Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νέρων»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
36 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
μ
+νέα, ιδία κατηγορία / μ.επιμ.
μ (+νέα, ιδία κατηγορία / μ.επιμ.)
 
== Η εγκαθίδρυση της απόλυτης εξουσίας και τα έργα του ==
Ο Νέρων μετά την πρώτη «ήπια» πενταετία της βασιλείας του αφαίρεσε κάθε εναπομένουσα ισχύ από τη [[Σύγκλητος|Σύγκλητο]] προς όφελος του Αυτοκράτορα και προχώρησε σε προγραφές υποτιθέμενων συνωμοτών. Ακόμα και ο Σενέκας διατάχθηκε να αυτοκτονήσει το 65 κατηγορούμενος για συνωμοσία. Επί των ημερών του Νέρωνα ωστόσο μειώθηκε η φορολογία, θεσπίστηκαν νέα διατάγματα για την προστασία των δούλων και των απελεύθερων από την κακομεταχείριση ή τον εκ νέου εξανδραποδισμό, εξερράγησαν και καταπνίγηκαν εξεγέρσεις στη [[Βρετανία]], την [[Παλαιστίνη]] και την [[Γαλατία]], ενώ έγινε κι ένας περίφημος διακανονισμός με τους [[Πάρθοι|Πάρθους]] σχετικά με το Βασίλειο της [[Αρμενία]]ς, σύμφωνα με τον οποίον η νέα κυβερνώσα κατοχική δυναστεία της χώρας θα ήταν παρακλάδι των Πάρθων [[Αρσακίδες|Αρσακιδών]] (με πρώτο επισήμως αναγνωρισμένο Βασιλιά τον [[Τιριδάτης Α'|Τιριδάτη Α’]]) αλλά η στέψη και η έγκριση του εκάστοτε μονάρχη θα γινόταν στην [[Ιταλία]] από τη Σύγκλητο. Ο διακανονισμός αυτός τερμάτισε μία διαμάχη δεκαετιών μεταξύ Ρωμαίων και Πάρθων. Ο Νέρων επίσης προώθησε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίωνδημόσιων έργων, οργάνωσε αθλητικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες, έδωσε φοροαπαλλαγές στις εισαγωγές τροφίμων για να μειώσει το κόστος τους και έσφιξε τους δεσμούς του ρωμαϊκού κράτους με τον ελληνικό κόσμο. Ακόμα, όντας αυτοανακηρυγμένος ποιητής και εραστής των τεχνών, επιχείρησε να στηρίξει έναν νέο, προπαγανδιστικό αυλικό λογοτεχνικό κύκλο (στα πρότυπα των αυγούστειων ποιητών του [[Μαικήνας|Μαικήνα]]), στον οποίον ανήκαν ο Σενέκας ο Νεότερος και ο [[Λουκανός]]<ref name="Intro">''Εισαγωγή στην αρχαιογνωσία'', Τόμος Β', Graf Friz, Εκδόσεις Παπαδήμα</ref>.
 
Ο Νέρωνας είχε μεγάλο πάθος για τη μουσική, την ποίηση και τις αρματοδρομίες. Η τελευταία αυτή αγάπη του τον έκανε να θέλει να λάβει κι εκείνος μέρος σε αρματοδρομίες. Ώρες ολόκληρες έτρεχε με το άρμα του στους απέραντους αυτοκρατορικούς κήπους, κοντά στον ποταμό [[Τίβερης|Τίβερη]], για να εξασκηθεί. Μα όταν παρουσιάστηκε στους [[Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα|Ολυμπιακούς αγώνες]] σ' ένα άρμα που το έσερναν δέκα άλογα, έπεσε κάτω και παραλίγο να σκοτωθεί. Φυσικά, παρόλα αυτά, ανακηρύχθηκε νικητής<ref>[[Σουητώνιος]], ''[http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Suetonius/12Caesars/Nero*.html#23 Βίοι των Καισάρων]'' {{en}}</ref>.
Μετά θάνατον, η Σύγκλητος τον κήρυξε δημόσιο κίνδυνο και αναγνώρισε ως αυτοκράτορα τον Γάλβα, με αποτέλεσμα την έκρηξη ενός σύντομου εμφυλίου πολέμου, τον φόνο του Γάλβα και το τέλος της Ιούλιο-Κλαυδιανής δυναστείας, που αντλούσε το κύρος της από τους συγγενικούς δεσμούς με τον Οκταβιανό Αύγουστο και, μέσω αυτού, με τον [[Ιούλιος Καίσαρας|Ιούλιο Καίσαρα]].
 
 
== Παραπομπές ==
{{Commonscat}}
<references />
 
{{DEFAULTSORT:Νερων}}
 
[[Κατηγορία:Νέρων| ]]
[[Κατηγορία:Ρωμαίοι Αυτοκράτορες]]
[[Κατηγορία:Αυτόχειρες]]
32.364

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης