53 19h 21m 51,0s +40° 33′ 45″ 16
Κέπλερ-55 19h 00m 40,0s +44° 01′ 35″ 16,3
Κέπλερ-446 18h 49m 00,0s +44° 55′ 16″ 16,5
Κέπλερ-83 18h 48m 55,8s +43° 39′ 56″ 16,51
HR Λύρας HR 175268 18h 53m 25,05s +29° 13′ 37,7″ 16,6
CY Λύρας CY 18h 52m 41,38s +26° 45′ 31,5″ 18,0
DM Λύρας DM 18h 58m 44,43s +30° 15′ 33,0″ 18
2MASS 1835+3259 18h 35m 39,90s +32° 59′ 54,6″ 18,27 18,48 M8,5V
V344 Λύρας V344 18h 44m 39,18s +43° 22′ 28,1″ 19
V361 Λύρας V361 19h 02m 28,12s +46° 58′ 57,8″ F9V
AY Λύρας AY 18h 44m 26,73s +37° 59′ 51,8″ G...
MV Λύρας MV 19h 07m 16,29s +44° 01′ 07,8″ Op+...
WISE 1828+2650 18h 28m 31,08s +26° 50′ 37,8″ 47 Y0
WISEP J190648,47+401106,8 19h 06m 48,47s +40° 11′ 06,8″ 53,3 L1
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού