Κατάλογος αστέρων του Νοτίου Στεφάνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Νοτίου Στεφάνου παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Νοτίου Στεφάνου κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β


Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Βήτα Νοτίου Στεφάνου β 178345 94160 19h 10m 01,75s −39° 20′ 26,5″ 4,10 −1,86 508 K0II/IIICN.
Άλφα Νοτίου Στεφάνου α 178253 94114 19h 09m 28,28s −37° 54′ 15,3″ 4,11 1,11 130 A0/A1V
Γάμμα Νοτίου Στεφάνου γ 177474 93825 19h 06m 25,04s −37° 03′ 45,9″ 4,23 2,97 58 F7IV-V
Δέλτα Νοτίου Στεφάνου δ 177873 94005 19h 08m 20,93s −40° 29′ 47,9″ 4,57 0,93 175 K1III
Θήτα Νοτίου Στεφάνου θ 170845 90982 18h 33m 30,16s −42° 18′ 44,9″ 4,62 −2,50 867 G5III
Ζήτα Νοτίου Στεφάνου ζ 176638 93542 19h 03m 06,83s −42° 05′ 42,0″ 4,74 0,99 184 A0Vn
Έψιλον Νοτίου Στεφάνου ε 175813 93174 18h 58m 43,47s −37° 06′ 25,5″ 4,83 2,45 98 F3IV/V
HD 165189 165189 88726 18h 06m 49,88s −43° 25′ 29,9″ 4,92 1,71 143 A5V
Γάμμα Νοτίου Στεφάνου B γ 177475 19h 06m 25,10s −37° 03′ 48,0″ 4,99
HD 168592 168592 90037 18h 22m 18,60s −38° 39′ 24,6″ 5,09 −0,85 503 K4/K5III
Λάμδα Νοτίου Στεφάνου λ 172777 91875 18h 43m 46,94s −38° 19′ 23,9″ 5,11 1,15 202 A0/A1V
HD 170642 170642 90887 18h 32m 21,31s −39° 42′ 14,1″ 5,16 1,02 220 A3V
Μι Νοτίου Στεφάνου μ 173540 92226 18h 47m 44,60s −40° 24′ 22,0″ 5,20 −0,20 393 G5/G6III
HD 168905 168905 90200 18h 24m 18,24s −44° 06′ 36,7″ 5,24 −0,79 524 B2,5Vn
HD 175219 175219 92953 18h 56m 16,97s −42° 42′ 38,2″ 5,35 0,46 310 G6III-IV
HD 175362 V686 175362 92989 18h 56m 40,49s −37° 20′ 35,5″ 5,36 −0,22 425 B3V
HD 172991 172991 91989 18h 44m 57,15s −39° 41′ 10,2″ 5,40 −2,64 1320 K1/K2III+..
V718 Νοτίου Στεφάνου V718 171967 91494 18h 39m 35,18s −43° 11′ 08,8″ 5,42 −1,58 817 M2III
HD 167096 167096 89507 18h 15m 53,39s −44° 12′ 23,4″ 5,45 0,87 268 G8/K0III
Ήτα 1 Νοτίου Στεφάνου η1 173715 92308 18h 48m 50,47s −43° 40′ 48,0″ 5,46 0,33 347 A2Vn
V692 Νοτίου Στεφάνου V692 166596 89290 18h 13m 12,70s −41° 20′ 09,9″ 5,47 −3,06 1655 B2,5III
Ήτα 2 Νοτίου Στεφάνου η2 173861 92382 18h 49m 35,00s −43° 26′ 02,5″ 5,60 −0,75 607 B9IV
HD 169853 169853 90541 18h 28m 27,11s −38° 59′ 44,1″ 5,63 −0,29 498 A2m...
Κάππα 2 Νοτίου Στεφάνου κ2 170868 90968 18h 33m 23,13s −38° 43′ 33,4″ 5,67 −2,94 1716 B9,5
HD 170521 170521 90842 18h 31m 56,22s −43° 30′ 26,5″ 5,71 −2,20 1244 K2III
V701 Νοτίου Στεφάνου V701 176723 93552 19h 03m 17,69s −38° 15′ 11,5″ 5,73 1,68 211 F2III/IV
HD 166114 166114 89099 18h 11m 05,54s −41° 21′ 32,5″ 5,86 1,28 269 F0Vn
HD 178322 178322 94157 19h 09m 57,65s −41° 53′ 32,0″ 5,86 −1,14 817 B5V
HD 179433 179433 94556 19h 14m 39,52s −45° 11′ 36,4″ 5,91 1,12 296 G8III
HD 170384 170384 90759 18h 31m 02,95s −41° 54′ 49,5″ 6,02 1,55 255 A3V
HD 177565 177565 93858 19h 06m 52,60s −37° 48′ 35,2″ 6,15 4,98 56 G8V
HD 176425 176425 93470 19h 02m 08,50s −41° 54′ 37,7″ 6,21 1,04 352 A0V
HD 170773 170773 90936 18h 33m 00,85s −39° 53′ 30,6″ 6,22 3,43 118 F5V
HD 175395 175395 93049 18h 57m 14,31s −43° 55′ 01,0″ 6,27 −0,43 712 B9V
HD 175529 175529 93074 18h 57m 34,39s −39° 49′ 23,8″ 6,29 2,34 201 A5IV/V
HD 167756 167756 89726 18h 18m 40,15s −42° 17′ 18,2″ 6,30 B0,5Ia
Κάππα 1 Νοτίου Στεφάνου κ1 170867 90969 18h 33m 23,08s −38° 43′ 12,0″ 6,31 0,43 489 B8
HD 178628 178628 94243 19h 11m 01,91s −39° 00′ 16,9″ 6,34 −3,19 2629 B7II/III
HD 169943 169943 90597 18h 29m 12,87s −43° 50′ 45,6″ 6,36 0,38 512 G8III
HD 176270 176270 93371 19h 01m 04,30s −37° 03′ 41,4″ 6,44 2,00 252 B9,5IV:
HD 178254 178254 94130 19h 09m 39,76s −39° 49′ 37,9″ 6,44 1,29 350 K0III
HD 168357 168357 89920 18h 20m 55,19s −37° 29′ 15,5″ 6,46 −2,76 2280 K2II
HD 174407 174407 92608 18h 52m 11,95s −41° 42′ 32,8″ 6,47 −0,13 682 K3III
HD 175093 175093 92866 18h 55m 23,55s −37° 23′ 11,8″ 6,48 0,91 424 K1III
HD 175855 175855 93209 18h 59m 10,97s −39° 32′ 04,7″ 6,49 0,62 486 B9,5V
HD 174152 174152 92487 18h 50m 58,65s −41° 03′ 45,6″ 6,50 −2,18 1772 B5III
V693 Νοτίου Στεφάνου V693 18h 41m 57,8s −37° 31′ 14″ 6,50
V394 Νοτίου Στεφάνου V394 18h 00m 25,97s −39° 00′ 35,1″ 7,50
HD 166473 V694 166473 18h 12m 25,83s −37° 45′ 09,2″ 7,92 A5p
HD 166724 166724 89354 18h 14m 00s -42° 34′ 31″ 9,31 138 K0IV
TY Νοτίου Στεφάνου TY 19h 01m 40,83s −36° 52′ 33,9″ 9,39 B8e
V Νοτίου Στεφάνου V 173539 92207 18h 47m 32,31s −38° 09′ 32,3″ 9,40 R...
S Νοτίου Στεφάνου S 19h 01m 08,60s −36° 57′ 20,0″ 10,49 G0Ve+K0Ve
R Νοτίου Στεφάνου R 93449 19h 01m 53,65s −36° 57′ 07,6″ 11,50 79,64 A5IIev
T Νοτίου Στεφάνου T 19h 01m 58,78s −36° 57′ 49,9″ 11,67 F0e
2A 1822-371 V691 18h 25m 46,81s −37° 06′ 18,6″ 15,10
RX J1856,5-3754 18h 56m 35,11s −37° 54′ 30,5″ 25,7 400
Y Νοτίου Στεφάνου Y 166813 18h 14m 22,95s −42° 50′ 32,4″ M6
RU Νοτίου Στεφάνου RU 180206 19h 17m 23,46s −39° 36′ 46,40″ WC3/4
Ονομασία Μπάγιερ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού