Κατάλογος αστέρων του Νοτίου Ιχθύος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Νοτίου Ιχθύος παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό Νότιος Ιχθύς κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Φομαλώ α 24 216956 113368 22h 57m 38,83s −29° 37′ 18,6″ 1,17 1,74 25 A3V
Έψιλον Νοτίου Ιχθύος ε 18 214748 111954 22h 40m 39,33s −27° 02′ 37,0″ 4,18 −2,61 744 B8V
Δέλτα Νοτίου Ιχθύος δ 23 216763 113246 22h 55m 56,89s −32° 32′ 22,9″ 4,20 0,61 170 G8III
Βήτα Νοτίου Ιχθύος β 17 213398 111188 22h 31m 30,29s −32° 20′ 45,7″ 4,29 1,00 148 A1V
Γιώτα Νοτίου Ιχθύος ι 9 206742 107380 21h 44m 56,79s −33° 01′ 32,0″ 4,35 0,36 205 B9,5V
Γάμμα Νοτίου Ιχθύος γ 22 216336 112948 22h 52m 31,56s −32° 52′ 31,6″ 4,46 0,29 222 A0III
Μι Νοτίου Ιχθύος μ 14 210049 109285 22h 08m 22,95s −32° 59′ 18,2″ 4,50 1,49 130 A2V
Ταυ Νοτίου Ιχθύος τ 15 210302 109422 22h 10m 08,48s −32° 32′ 54,4″ 4,94 3,58 61 F6V
Ύψιλον Νοτίου Ιχθύος υ 210066 109289 22h 08m 25,93s −34° 02′ 37,4″ 4,99 −1,06 528 K4III
Θήτα Νοτίου Ιχθύος θ 10 207155 107608 21h 47m 44,17s −30° 53′ 53,9″ 5,02 −0,06 339 A1V
Πι Νοτίου Ιχθύος π 217792 113860 23h 03m 29,76s −34° 44′ 58,6″ 5,12 2,84 93 A9V
HD 210271 210271 109404 22h 09m 55,71s −34° 00′ 54,1″ 5,37 1,30 212 A5IV
Ήτα Νοτίου Ιχθύος η 12 209014 108661 22h 00m 50,22s −28° 27′ 13,5″ 5,43 −2,03 1012 B8/B9V+...
Λάμδα Νοτίου Ιχθύος λ 16 210934 109789 22h 14m 18,74s −27° 46′ 00,9″ 5,45 −0,51 508 B7V
WX Νοτίου Ιχθύος WX 217236 113532 22h 59m 35,76s −29° 27′ 44,4″ 5,51 0,26 366 F0V
HD 217484 217484 113669 23h 01m 19,35s −28° 51′ 14,1″ 5,55 −0,72 584 K3III
HD 210848 210848 109737 22h 13m 44,39s −25° 10′ 51,3″ 5,58 1,43 221 F7II
VZ Νοτίου Ιχθύος VZ 214484 111809 22h 38m 51,46s −33° 04′ 53,0″ 5,66 0,04 435 A0V
HD 217303 217303 113562 23h 00m 05,77s −25° 09′ 50,4″ 5,66 −1,02 706 K0IICNIII
8 Νοτίου Ιχθύος 8 205471 106654 21h 36m 10,90s −26° 10′ 17,2″ 5,73 2,07 176 A7/A8IV
HD 214122 214122 111600 22h 36m 35,47s −31° 39′ 49,3″ 5,82 0,92 312 K2III
HD 214690 214690 111934 22h 40m 22,38s −30° 39′ 30,1″ 5,88 −0,59 642 K2/K3III
HD 213135 213135 111045 22h 29m 45,94s −27° 06′ 26,0″ 5,95 2,83 137 F0V
6 Νοτίου Ιχθύος 6 204854 106340 21h 32m 14,58s −33° 56′ 40,6″ 5,97 0,46 412 A2V
UU Νοτίου Ιχθύος UU 209522 108975 22h 04m 36,76s −26° 49′ 20,4″ 5,97 −1,73 1128 B3V (+B)
21 Νοτίου Ιχθύος 21 216210 112862 22h 51m 20,94s −29° 32′ 10,6″ 5,99 0,71 370 G8/K0III
HD 216761 216761 113234 22h 55m 51,54s −31° 37′ 59,5″ 6,09 −1,23 948 K3III
7 Νοτίου Ιχθύος 7 205529 106703 21h 36m 48,75s −33° 02′ 52,4″ 6,10 1,79 237 A5V
19 Νοτίου Ιχθύος 19 214966 112102 22h 42m 22,08s −29° 21′ 39,6″ 6,12 −0,23 607 M3III
HD 211291 211291 109990 22h 16m 37,44s −25° 53′ 53,3″ 6,14 −0,07 568 K1II/III
HD 217096 217096 113447 22h 58m 35,01s −35° 31′ 22,6″ 6,15 1,70 253 F7V
HD 210739 210739 109667 22h 12m 57,50s −26° 19′ 39,8″ 6,19 2,37 189 A3V
HD 205872 205872 106907 21h 39m 06,07s −33° 40′ 43,5″ 6,28 3,01 147 G8IV
HD 215669 215669 112501 22h 47m 19,21s −34° 09′ 42,4″ 6,28 1,32 320 K1III
HD 214599 214599 111879 22h 39m 44,12s −28° 19′ 32,0″ 6,30 0,53 466 K0/K1III
HD 217358 217358 113593 23h 00m 24,58s −25° 37′ 36,3″ 6,30 0,71 428 K1III
HD 215782 215782 112567 22h 47m 56,13s −25° 54′ 42,3″ 6,31 0,31 517 G8III
HD 216042 216042 112746 22h 49m 59,25s −32° 48′ 19,4″ 6,34 2,12 228 F0V
HD 210111 210111 109306 22h 08m 42,63s −33° 07′ 32,7″ 6,37 1,89 257 A2III/IV
HD 208285 208285 108259 21h 55m 55,60s −30° 36′ 21,1″ 6,41 0,90 412 G8III
HD 205265 205265 106564 21h 34m 52,99s −29° 41′ 45,9″ 6,42 −0,22 695 B8IIIw
Ζήτα Νοτίου Ιχθύος ζ 213296 111138 22h 30m 53,75s −26° 04′ 24,8″ 6,43 0,99 399 K1III
HD 210300 210300 109412 22h 10m 00,13s −28° 17′ 33,0″ 6,44 1,27 353 A5V
13 Νοτίου Ιχθύος 13 209476 108952 22h 04m 23,83s −29° 54′ 59,5″ 6,45 −1,55 1299 K5III
HD 214462 214462 111801 22h 38m 44,70s −28° 44′ 53,5″ 6,46 1,00 403 K1III
TW Νοτίου Ιχθύος TW 216803 113283 22h 56m 23,83s −31° 33′ 54,6″ 6,48 7,07 25 K4Vp
5 Νοτίου Ιχθύος 5 204394 106067 21h 29m 03,73s −31° 14′ 18,7″ 6,52 1,21 377 A1V
Λακάιγ 9352 217987 114046 23h 05m 52,04s -35° 51′ 11,1″ 7,34 9,75 11 M0,5V
HD 216770 216770 113238 22h 55m 53,70s -26° 39′ 31,6″ 8,10 5,21 124 K1V
HD 205739 205739 106824 21h 38m 08,41s −31° 44′ 14,9″ 8,56 3,78 295 G3IV
HD 207832 207832 107985 21h 52m 36,0s -26° 01′ 36″ 8,79 177 G5V
RW Νοτίου Ιχθύος RW 22h 09m 46,92s −27° 04′ 01,7″ 11,16
WASP-124 22h 10m 51,0s -30° 44′ 58″ 12,7 1412 F9
WASP-112 22h 37m 57,0s -35° 09′ 14″ 13,3 1468 G6
TY Νοτίου Ιχθύος TY 22h 49m 39,90s −27° 06′ 53,2″ DA
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού