Κατάλογος αρχαίων ολυμπιονικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κατάλογος αρχαίων ολυμπιονικών σε τμήμα των παπύρων της Οξυρρύγχου, 3ος αιώνας μ.Χ., Βρετανική Βιβλιοθήκη

Ο παρών κατάλογος αρχαίων ολυμπιονικών περιέχει το σύνολο των διοργανώσεων των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων αδιάλειπτα από το 776 π.Χ. έως και το 277 μ.Χ. (264 διοργανώσεις), κατόπιν το διάστημα 281 έως το 369 δεν αναφέρονται κάποιοι νικητές, και στο τέλος παρατίθεται η τελευταία γνωστή 287η διοργάνωση το 369 πριν την οριστική κατάργηση της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων από τον Θεοδόσιο Α´ το 393. Περιέχει μόνο τους νικητές, π.χ. διάσημοι αγωνιζόμενοι όπως ο Αλέξανδρος Α΄ της Μακεδονίας ο οποίος ήρθε δεύτερος στους αγώνες του 504 π.Χ. δεν συμπεριλαμβάνονται.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαίοι κατάλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος γνωστός κατάλογος ολυμπιονικών συντάχθηκε από τον Ιππία τον Ηλείο στο έργο Ὀλυμπιονικών ἀναγραφή στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., και ακολούθησαν και πολλοί άλλοι κατά την αρχαιότητα, είτε αποσπασματικοί και περιγραφικοί, όπως οι αναφορές του περιηγητή Παυσανία του 2ου αιώνα μ.Χ. και του συγγραφέα Αθήναιου, είτε αναλυτικοί όπως του συγγραφέα Σέξτου Ιούλιου Αφρικανού κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. και του μοναχού Πανόδωρου του Αλεξανδρινού τον 5ο αιώνα μ.Χ., καθώς και ανώνυμα ανακαλυφθέντα έγγραφα όπως οι πάπυροι της Οξυρρύγχου στους οποίους περιέχονται 3 κατάλογοι ολυμπιονικών,[1] ή ακόμα και πολλές επιγραφές μνημείων και αγαλμάτων οι οποίες δίνουν πληροφορίες για τον ολυμπιονίκη στο οποίο αφιερώθηκαν[2]. Παράλληλα υπάρχει πλήθος επιπλέον αναφορών στα διάφορα αρχαία έργα πολλών συγγραφέων είτε σε ολυμπιονίκες είτε στα έτη τέλεσης των διοργανώσεων καθώς το χρονικό των διοργανώσεων είχε την πρακτική χρήση ημερολογίου με τις διοργανώσεις να αποτελούν τα ορόσημα, μια πρακτική που φαίνεται να ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. στα γραπτά του Φίλιστου του Συρακούσιου και του Τίμαιου του Ταυρομενίτη, και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τον Αριστοτέλη και τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο ως ένα ενιαίο και κοινό σύστημα χρονολόγησης για όλες τις πόλεις του ελληνικού κόσμου.[2]

Ακρίβεια και πληρότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατάλογος είναι ελλιπής ως προς τα αγωνίσματα που τελέστηκαν στην κάθε διοργάνωση,[3][4] καθώς και τους ολυμπιονίκες που έλαβαν μέρος σε αυτά, αλλά αποτελεί μια συγκέντρωση των πληροφοριών που διασώζονται. Επίσης, ιδιαίτερα για τις αρχαιότερες διοργανώσεις τα ονόματα και οι πόλεις των ολυμπιονικών ενδέχεται να μην αντιστοιχούν στους πραγματικούς νικητές κατά τις διοργανώσεις αυτές, μια και οι διάφοροι πρώιμοι κατάλογοι τους οποίους δημιούργησαν οι αρχαίοι συγγραφείς περιείχαν συχνά επινοήσεις ή διαστρεβλώσεις ώστε η εκάστοτε πόλη που αναφέρεται ότι ανήκε ο νικητής να οικειοποιείται την δόξα και το κύρος που έφερνε η νίκη ενός αθλητή της σε ολυμπιακό αγώνισμα.[5][2]

Έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. και αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. παρουσιάζονται μόνο Έλληνες αθλητές η οποία ήταν μια από τις προϋποθέσεις συμμετοχής,[6]ωστόσο από τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. και μετέπειτα οι συμμετοχές των Ρωμαίων αθλητών πληθαίνουν όλο και περισσότερο ως συνέπεια της ρωμαϊκής επικυριαρχίας, καθώς και αρκετά ονόματα Ελλήνων αθλητών εκλατινίζονται.

Ενδεικτικό σχετικά με την άγνοια που υπάρχει για το μεγαλύτερο ποσοστό των ολυμπιονικών της αρχαιότητας είναι πως, κατά προσέγγιση, από τους πάνω από 3.500 πιθανούς ολυμπιονίκες των διαφόρων αγωνισμάτων στην αρχαιότητα μόνο οι περίπου 800 είναι σήμερα γνωστοί.[7][8]

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσειακό αντίγραφο αναθηματικού χάλκινου δίσκου με επιγραφή στον Δία από τον Ασκληπιάδη, νικητή του πεντάθλου στην 255η Ολυμπιάδα, γλυπτοθήκη του Μονάχου. Το πρωτότυπο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.
Λεπτομέρεια από τον Πυγμάχο των Θερμών, ελληνιστικό μπρούτζινο άγαλμα πυγμάχου του 4ου αιώνα π.Χ., Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο
Απεικόνιση αθλητών στο άθλημα του οπλίτη δρόμου, αγγείο του 4ου αιώνα π.Χ, Λούβρο
Το άθλημα του σταδίου ήταν το δημοφιλέστερο κατά τους αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες. Φωτογραφία από το στάδιο της Νεμέας
Το γλυπτό των Παλαιστών, Ρωμαϊκό αντίγραφο του αρχικού Ελληνικού από τον 3ο αιώνα π.Χ., όπου απεικονίζονται παγκρατιστές, Πινακοθήκη Ουφίτσι
O Ηνίοχος των Δελφών, μπρούτζινο άγαλμα του 4ου αιώνα π.Χ., με την απεικόνιση ηνίοχου σε τέθριππο, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Στατήρας της Ολυμπίας, χρονολογούμενος μεταξύ 132ης (268 π.Χ.) και 128ης (252 π.Χ.) διοργάνωσης των αγώνων
Διοργάνωση Έτος Αγώνισμα Ολυμπιονίκης Πόλη Ολυμπιονίκη
§ 776 π.Χ. Στάδιον Κόροιβος Ηλεία
§ 772 π.Χ. Στάδιον Αντίμαχος Δυσπόντιοι
§ 768 π.Χ. Στάδιον Άνδροκλος Μεσσηνία
§ 764 π.Χ. Στάδιον Πολυχάρης Μεσσηνία
§ 760 π.Χ. Στάδιον Αισχίνης Ηλεία
§ 756 π.Χ. Στάδιον Οιβώτας Δύμη
§ 752 π.Χ. Στάδιον Δαϊκλής Μεσσηνία
§ 748 π.Χ. Στάδιον Αντικλής Μεσσηνία
§ 744 π.Χ. Στάδιον Ξενόδοκος Μεσσηνία
10η § 740 π.Χ. Στάδιον Δωτάδης Μεσσηνία
11η § 736 π.Χ. Στάδιον Λεωχάρης Μεσσηνία
12η § 732 π.Χ. Στάδιον Οξύθεμις Κλεωναί Αργολίδας
13η § 728 π.Χ. Στάδιον Διοκλής ο Κορίνθιος Κόρινθος
14η § 724 π.Χ. Στάδιον Δάσμων Κόρινθος
14η § 724 π.Χ. Δίαυλος Ύπηνος Πίσα
15η § 720 π.Χ. Δόλιχος Άκανθος Σπάρτη
15η § 720 π.Χ. Στάδιον Όρσιππος Μέγαρα
16η § 716 π.Χ. Στάδιον Πυθαγόρας ο Λάκων Σπάρτη
17η § 712 π.Χ. Στάδιον Πώλος Επίδαυρος
18η § 708 π.Χ. Στάδιον Τέλλις Σικυώνα
18η § 708 π.Χ. Πένταθλον Λάμπις Σπάρτη
18η § 708 π.Χ. Πάλη Ευρύβατος Σπάρτη
19η § 704 π.Χ. Στάδιον Μένος Μέγαρα
20η § 700 π.Χ. Στάδιον Αθηράδας Σπάρτη
21η § 696 π.Χ. Στάδιον Παντακλής Αθήνα
22η § 692 π.Χ. Στάδιον Παντακλής Αθήνα
22η § 692 π.Χ. Δίαυλος Παντακλής Αθήνα
23η § 688 π.Χ. Πυγμαχία Ονόμαστος Σμύρνη
23η § 688 π.Χ. Στάδιον Ίκαρος Υπερησία
24η § 684 π.Χ. Στάδιον Κλεοπτόλεμος Σπάρτη
24η § 684 π.Χ. Δόλιχος Φάνας Μεσσηνία
25η § 680 π.Χ. Tέθριππο Πάγων Θήβα
25η § 680 π.Χ. Στάδιον Θάλπις Σπάρτη
26η § 676 π.Χ. Στάδιον Καλλισθένης Σπάρτη
26η § 676 π.Χ. Πένταθλον Φιλόμβροτος Σπάρτη
27η § 672 π.Χ. Πυγμαχία Δάιππος Κρότωνας
27η § 672 π.Χ. Πένταθλον Φιλόμβροτος Σπάρτη
27η § 672 π.Χ. Στάδιον Ευρυβάτης Αθήνα
28η § 668 π.Χ. Πένταθλον Φιλόμβροτος Σπάρτη
28η § 668 π.Χ. Στάδιον Χίονις[9] Σπάρτη
29η § 664 π.Χ. Στάδιον Χίονις Σπάρτη
29η § 664 π.Χ. Δίαυλος Χίονις Σπάρτη
30η § 660 π.Χ. Στάδιον Χίονις Σπάρτη
30η § 660 π.Χ. Δίαυλος Χίονις Σπάρτη
31η § 656 π.Χ. Στάδιον Χίονις Σπάρτη
31η § 656 π.Χ. Δίαυλος Χίονις Σπάρτη
32η § 652 π.Χ. Πυγμαχία Κομαίος Μέγαρα
32η § 652 π.Χ. Στάδιον Κρατίνος Μέγαρα
33η § 648 π.Χ. Κέλης Κραυξίδας Θεσσαλία, Κραννών
33η § 648 π.Χ. Tέθριππο Μύρων Σικυώνα
33η § 648 π.Χ. Παγκράτιο Λύγδαμις Συρακούσες
33η § 648 π.Χ. Στάδιον Γύλις Σπάρτη
34η § 644 π.Χ. Στάδιον Στόμας Αθήνα
35η § 640 π.Χ. Στάδιον Σφαίρος Σπάρτη
35η § 640 π.Χ. Δίαυλος Κύλων Αθήνα
36η § 636 π.Χ. Στάδιον Αρυτάμας Σπάρτη
36η § 636 π.Χ. Παγκράτιο Φρύνων Αθήνα
37η § 632 π.Χ. Στάδιον παίδων Πολυνείκης Ηλεία
37η § 632 π.Χ. Στάδιον Ευρυκλείδας Σπάρτη
37η § 632 π.Χ. Πάλη παίδων Ιπποσθένης Σπάρτη
38η § 628 π.Χ. Στάδιον Ολυνθεύς Σπάρτη
38η § 628 π.Χ. Πένταθλον παίδων Ευτελίδας Σπάρτη
39η § 624 π.Χ. Πάλη Ιπποσθένης Σπάρτη
39η § 624 π.Χ. Στάδιον Ριψόλαος Σπάρτη
40η § 620 π.Χ. Στάδιον Ολυνθεύς Σπάρτη
40η § 620 π.Χ. Πάλη Ιπποσθένης Σπάρτη
41η § 616 π.Χ. Στάδιον Κλεώνδας Θήβα
41η § 616 π.Χ. Πάλη Ιπποσθένης Σπάρτη
41η § 616 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Φιλύτας Σύβαρις
42η § 612 π.Χ. Στάδιον Λυκώτας Σπάρτη
42η § 612 π.Χ. Πάλη Ιπποσθένης Σπάρτη
43η § 608 π.Χ. Πάλη Ιπποσθένης Σπάρτη
43η § 608 π.Χ. Στάδιον Κλέων Επίδαυρος
44η § 604 π.Χ. Στάδιον Γέλων Σπάρτη
44η § 604 π.Χ. Πάλη παίδων Ετοιμοκλής Σπάρτη
45η § 600 π.Χ. Πάλη Ετοιμοκλής Σπάρτη
45η § 600 π.Χ. Στάδιον Αντικράτης Επίδαυρος
46η § 596 π.Χ. Πάλη Ετοιμοκλής Σπάρτη
46η § 596 π.Χ. Στάδιον Χρυσάμαξος Σπάρτη
46η § 596 π.Χ. Στάδιον παίδων Πολυμήστωρ Μίλητος
47η § 592 π.Χ. Στάδιον Ευρυκλής Σπάρτη
47η § 592 π.Χ. Πάλη Ετοιμοκλής Σπάρτη
47η § 592 π.Χ. Tέθριππο Αλκμαίων Αθήνα
48η § 588 π.Χ. Στάδιον Γλαυκίας Κρότωνας
48η § 588 π.Χ. Πυγμαχία Πυθαγόρας ο Σάμιος Σάμος
48η § 588 π.Χ. Πάλη Ετοιμοκλής Σπάρτη
48η § 588 π.Χ. Ειδικό αγώνισμα άγνωστος άγνωστη
49η § 584 π.Χ. Στάδιον Λυκίνος Κρότωνας
50η § 580 π.Χ. Στάδιον Επιτελίδας Σπάρτη
51η § 576 π.Χ. Στάδιον Ερατοσθένης Κρότωνας
52η § 572 π.Χ. Tέθριππο Κλεισθένης Σικυώνα
52η § 572 π.Χ. Στάδιον Άγις Ηλεία
52η § 572 π.Χ. Πυγμαχία Τίσανδρος Νάξος Σικελίας
52η § 572 π.Χ. Παγκράτιο Αρριχίων Φιγαλεία
53η § 568 π.Χ. Πυγμαχία Τίσανδρος Νάξος Σικελίας
53η § 568 π.Χ. Στάδιον Άγνων Πεπάρηθος
53η § 568 π.Χ. Παγκράτιο Αρριχίων Φιγαλεία
54η § 564 π.Χ. Στάδιον Ιππόστρατος Κρότωνας
54η § 564 π.Χ. Πυγμαχία Τίσανδρος Νάξος Σικελίας
54η § 564 π.Χ. Κέλης Καλλίας Φαινίππου Αθήνα
54η § 564 π.Χ. Παγκράτιο Αρριχίων Φιγαλεία
55η § 560 π.Χ. Στάδιον Ιππόστρατος Κρότωνας
55η § 560 π.Χ. Πυγμαχία Τίσανδρος Νάξος Σικελίας
55η § 560 π.Χ. Tέθριππο Μιλτιάδης Κυψέλου Αθήνα
56η § 556 π.Χ. Στάδιον Φαίδρος Θεσσαλία, Φάρσαλα
57η § 552 π.Χ. Στάδιον Λάδρομος Σπάρτη
58η § 548 π.Χ. Στάδιον Διόγνητος Κρότωνας
58η § 548 π.Χ. Tέθριππο Ευαγόρας Σπάρτη
59η § 544 π.Χ. Στάδιον Αρχίλοχος Κέρκυρα
59η § 544 π.Χ. Tέθριππο Ευαγόρας Σπάρτη
59η § 544 π.Χ. Πυγμαχία Πραξιδάμας Αίγινα
60η § 540 π.Χ. Πάλη παίδων Μίλων Κρότωνας
60η § 540 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Λεωκρέων Κέα
60η § 540 π.Χ. Στάδιον Απελλαίος Ηλεία
60η § 540 π.Χ. Tέθριππο Ευαγόρας Σπάρτη
61η § 536 π.Χ. Στάδιον Αγάθαρχος Κέρκυρα
61η § 536 π.Χ. Παγκράτιο Ρηξίβιος Οπούς (Λοκρίδα)
61η § 536 π.Χ. Tέθριππο Κίμων του Στησαγόρα Αθήνα
62η § 532 π.Χ. Πάλη Μίλων Κρότωνας
62η § 532 π.Χ. άγνωστo αγώνισμα

(Πάλη

ή Πυγμαχία

ή Παγκράτιο)

Ευρυμένης Σάμος
62η § 532 π.Χ. Tέθριππο Πεισίστρατος
(του δόθηκε από τον Κίμων του Στησαγόρα)
Αθήνα
62η § 532 π.Χ. Στάδιον Ερυξίας Χαλκίδα
63η § 528 π.Χ. Πάλη Μίλων Κρότωνας
63η § 528 π.Χ. Στάδιον Παρμενίδης Καμάρινα
63η § 528 π.Χ. Tέθριππο Κίμων του Στησαγόρα Αθήνα
64η § 524 π.Χ. Πάλη Μίλων Κρότωνας
64η § 524 π.Χ. Στάδιον Μένανδρος Θεσσαλία
65η § 520 π.Χ. Πάλη Μίλων Κρότωνας
65η § 520 π.Χ. άγνωστο δρόμου Φίλιππος Κρότωνας
65η § 520 π.Χ. Πυγμαχία Γλαύκος Κάρυστος
65η § 520 π.Χ. Tέθριππο άγνωστος Θήβα
65η § 520 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Δαμάρετος Ηραία
65η § 520 π.Χ. Στάδιον Άνοχος Τάραντας
65η § 520 π.Χ. Δίαυλος Άνοχος Τάραντας
66η § 516 π.Χ. Πάλη Μίλων Κρότωνας
66η § 516 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Δαμάρετος Ηραία
66η § 516 π.Χ. Παγκράτιο Τιμασίθεος Δελφοί
66η § 516 π.Χ. Tέθριππο Κλεοσθένης Επίδαμνος
66η § 516 π.Χ. Στάδιον Iσχυρός Ιμέρα
67η § 512 π.Χ. Πάλη Τιμασίθεος Κρότωνας
67η § 512 π.Χ. Κέλης Φειδώλας Κόρινθος
67η § 512 π.Χ. Παγκράτιο Τιμασίθεος Δελφοί
67η § 512 π.Χ. Στάδιον Φάνας Πελλήνη
67η § 512 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Φάνας Πελλήνη
67η § 512 π.Χ. Δίαυλος Φάνας Πελλήνη
68η § 508 π.Χ. Στάδιον Ισχόμαχος Κρότωνας
68η § 508 π.Χ. Κέλης Υιοί Φειδώλα Κόρινθος
68η § 508 π.Χ. Πάλη Καλλιτέλης Σπάρτη
68η § 508 π.Χ. Tέθριππο Παντάρης Γέλα
68η § 508 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Φρικίας Θεσσαλία, Πέλιννα
69η § 504 π.Χ. Στάδιον Ισχόμαχος Κρότωνας
69η § 504 π.Χ. Στάδιον παίδων Φίλων Κέρκυρα
69η § 504 π.Χ. Δίαυλος Θεσσαλός Κόρινθος
69η § 504 π.Χ. Tέθριππο Δημάρατος Σπάρτη
69η § 504 π.Χ. άγνωστο Τίτας άγνωστη
69η § 504 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Φρικίας Θεσσαλία, Πέλιννα
70η § 500 π.Χ. Πυγμαχία Φίλων Κέρκυρα
70η § 500 π.Χ. Απήνη Θέρσιος Θεσσαλία
70η § 500 π.Χ. Πένταθλον Ακματίδας Σπάρτη
70η § 500 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Αγαμήτωρ Μαντίνεια Αρκαδίας
70η § 500 π.Χ. Στάδιον Νικέας Οπούς (Λοκρίδα)
70η § 500 π.Χ. Tέθριππο Καλλίας Β´ Αθήνα
70η § 500 π.Χ. Στάδιον παίδων Μενεπτόλεμος Απολλωνία Ιλλυρική
71η § 496 π.Χ. Στάδιον Τισικράτης Κρότωνας
71η § 496 π.Χ. Πυγμαχία Φίλων Κέρκυρα
71η § 496 π.Χ. Tέθριππο Καλλίας Β´ Αθήνα
71η § 496 π.Χ. Κέλης Εμπεδοκλής Ακράγαντας
71η § 496 π.Χ. Πάλη Εξαίνετος Ακράγαντας
71η § 496 π.Χ. Κάλπη Πάταικος Δύμη
72η § 492 π.Χ. Στάδιον Τισικράτης Κρότωνας
72η § 492 π.Χ. Πένταθλον Ιερώνυμος Άνδρος
72η § 492 π.Χ. Tέθριππο Καλλίας Β´ Αθήνα
72η § 492 π.Χ. Πυγμαχία Κλεομήδης Αστυπάλαια
72η § 492 π.Χ. Κέλης Κρόκων Ερέτρια
72η § 492 π.Χ. άγνωστο δρόμου Ιπποκλέας Θεσσαλία, Πέλιννα
73η § 488 π.Χ. Πυγμαχία Διόγνητος Κρότωνας
73η § 488 π.Χ. Στάδιον Αστύλος Κρότωνας
73η § 488 π.Χ. Δίαυλος Αστύλος Κρότωνας
73η § 488 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Αγιάδας Ηλεία
73η § 488 π.Χ. Πένταθλον Ευθυκλής Λοκροί
73η § 488 π.Χ. Στάδιον παίδων Ασώπιχος Ορχομενός
73η § 488 π.Χ. Tέθριππο Γέλων Γέλα
73η § 488 π.Χ. άγνωστο δρόμου Ιπποκλέας Θεσσαλία, Πέλιννα
74η § 484 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Μνασέας Κυρήνη
74η § 484 π.Χ. Στάδιον Αστύλος Κρότωνας
74η § 484 π.Χ. Δίαυλος Αστύλος Κρότωνας
74η § 484 π.Χ. Πένταθλον Θεόπομπος Ηραία
74η § 484 π.Χ. Δόλιχος Δρομεύς Στύμφηλος
74η § 484 π.Χ. Tέθριππο Πολυπείθης Σπάρτη
74η § 484 π.Χ. Πυγμαχία Εύθυμος Λοκροί
74η § 484 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Επικράδιος Μαντίνεια Αρκαδίας
74η § 484 π.Χ. Πάλη Τηλέμαχος Θεσσαλία, Φάρσαλα
74η § 484 π.Χ. Παγκράτιο Αγίας Θεσσαλία, Φάρσαλα
75η § 480 π.Χ. Στάδιον παίδων Ξενοπείθης Χίος
75η § 480 π.Χ. Tέθριππο Δαιτώνδας και Αρσίλοχος Θήβα
75η § 480 π.Χ. Στάδιον Αστύλος Συρακούσες
75η § 480 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Αστύλος Συρακούσες
75η § 480 π.Χ. Δίαυλος Αστύλος Συρακούσες
75η § 480 π.Χ. Πένταθλον Θεόπομπος Ηραία
75η § 480 π.Χ. Πυγμαχία παίδων [...]φάνης Ηραία
75η § 480 π.Χ. Δόλιχος Δρομεύς Στύμφηλος
75η § 480 π.Χ. Πυγμαχία Θεογένης Θάσος
75η § 480 π.Χ. Παγκράτιο Δρομεύς Μαντίνεια Αρκαδίας
75η § 480 π.Χ. Κέλης (νίκη πόλης) Άργος
75η § 480 π.Χ. Πάλη παίδων [...]κων Άργος
75η § 480 π.Χ. Απήνη Αναξίλαος Ρήγιο Καλαβρίας
76η § 476 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Ζώπυρος Συρακούσες
76η § 476 π.Χ. Κέλης Ιέρων Συρακούσες
76η § 476 π.Χ. Παγκράτιο Θεαγένης Θάσος
76η § 476 π.Χ. Δόλιχος άγνωστος Σπάρτη
76η § 476 π.Χ. Στάδιον παίδων άγνωστος Σπάρτη
76η § 476 π.Χ. Πένταθλον άγνωστος Τάραντας
76η § 476 π.Χ. Στάδιον Σκάμανδρος Λέσβος
76η § 476 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Αγησίδαμος Λοκροί
76η § 476 π.Χ. Πυγμαχία Εύθυμος Λοκροί
76η § 476 π.Χ. Πάλη άγνωστος Μαρώνεια Θράκης
76η § 476 π.Χ. Δίαυλος Δάνδις Άργος
76η § 476 π.Χ. Πάλη παίδων Θεόγνητος Αίγινα
76η § 476 π.Χ. Tέθριππο Θήρων Ακράγαντας
77η § 472 π.Χ. Στάδιον παίδων [...]τανδρίδας Κόρινθος
77η § 472 π.Χ. Κέλης Ιέρων Συρακούσες
77η § 472 π.Χ. Πάλη [...]μένης Σάμος
77η § 472 π.Χ. Πάλη παίδων [...]κρατίδας Τάραντας
77η § 472 π.Χ. Πένταθλον [...]αμος Μίλητος
77η § 472 π.Χ. Πυγμαχία Εύθυμος Λοκροί
77η § 472 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Τέλλων Ορέσθειο (Αρκαδία)
77η § 472 π.Χ. Tέθριππο (νίκη πόλης) Άργος
77η § 472 π.Χ. Στάδιον Δάνδις Άργος
77η § 472 π.Χ. Παγκράτιο Καλλίας Αθήνα
77η § 472 π.Χ. Οπλίτης δρόμος [...]γίας Επίδαμνος
77η § 472 π.Χ. Δίαυλος [...]γης Επίδαυρος
77η § 472 π.Χ. Δόλιχος Εργοτέλης Ιμέρα
78η § 468 π.Χ. Απήνη Αγησίας Συρακούσες
78η § 468 π.Χ. Tέθριππο Ιέρων Συρακούσες
78η § 468 π.Χ. Δόλιχος [...]μήδης Σπάρτη
78η § 468 π.Χ. Πυγμαχία παίδων [...]νης Πελοπόννησος, Τίρυνθα
78η § 468 π.Χ. Πένταθλον [...]τίων Τάραντας
78η § 468 π.Χ. Παγκράτιο Επιτιμάδας Άργος
78η § 468 π.Χ. Κέλης Λεώφρων άγνωστη
78η § 468 π.Χ. Πυγμαχία Μενάλκης Οπούς (Λοκρίδα)
78η § 468 π.Χ. Πάλη Εφάρμοστος Οπούς (Λοκρίδα)
78η § 468 π.Χ. Στάδιον παίδων Λυκόφρων Αθήνα
78η § 468 π.Χ. Οπλίτης δρόμος [...]λος Αθήνα
78η § 468 π.Χ. Δίαυλος Παρμενίδης Ποσειδωνία
78η § 468 π.Χ. Στάδιον Παρμενίδης Ποσειδωνία
78η § 468 π.Χ. Δίαυλος [...]ημος Παρρασία
79η § 464 π.Χ. Τέθριππο Κρατισθένης Κυρήνη
79η § 464 π.Χ. Πένταθλον Ξενοφών Κόρινθος
79η § 464 π.Χ. Στάδιον Ξενοφών Κόρινθος
79η § 464 π.Χ. Κέλης Εχεκρατίδας Θεσσαλία
79η § 464 π.Χ. Παγκράτιο Εφωτίων Μαίναλο
79η § 464 π.Χ. Στάδιον παίδων Πύθαρχος ο Μαντίνειος Μαντίνεια Αρκαδίας
79η § 464 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Πρωτόλαος Μαντίνεια Αρκαδίας
79η § 464 π.Χ. Πάλη παίδων Φερίας Αίγινα
79η § 464 π.Χ. Δόλιχος Εργοτέλης Ιμέρα
79η § 464 π.Χ. Πυγμαχία Διαγόρας Ρόδος
80η § 460 π.Χ. Tέθριππο Αρκεσίλαος Κυρήνη
80η § 460 π.Χ. Στάδιον Τορύμβας Θεσσαλία
80η § 460 π.Χ. άγνωστο Κόρδαφος Λέπρεο
80η § 460 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Κυνίσκος Μαντίνεια Αρκαδίας
80η § 460 π.Χ. Δόλιχος Λάδας Άργος
80η § 460 π.Χ. άγνωστο [...]άδας άγνωστη
80η § 460 π.Χ. Παγκράτιο Τιμόδημος Αθήνα
80η § 460 π.Χ. Πάλη παίδων Αλκιμέδων Αίγινα
80η § 460 π.Χ. Πάλη Αμησινάς Βάρκη
80η § 460 π.Χ. Στάδιον παίδων Σώστρατος ο Πελληνεύς Πελλήνη
81η § 456 π.Χ. Παγκράτιο Τιμάνθης Κλεωναί Αργολίδας
81η § 456 π.Χ. Στάδιον Πολύμναστος Κυρήνη
81η § 456 π.Χ. Στάδιον παίδων Ικαδίων Κρήτη (;)
81η § 456 π.Χ. Απήνη Ψαύμιος Καμάρινα
81η § 456 π.Χ. Πάλη Λεοντίσκος Μεσσήνη (Ιταλία)
81η § 456 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Λίνας Λ[...]
81η § 456 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Αλκαίνετος Λέπρεο
81η § 456 π.Χ. Κέλης Αιγίας Να[...]
81η § 456 π.Χ. Πένταθλον [...]νομος άγνωστη
81η § 456 π.Χ. Πυγμαχία Άνθρωπος άγνωστη
81η § 456 π.Χ. Tέθριππο Διακτορίδης άγνωστη
81η § 456 π.Χ. Πάλη παίδων Φρύνιχος Αθήνα
82η § 452 π.Χ. Στάδιον παίδων Λάχων Κέα
82η § 452 π.Χ. Tέθριππο Ψαύμιος Καμάρινα
82η § 452 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Λύκος Θεσσαλία
82η § 452 π.Χ. Πένταθλον Πυθοκλής Ηλεία
82η § 452 π.Χ. Πάλη Λεοντίσκος Μεσσήνη (Ιταλία)
82η § 452 π.Χ. Στάδιον Λύκος Λάρισα
82η § 452 π.Χ. Πάλη παίδων Κλεόδωρος άγνωστη
82η § 452 π.Χ. Πυγμαχία Αρίστων άγνωστη
82η § 452 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Απολλόδωρος άγνωστη
82η § 452 π.Χ. Δίαυλος Εύβουλος άγνωστη
82η § 452 π.Χ. Δόλιχος Ιππόβοτος άγνωστη
82η § 452 π.Χ. Κέλης Πύθων Ι[...]
82η § 452 π.Χ. Παγκράτιο Δαμάγητος Ρόδος
83η § 448 π.Χ. Δόλιχος Αιγείδας Κρήτη
83η § 448 π.Χ. Πάλη παίδων Πολύνικος Θεσπιές
83η § 448 π.Χ. Tέθριππο Αρκεσίλαος Σπάρτη
83η § 448 π.Χ. Πένταθλον Κήτων Λοκροί
83η § 448 π.Χ. Πάλη Χείμων Άργος
83η § 448 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Λυκείνος άγνωστη
83η § 448 π.Χ. Στάδιον παίδων Λαχαρίδας άγνωστη
83η § 448 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Αρίστων άγνωστη
83η § 448 π.Χ. Δίαυλος Ευκλείδης άγνωστη
83η § 448 π.Χ. Στάδιον Κρίσων Ιμέρα
83η § 448 π.Χ. Πυγμαχία Ακουσίλαος Ρόδος
83η § 448 π.Χ. Παγκράτιο Δαμάγητος Ρόδος
84η § 444 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Χαρμίδης Ηλεία
84η § 444 π.Χ. Tέθριππο Αρκεσίλαος Σπάρτη
84η § 444 π.Χ. Πένταθλον Ίκκος Τάραντας
84η § 444 π.Χ. Πυγμαχία Αλκαίνετος Λέπρεο
84η § 444 π.Χ. Πάλη Ταυροσθένης Αίγινα
84η § 444 π.Χ. Στάδιον Κρίσων Ιμέρα
85η § 440 π.Χ. Πάλη Θεόπομπος Β´ Ηραία
85η § 440 π.Χ. Tέθριππο Πολυκλέας Σπάρτη
85η § 440 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Γνάθων Δίπαια (Αρκαδία)
85η § 440 π.Χ. Στάδιον Κρίσων Ιμέρα
86η § 436 π.Χ. Στάδιον Θεόπομπος Θεσσαλία
86η § 436 π.Χ. Πάλη παίδων Παντάρκης Ηλεία
86η § 436 π.Χ. Πάλη Θεόπομπος Β´ Ηραία
86η § 436 π.Χ. Tέθριππο Μεγακλής Αθήνα
86η § 436 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Φίλιππος Αρχαία Αρκαδία
87η § 432 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Λυκίνος Ηλεία
87η § 432 π.Χ. Tέθριππο Λυκίνος Σπάρτη
87η § 432 π.Χ. Στάδιον Σώφρων Αμβρακία
87η § 432 π.Χ. Παγκράτιο Δωριεύς Ρόδος
88η § 428 π.Χ. Tέθριππο Ανάξαδρος Σπάρτη
88η § 428 π.Χ. Στάδιον Σύμμαχος Μεσσήνη (Ιταλία)
88η § 428 π.Χ. Παγκράτιο Δωριεύς Ρόδος
89η § 424 π.Χ. Tέθριππο Λέων Σπάρτη
89η § 424 π.Χ. Στάδιον Σύμμαχος Μεσσήνη (Ιταλία)
89η § 424 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Ελλάνικος Λέπρεο
89η § 424 π.Χ. Πυγμαχία Κλεόμαχος Μαγνησία του Μαιάνδρου
89η § 424 π.Χ. άγνωστο Δαμάσιππος άγνωστη
89η § 424 π.Χ. Παγκράτιο Δωριεύς Ρόδος
90η § 420 π.Χ. Κέλης Ξενόμβροτος Κως
90η § 420 π.Χ. Πάλη παίδων Αμέρτας Ηλεία
90η § 420 π.Χ. Στάδιον Υπέρβιος Συρακούσες
90η § 420 π.Χ. Tέθριππο Λίχας Σπάρτη
90η § 420 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Θέαντος ή Θέας Λέπρεο
90η § 420 π.Χ. Παγκράτιο Ανδροσθένης Μαίναλο
90η § 420 π.Χ. Δόλιχος Αριστεύς Άργος
91η § 416 π.Χ. Πάλη παίδων Νικόστρατος Ηραία
91η § 416 π.Χ. άγνωστο Λακράτης Σπάρτη
91η § 416 π.Χ. Παγκράτιο Ανδροσθένης Μαίναλο
91η § 416 π.Χ. Tέθριππο Αλκιβιάδης του Κλεινία Αθήνα
91η § 416 π.Χ. Στάδιον Εξαίνετος Ακράγαντας
92η § 412 π.Χ. Στάδιον Εξαίνετος Ακράγαντας
93η § 408 π.Χ. Στάδιον Ευβάτας ή Εύβατος ή Ευβώτας Κυρήνη
93η § 408 π.Χ. Συνωρίς Ευαγόρας Ηλεία
93η § 408 π.Χ. Παγκράτιο Πολυδάμας Σκοτούσσα Φαρσάλων
93η § 408 π.Χ. Tέθριππο Αρχέλαος Α΄ της Μακεδονίας Μακεδονία
94η § 404 π.Χ. Δόλιχος Λασθένης Θήβα
94η § 404 π.Χ. Πάλη Σύμμαχος Ηλεία
94η § 404 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Πεισίρροδος Θούριοι
94η § 404 π.Χ. Στάδιον Κροκίνας Λάρισα
94η § 404 π.Χ. Παγκράτιο Πρόμαχος Πελλήνη
94η § 404 π.Χ. Πυγμαχία Ευκλής Ρόδος
95η § 400 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Ξενόδικος Κως
95η § 400 π.Χ. Tέθριππο Τίμων Ηλεία
95η § 400 π.Χ. Πάλη Βαύκις Πελοπόννησος, Τροιζήνα
95η § 400 π.Χ. Παγκράτιο Αντίοχος Λέπρεο
95η § 400 π.Χ. Πάλη παίδων Ευθυμένης Μαίναλο
95η § 400 π.Χ. Στάδιον παίδων [...]κράτης άγνωστη
95η § 400 π.Χ. Κέλης Αίσηπος ή Αίσυπος

ή Αίσιπος

ή Αίγυπτος

άγνωστη
95η § 400 π.Χ. Στάδιον Μίνως Αθήνα
95η § 400 π.Χ. Πυγμαχία Δάμαρχος Παρρασία
96η § 396 π.Χ. Δόλιχος [...]ώνιος Κρήτη
96η § 396 π.Χ. Πάλη [...]ος Κόρινθος
96η § 396 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Βύκελος Σικυώνα
96η § 396 π.Χ. Αγώνας κηρύκων Κράτης Ηλεία
96η § 396 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Τίμαιος Ηλεία
96η § 396 π.Χ. Πάλη παίδων Αρχέδαμος Ηλεία
96η § 396 π.Χ. Στάδιον Ευπόλεμος Ηλεία
96η § 396 π.Χ. Tέθριππο Κυνίσκα Σπάρτη
96η § 396 π.Χ. Δίαυλος Κροκίνας Λάρισα
96η § 396 π.Χ. Πυγμαχία [...]υ[...]ος άγνωστη
96η § 396 π.Χ. Παγκράτιο (;) [...]ναν[...] άγνωστη
96η § 396 π.Χ. Στάδιον παίδων Επιχάρης Αθήνα
96η § 396 π.Χ. άγνωστο Λαμπυρίων Α[...]ος
96η § 396 π.Χ. άγνωστο [...]ς Α[...]ος
97η § 392 π.Χ. Στάδιον παίδων Δίκων Καυλωνία
97η § 392 π.Χ. Στάδιον Τεριναίος Ηλεία (;) (Πελοπόννησος)
97η § 392 π.Χ. Tέθριππο Κυνίσκα Σπάρτη
97η § 392 π.Χ. Πάλη Ευθυμένης Μαίναλο
97η § 392 π.Χ. Πυγμαχία Φορμίων Αλικαρνασσός
97η § 392 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Νεολαΐδας Φενεός
98η § 388 π.Χ. Πυγμαχία Εύπωλος Θεσσαλία
98η § 388 π.Χ. Κέλης Κλεογένης Ηλεία
98η § 388 π.Χ. Πάλη Αριστόδημος Ηλεία
98η § 388 π.Χ. Tέθριππο Ξέναρχος Σπάρτη
98η § 388 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Αντίπατρος Μίλητος
98η § 388 π.Χ. Στάδιον Σώσιππος Αθήνα (κεντρική Ελλάδα) ή Δελφοί
99η § 384 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Άλκετος Κλείτωρ
99η § 384 π.Χ. Δόλιχος Σωτάδης Κρήτη
99η § 384 π.Χ. Πένταθλον Ύσμων Ηλεία
99η § 384 π.Χ. Στάδιον Δίκων Συρακούσες
99η § 384 π.Χ. άγνωστο (Δίαυλος ή Οπλίτης δρόμος) Δίκων Συρακούσες
99η § 384 π.Χ. Στάδιον παίδων Λυκίνος Ηραία
99η § 384 π.Χ. Tέθριππο Ευρυβιάδης Σπάρτη
99η § 384 π.Χ. Πυγμαχία Δαμοξενίδας Μαίναλο
99η § 384 π.Χ. Πάλη Ναρυκίδας Φιγαλεία
100η § 380 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Ίππος Ηλεία
100η § 380 π.Χ. Στάδιον παίδων Δεινόλοχος Ηλεία
100η § 380 π.Χ. Πυγμαχία άγνωστος Σάμος
100η § 380 π.Χ. Στάδιον Διονυσόδωρος Τάραντας
100η § 380 π.Χ. Δόλιχος Σωτάδης Έφεσος
100η § 380 π.Χ. Παγκράτιο Ξενοφών Αίγιο
101η § 376 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Κριτόδαμος Κλείτωρ
101η § 376 π.Χ. Πένταθλον Στόμιος Ηλεία
101η § 376 π.Χ. Στάδιον Δάμων Θούριοι
101η § 376 π.Χ. Πυγμαχία Λάβαξ Λέπρεο
102η § 372 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Θερσίλοχος Κέρκυρα
102η § 372 π.Χ. Συνωρίς Τρωίλος Ηλεία
102η § 372 π.Χ. Άρμα πωλικόν Τρωίλος Ηλεία
102η § 372 π.Χ. Στάδιον Δάμων Θούριοι
102η § 372 π.Χ. άγνωστο άγνωστος Μεθύδριο
102η § 372 π.Χ. Πάλη παίδων Ξενοκλής Μαίναλο
103η § 368 π.Χ. Παγκράτιο άγνωστος Στράτος Αιτωλοακαρνανίας
103η § 368 π.Χ. Συνωρίς Ευρυλεονίς Σπάρτη
103η § 368 π.Χ. Στάδιον παίδων Δαμίσκος Μεσσηνία
103η § 368 π.Χ. Στάδιον Πυθόστρατος Αθήνα (κεντρική Ελλάδα)

ή Έφεσσος (Μικρά Ασία)

103η § 368 π.Χ. Πυγμαχία Αριστίων Επίδαυρος
104η § 364 π.Χ. Tέθριππο Ευβάτας Κυρήνη
104η § 364 π.Χ. Παγκράτιο Σώστρατος ο Σικυώνιος Σικυώνα
104η § 364 π.Χ. Αγώνας κηρύκων Αρχίας Μέγαρα Υβλαία
104η § 364 π.Χ. Στάδιον Φωκίδης Αθήνα
105η § 360 π.Χ. Tέθριππο Θεόχρηστος Α´ Κυρήνη
105η § 360 π.Χ. Στάδιον Πώρος Κυρήνη
105η § 360 π.Χ. Παγκράτιο Σώστρατος ο Σικυώνιος Σικυώνα
105η § 360 π.Χ. Πάλη παίδων Αγήνωρ Θήβα
105η § 360 π.Χ. Αγώνας κηρύκων Αρχίας Μέγαρα Υβλαία
105η § 360 π.Χ. Στάδιον παίδων Ξένων Λέπρεο
105η § 360 π.Χ. Πυγμαχία Φιλάμμων Αθήνα
106η § 356 π.Χ. Παγκράτιο Σώστρατος ο Σικυώνιος Σικυώνα
106η § 356 π.Χ. Αγώνας κηρύκων Αρχίας Μέγαρα Υβλαία
106η § 356 π.Χ. Στάδιον Πώρος Κρήτη, Μάλια
106η § 356 π.Χ. Κέλης Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας Μακεδονία
106η § 356 π.Χ. Δόλιχος Πυριλάμπης Έφεσος
106η § 356 π.Χ. Πάλη Χαίρων Πελλήνη
107η § 352 π.Χ. άγνωστο Διονυσόδωρος Θήβα
107η § 352 π.Χ. Στάδιον Σμικρίνας Τάραντας
107η § 352 π.Χ. Tέθριππο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας Μακεδονία
107η § 352 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Αθήναιος Έφεσος
107η § 352 π.Χ. Συνωρίς Τιμοκράτης Αθήνα
107η § 352 π.Χ. Πάλη Χαίρων Πελλήνη
108η § 348 π.Χ. Στάδιον Πολυκλής Κυρήνη
108η § 348 π.Χ. Πάλη παίδων Αισχύλος Θεσπιές
108η § 348 π.Χ. Συνωρίς Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας Μακεδονία
108η § 348 π.Χ. Πάλη Χαίρων Πελλήνη
109η § 344 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Δαμάρετος Μεσσηνία
109η § 344 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Καλλικράτης Μαγνησία του Μαιάνδρου
109η § 344 π.Χ. Tέθριππο Αρύββας Ήπειρος
109η § 344 π.Χ. Στάδιον Αριστόλοχος Αθήνα
109η § 344 π.Χ. Πάλη Χαίρων Πελλήνη
110η § 340 π.Χ. Πυγμαχία Ασάμων Ηλεία
110η § 340 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Τελέστας Μεσσηνία
110η § 340 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Καλλικράτης Μαγνησία του Μαιάνδρου
110η § 340 π.Χ. Ιππικός αγώνας Καλλιάδης άγνωστη
110η § 340 π.Χ. Στάδιον Αντικλής Αθήνα
111η § 336 π.Χ. Στάδιον Κλεόμαντις Κλείτωρ
111η § 336 π.Χ. Πυγμαχία Μυς Τάραντας
111η § 336 π.Χ. Παγκράτιο Διόξιππος Αθήνα
112η § 332 π.Χ. Πυγμαχία Σάτυρος Ηλεία
112η § 332 π.Χ. Πένταθλον Κάλλιππος Αθήνα
112η § 332 π.Χ. Πάλη Χίλων Πάτρα
112η § 332 π.Χ. Στάδιον Γρύλος Χαλκίδα
113η § 328 π.Χ. Πυγμαχία Σάτυρος Ηλεία
113η § 328 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
113η § 328 π.Χ. Στάδιον Κλίτων Μακεδονία
113η § 328 π.Χ. Δόλιχος Αγεύς Άργος
113η § 328 π.Χ. Ιππικός αγώνας Δημάδης Αθήνα
113η § 328 π.Χ. Πάλη Χίλων Πάτρα
114η § 324 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Δούρις Σάμος
114η § 324 π.Χ. Παγκράτιο Αστυάναξ Μίλητος
114η § 324 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
114η § 324 π.Χ. Στάδιον Μικίνας Ρόδος
115η § 320 π.Χ. Πάλη παίδων Ερμησιάναξ Κολοφώνα
115η § 320 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Πύτταλος Ηλεία
115η § 320 π.Χ. Παγκράτιο Αστυάναξ Μίλητος
115η § 320 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
115η § 320 π.Χ. Στάδιον Δαμασίας Αμφίπολη
116η § 316 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Χοιρίλος Ηλεία
116η § 316 π.Χ. Στάδιον Δεινοσθένης Σπάρτη
116η § 316 π.Χ. Παγκράτιο Αστυάναξ Μίλητος
116η § 316 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
117η § 312 π.Χ. Πένταθλον Αλεξίβιος Ηραία
117η § 312 π.Χ. Στάδιον Παρμενίδης Λέσβος
117η § 312 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
117η § 312 π.Χ. Παγκράτιο Αριστοφών Αθήνα
118η § 308 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Θεότιμος Ηλεία
118η § 308 π.Χ. Πάλη Σελεάδας Σπάρτη
118η § 308 π.Χ. Στάδιον Απολλωνίδης Τεγέα
118η § 308 π.Χ. Παγκράτιο Αντήνωρ Μίλητος ή Αθήνα
118η § 308 π.Χ. Κέλης Νικαγόρας Ρόδος, Λίνδος
118η § 308 π.Χ. Συνωρίς Νικαγόρας Ρόδος, Λίνδος
118η § 308 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
119η § 304 π.Χ. Στάδιον Ανδρομένης Κόρινθος
119η § 304 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Κάλλων Ηλεία
119η § 304 π.Χ. Δίαυλος Νίκανδρος Ηλεία
119η § 304 π.Χ. Στάδιον παίδων Σόφιος Μεσσηνία
119η § 304 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
119η § 304 π.Χ. Παγκράτιο Λεοντίσκος άγνωστη
119η § 304 π.Χ. Tέθριππο Λάμπος Μακεδονία, Φίλιπποι
120η § 300 π.Χ. Tέθριππο Θεόχρηστος Β´ Κυρήνη
120η § 300 π.Χ. Στάδιον παίδων Τιμοσθένης Ηλεία
120η § 300 π.Χ. Δίαυλος Νίκανδρος Ηλεία
120η § 300 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Ιππόμαχος Ηλεία
120η § 300 π.Χ. άγνωστο Ευβάλκης Σπάρτη
120η § 300 π.Χ. Πυγμαχία Άρχιππος Λέσβος
120η § 300 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
120η § 300 π.Χ. Οπλίτης δρόμος άγνωστος Μαγνησία του Μαιάνδρου
120η § 300 π.Χ. Στάδιον Πυθαγόρας Μαγνησία του Μαιάνδρου
120η § 300 π.Χ. Πάλη Κεράς Άργος
120η § 300 π.Χ. Παγκράτιο Νίκων Ανθηδών
121η § 296 π.Χ. Κέλης Πανδίων Θεσσαλία
121η § 296 π.Χ. Tέθριππο Αρχίδαμος Ηλεία
121η § 296 π.Χ. Πάλη Αμφιάρης Σπάρτη
121η § 296 π.Χ. Πάλη παίδων Σωσιάδης Τράλλεις
121η § 296 π.Χ. Στάδιον παίδων Αντίπατρος Μίλητος
121η § 296 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
121η § 296 π.Χ. Πένταθλον Τίμαρχος Μαντίνεια Αρκαδίας
121η § 296 π.Χ. Οπλίτης δρόμος άγνωστος Μαγνησία του Μαιάνδρου
121η § 296 π.Χ. Στάδιον Πυθαγόρας Μαγνησία του Μαιάνδρου
121η § 296 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Μυρκεύς άγνωστη
121η § 296 π.Χ. Δίαυλος Απολλώνιος Αλεξάνδρεια
121η § 296 π.Χ. Παγκράτιο Νίκων Ανθηδών
121η § 296 π.Χ. Συνωρίς Τλασίμαχος Αμβρακία
121η § 296 π.Χ. Tέθριππο πωλικόν Τλασίμαχος Αμβρακία
121η § 296 π.Χ. Δόλιχος Πασίχορος Βοιωτία
121η § 296 π.Χ. Πυγμαχία Κάλλιππος Ρόδος
122η § 292 π.Χ. Στάδιον παίδων Ηρόδοτος Κλαζομενές
122η § 292 π.Χ. Tέθριππο Τηλέμαχος ο Ήλειος Ηλεία
122η § 292 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Επέραστος Ηλεία
122η § 292 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Ηρόδωρος Μέγαρα
122η § 292 π.Χ. Στάδιον Αντίγονος Μακεδονία
122η § 292 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Φίλιππος ο Αρκάδιος (3ος αιώνας π.Χ.) Αρχαία Αρκαδία
123η § 288 π.Χ. Στάδιον Αντίγονος Μακεδονία
124η § 284 π.Χ. Στάδιον Φιλόμηλος Θεσσαλία, Φάρσαλα
125η § 280 π.Χ. Δίαυλος Παραβάλλων Ηλεία
125η § 280 π.Χ. Στάδιον Λάδας ο Αιγιεύς Αίγιο
126η § 276 π.Χ. Στάδιον Ιδαίος Κυρήνη
126η § 276 π.Χ. Tέθριππο πωλικόν Άτταλος Πέργαμος
127η § 272 π.Χ. Πάλη Νίκαρχος Ηλεία
127η § 272 π.Χ. Tέθριππο Γλαύκων Αθήνα
127η § 272 π.Χ. Πάλη παίδων Κρατίνος Αιγείρα Αχαΐας
127η § 272 π.Χ. Στάδιον Περιγένης Αλεξάνδρεια
128η § 268 π.Χ. Κέλης Μ[...] Θεσσαλία, Κραννών
128η § 268 π.Χ. Tέθριππο Καρτερός Θεσσαλία
128η § 268 π.Χ. Συνωρίς άγνωστος Θεσσαλία
128η § 268 π.Χ. Πάλη παίδων Αλεξίνικος Ηλεία
128η § 268 π.Χ. Στάδιον Σέλευκος Μακεδονία
128η § 268 π.Χ. Tέθριππο πωλικόν Βιλιστίχη Μακεδονία
128η § 268 π.Χ. Οπλίτης δρόμος άγνωστος άγνωστη
129η § 264 π.Χ. Στάδιον Φιλίνος Κως
129η § 264 π.Χ. Δίαυλος Φιλίνος Κως
129η § 264 π.Χ. Συνωρίς πωλική Βιλιστίχη Μακεδονία
130η § 260 π.Χ. Στάδιον Φιλίνος Κως
130η § 260 π.Χ. Δίαυλος Φιλίνος Κως
131η § 256 π.Χ. Πάλη παίδων Εικάσιος Κολοφώνα
131η § 256 π.Χ. Δίαυλος Φιλίνος Κως
131η § 256 π.Χ. Κέλης πωλικός Ιπποκράτης Θεσσαλία
131η § 256 π.Χ. Στάδιον Αμμώνιος Αλεξάνδρεια
132η § 252 π.Χ. Πένταθλον Αισχίνης [10][11] Ηλεία
132η § 252 π.Χ. Στάδιον Ξενοφάνης Άμφισσα
133η § 248 π.Χ. Πάλη παίδων Λαστρατίδας Ηλεία
133η § 248 π.Χ. Πένταθλον [10][11] Αισχίνης [10][11] Ηλεία
133η § 248 π.Χ. άγνωστο Ευρυάδης Σπάρτη
133η § 248 π.Χ. Στάδιον Σιμύλος Νάπολη
134η § 244 π.Χ. Στάδιον Αλκίδας Σπάρτη
134η § 244 π.Χ. Πάλη άγνωστος άγνωστη
135η § 240 π.Χ. Πάλη παίδων Ευανορίδας Ηλεία
135η § 240 π.Χ. Στάδιον Εράτων Αιτωλία
135η § 240 π.Χ. Πυγμαχία Κλεόξενος Αλεξάνδρεια
136η § 236 π.Χ. Στάδιον Πυθοκλής Σικυώνα
137η § 232 π.Χ. Tέθριππο Άρατος Σικυώνα
137η § 232 π.Χ. Πένταθλον Γόργος Μεσσηνία
137η § 232 π.Χ. Στάδιον Μενεσθεύς Βαργυλία
138η § 228 π.Χ. Κέλης Πάνταρκος Ηλεία
138η § 228 π.Χ. Στάδιον παίδων Εμαυτίων Θέλπουσα
138η § 228 π.Χ. Στάδιον Δημήτριος Αλεξάνδρεια
139η § 224 π.Χ. Στάδιον Ιολαΐδας Άργος
140η § 220 π.Χ. Στάδιον Ζώπυρος Συρακούσες
140η § 220 π.Χ. Παγκράτιο Αγησίδαμος Μεσσηνία
140η § 220 π.Χ. άγνωστο άγνωστος Αίγυπτος, Νουβία
141η § 216 π.Χ. Παγκράτιο Κλειτόμαχος Θήβα
141η § 216 π.Χ. Ιπποδρομία πώλων Θρασωνίδης Ηλεία
141η § 216 π.Χ. Πάλη Παιάνιος Ηλεία
141η § 216 π.Χ. Στάδιον Δωρόθεος Ρόδος
142η § 212 π.Χ. Πυγμαχία Κλειτόμαχος Θήβα
142η § 212 π.Χ. Πάλη Κάπρος Ηλεία
142η § 212 π.Χ. Παγκράτιο Κάπρος Ηλεία
142η § 212 π.Χ. άγνωστο (Συνωρίς

ή Tέθριππο πώλων)

Ακεστορίδης Τρωάδα
142η § 212 π.Χ. Στάδιον Κράτης Αλεξάνδρεια
143η § 208 π.Χ. Στάδιον Ηράκλειτος Σάμος
143η § 208 π.Χ. Στάδιον παίδων Δαμάτριος Τεγέα
143η § 208 π.Χ. Δίαυλος άγνωστος Άργος
144η § 204 π.Χ. Στάδιον Ηρακλείδης ο Σαλαμίνιος Σαλαμίνα Κύπρου
144η § 204 π.Χ. Πάλη Δαμοκράτης Τένεδος
144η § 204 π.Χ. Δίαυλος άγνωστος Άργος
144η § 204 π.Χ. Στάδιον παίδων Σώδαμος Άσσος
145η § 200 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Μόσχος Κολοφώνα
145η § 200 π.Χ. Πένταθλον Τίμων Ηλεία
145η § 200 π.Χ. Δόλιχος Δαμάτριος Τεγέα
145η § 200 π.Χ. Δίαυλος άγνωστος Άργος
145η § 200 π.Χ. Στάδιον Πυρρίας Αιτωλία
145η § 200 π.Χ. Παγκράτιο παίδων Φαίδιμος Αλεξάνδρεια Τρωάς
146η § 196 π.Χ. Δίαυλος άγνωστος Άργος
146η § 196 π.Χ. Στάδιον Μικίων Βοιωτία
147η § 192 π.Χ. Στάδιον Αγέμαχος Κύζικος
147η § 192 π.Χ. Πάλη Κλειτόστρατος Ρόδος
148η § 188 π.Χ. Στάδιον Αρκεσίλαος Μεγαλόπολη
149η § 184 π.Χ. Στάδιον Ιππόστρατος Σελεύκεια
149η § 184 π.Χ. Πυγμαχία Επιθέρσης Ερυθραία
150η § 180 π.Χ. Στάδιον Ονησίκριτος Σαλαμίνα
150η § 180 π.Χ. Πυγμαχία Επιθέρσης Ερυθραία
151η § 176 π.Χ. Στάδιον Θυμίλος Άσπενδος
152η § 172 π.Χ. Παγκράτιο παίδων Δίαλλος Σμύρνη
152η § 172 π.Χ. Πάλη παίδων Αγησίστρατος Ρόδος, Λίνδος
152η § 172 π.Χ. Στάδιον Δημόκριτος Μέγαρα
153η § 168 π.Χ. Στάδιον Αρίστανδρος Λέσβος, Άντισσα
154η § 164 π.Χ. Πάλη παίδων Λύσιππος Ηλεία
154η § 164 π.Χ. Στάδιον Λεωνίδας Ρόδος
154η § 164 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Λεωνίδας Ρόδος
154η § 164 π.Χ. Δίαυλος Λεωνίδας Ρόδος
155η § 160 π.Χ. Πυγμαχία Δ[...]γονος άγνωστη
155η § 160 π.Χ. Στάδιον Λεωνίδας Ρόδος
155η § 160 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Λεωνίδας Ρόδος
155η § 160 π.Χ. Δίαυλος Λεωνίδας Ρόδος
156η § 156 π.Χ. Πυγμαχία Δ[...]γονος άγνωστη
156η § 156 π.Χ. Παγκράτιο παίδων Αμύντας Λέσβος, Ερεσός
156η § 156 π.Χ. Στάδιον Λεωνίδας Ρόδος
156η § 156 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Λεωνίδας Ρόδος
156η § 156 π.Χ. Δίαυλος Λεωνίδας Ρόδος
156η § 156 π.Χ. Πάλη Αριστομένης Ρόδος
156η § 156 π.Χ. Παγκράτιο Αριστομένης Ρόδος
157η § 152 π.Χ. Στάδιον παίδων Απολλόδωρος Σάμος
157η § 152 π.Χ. Αγώνας παίδων [...]ς άγνωστη
157η § 152 π.Χ. Στάδιον Λεωνίδας Ρόδος
157η § 152 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Λεωνίδας Ρόδος
157η § 152 π.Χ. Δίαυλος Λεωνίδας Ρόδος
158η § 148 π.Χ. Πάλη [...]ς Ηλεία
158η § 148 π.Χ. Στάδιον Όρθων Συρακούσες
159η § 144 π.Χ. Στάδιον Άλκιμος Κύζικος
159η § 144 π.Χ. Πυγμαχία Ξενόθεμις Μίλητος
160η § 140 π.Χ. Στάδιον Διόδωρος Σικυώνα
161η § 136 π.Χ. Στάδιον Αντίπατρος Ήπειρος
162η § 132 π.Χ. Πάλη Μηνόδωρος Αθήνα
162η § 132 π.Χ. Παγκράτιο Μηνόδωρος Αθήνα
162η § 132 π.Χ. Στάδιον Δάμων Δελφοί
163η § 128 π.Χ. Στάδιον Τιμόθεος Τράλλεις
164η § 124 π.Χ. Στάδιον Βοιωτός Σικυώνα
165η § 120 π.Χ. Στάδιον Ακουσίλαος Κυρήνη
165η § 120 π.Χ. Πυγμαχία Αγήσαρχος ή Αιμόστρατος

ή Δαιμόστρατος

ή Αρχέστρατος

ή Αμέστρατος

Τρίτεια Αχαΐας
166η § 116 π.Χ. Στάδιον Χρυσόγονος Νίκαια Βιθυνίας
167η § 112 π.Χ. Στάδιον Χρυσόγονος Νίκαια Βιθυνίας
168η § 108 π.Χ. Στάδιον Νικόμαχος Φιλαδέλφεια (Μικρά Ασία)
169η § 104 π.Χ. Στάδιον Νικόδαμος Σπάρτη
170η § 100 π.Χ. Στάδιον Σιμμίας Σελεύκεια στον Τίγρη
170η § 100 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Νικοκλής Άκριον
170η § 100 π.Χ. Δίαυλος Νικοκλής Άκριον
170η § 100 π.Χ. Δόλιχος Νικοκλής Άκριον
170η § 100 π.Χ. Συνωρίς πωλική [...]ς άγνωστη
171η § 96 π.Χ. Στάδιον Παρμενίσκος Κέρκυρα
171η § 96 π.Χ. Συνωρίς πωλική Αντιγένης Ηλεία
171η § 96 π.Χ. άγνωστο Αριστόδαμος Ηλεία
171η § 96 π.Χ. Στάδιον Νικοκλής Άκριον
171η § 96 π.Χ. άγνωστο δρόμου Νικοκλής Άκριον
172η § 92 π.Χ. Στάδιον Εύδαμος Κως
172η § 92 π.Χ. Πάλη Πρωτοφάνης Μαγνησία του Μαιάνδρου
172η § 92 π.Χ. Παγκράτιο Πρωτοφάνης Μαγνησία του Μαιάνδρου
173η § 88 π.Χ. Στάδιον Παρμενίσκος Κέρκυρα
174η § 84 π.Χ. Tέθριππο πωλικόν Θεοδότα Ηλεία
174η § 84 π.Χ. Κέλης Στρωγιανός Ηλεία
174η § 84 π.Χ. Συνωρίς Τιμαρέτα Ηλεία
174η § 84 π.Χ. Κέλης Τηλέμαχος ο Ήλειος Ηλεία
174η § 84 π.Χ. Tέθριππο Πραξαγόρας Ηλεία
174η § 84 π.Χ. Συνωρίς Φίλιστος Ηλεία
174η § 84 π.Χ. Στάδιον Δημόστρατος Λάρισα
175η § 80 π.Χ. Στάδιον παίδων Επαίνετος Άργος
176η § 76 π.Χ. Στάδιον Δίων Κυπαρισσία (Λακωνία)
176η § 76 π.Χ. Κέλης Λασθένης Ηλεία
176η § 76 π.Χ. Tέθριππο άγνωστος Ηλεία
176η § 76 π.Χ. άγνωστο Φιλόνικος Ηλεία
177η § 72 π.Χ. Πάλη παίδων Απολλοφάνης Κυπαρισσία (Λακωνία)
177η § 72 π.Χ. Πένταθλον Αριστωνομίδας Κως
177η § 72 π.Χ. Παγκράτιο Σφοδρίας Σικυώνα
177η § 72 π.Χ. Δόλιχος Υψικλής Σικυώνα
177η § 72 π.Χ. Συνωρίς πωλική Κλητίας Ηλεία
177η § 72 π.Χ. Κέλης πωλικός Κάλλιππος Ηλεία
177η § 72 π.Χ. Παγκράτιο παίδων Κάλας Ηλεία
177η § 72 π.Χ. Κέλης Ηγήμων Ηλεία
177η § 72 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Σωτήριχος Ηλεία
177η § 72 π.Χ. Tέθριππο Αριστόλοχος Ηλεία
177η § 72 π.Χ. Συνωρίς Ελλάνικος Ηλεία
177η § 72 π.Χ. Tέθριππο πωλικόν Ελλάνικος Ηλεία
177η § 72 π.Χ. Στάδιον Εκάτομνος Μίλητος
177η § 72 π.Χ. Οπλίτης δρόμος Εκάτομνος Μίλητος
177η § 72 π.Χ. Δίαυλος Εκάτομνος Μίλητος
177η § 72 π.Χ. Πάλη Ισίδωρος Αλεξάνδρεια
177η § 72 π.Χ. Στάδιον παίδων Σωσιγένης Ασία
177η § 72 π.Χ. Πυγμαχία Ατυάνας Αδραμύττιο
177η § 72 π.Χ. Δόλιχος Γάιος Ρώμη
178η § 68 π.Χ. Στάδιον Διοκλής ο Υπαιπάνιος Ύπαιπα (Μικρά Ασία)
178η § 68 π.Χ. Πάλη Στράτων Αλεξάνδρεια
178η § 68 π.Χ. Παγκράτιο Στράτων Αλεξάνδρεια
179η § 64 π.Χ. Στάδιον Ανδρέας Σπάρτη
179η § 64 π.Χ. άγνωστο (Πάλη ή Παγκράτιο) Στράτων Αλεξάνδρεια
180η § 60 π.Χ. Συνωρίς Μενέδημος Ηλεία
180η § 60 π.Χ. Στάδιον Ανδρόμαχος Αμβρακία
181η § 56 π.Χ. Ιπποδρομία πώλων Χάρωψ Ηλεία
181η § 56 π.Χ. Στάδιον Λάμαχος Ταυρομένιο (Σικελία)
182η § 52 π.Χ. Ιπποδρομία πώλων Αγίλοχος Ηλεία
182η § 52 π.Χ. Στάδιον Ανθεστίων Άργος
182η § 52 π.Χ. άγνωστο [...]ος άγνωστη
182η § 52 π.Χ. Πάλη Μαρίων Αλεξάνδρεια
182η § 52 π.Χ. Παγκράτιο Μαρίων Αλεξάνδρεια
183η § 48 π.Χ. Αγώνας πώλων

(Tέθριππο ή Συνωρίς)

[...]χος Ηλεία
183η § 48 π.Χ. άγνωστο άγνωστος Ηλεία
183η § 48 π.Χ. Στάδιον Θεόδωρος Μεσσηνία
184η § 44 π.Χ. Στάδιον Θεόδωρος Μεσσηνία
185η § 40 π.Χ. Πυγμαχία παίδων Θαλλίαρχος Ηλεία
185η § 40 π.Χ. Στάδιον Αρίστων Θούριοι
186η § 36 π.Χ. Κέλης Λυκομήδης Ηλεία
186η § 36 π.Χ. Στάδιον Σκάμανδρος Αλεξάνδρεια
187η § 32 π.Χ. Πυγμαχία Θαλλίαρχος Ηλεία
187η § 32 π.Χ. Στάδιον Αρίστων Θούριοι
188η § 28 π.Χ. Στάδιον Σώπατρος Άργος
189η § 24 π.Χ. Στάδιον Ασκληπιάδης Σιδώνα
189η § 24 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Δημοσθένης Μίλητος
189η § 24 π.Χ. Παγκράτιο Φίλιππος Γλύκων Πέργαμος
190η § 20 π.Χ. Δίαυλος άγνωστος Μίλητος
190η § 20 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Δημοσθένης Μίλητος
190η § 20 π.Χ. Στάδιον Αυφίδιος Πάτρα
191η § 16 π.Χ. Στάδιον Διόδοτος Τύανα
191η § 16 π.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Δημοσθένης Μίλητος
192η § 12 π.Χ. Πάλη παίδων Πολύκτωρ Ηλεία
192η § 12 π.Χ. Στάδιον Διοφάνης Αιολία
193η § 8 π.Χ. Στάδιον Αρτεμίδωρ Θυάτειρα
193η § 8 π.Χ. Πυγμαχία Νικοφών Μίλητος
194η § 4 π.Χ. Στάδιον Δημάρατος Έφεσος
194η § 4 π.Χ. Πάλη παίδων Πολύξενος Ζάκυνθος
194η § 4 π.Χ. Tέθριππο Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Ρώμη
195η § 1 μ.Χ. Ιπποδρομία πώλων Αρχιάδας Ηλεία
195η § 1 μ.Χ. Συνωρίς πωλική Δαμαιθίδας Ηλεία
195η § 1 μ.Χ. Στάδιον Δημάρατος Έφεσος
196η § 5 μ.Χ. Στάδιον Παμμένης Μαγνησία του Μαιάνδρου
196η § 5 μ.Χ. άγνωστο (ιππικό;) Γναεύς Μάρκιος Ρώμη
197η § 9 μ.Χ. Στάδιον Ασιατικός Αλικαρνασσός
197η § 9 μ.Χ. άγνωστο (ιππικό;) Γναεύς Μάρκιος Ρώμη
198η § 13 μ.Χ. Πάλη Αριστέας Στρατονίκεια Καρίας
198η § 13 μ.Χ. Παγκράτιο Αριστέας Στρατονίκεια Καρίας
198η § 13 μ.Χ. Στάδιον Διοφάνης Προύσα
199η § 17 μ.Χ. Στάδιον Αισχίνης ο Γλαυκίας Μίλητος
199η § 17 μ.Χ. Tέθριππο Γερμανικός Καίσαρ Τιβέριος Ρώμη
200η § 21 μ.Χ. Στάδιον Πολέμων Πέτρα
201η § 25 μ.Χ. Στάδιον Δάμας Κρήτη, Κυδωνία
201η § 25 μ.Χ. Πυγμαχία Δημοκράτης Μαγνησία του Μαιάνδρου
201η § 25 μ.Χ. Παγκράτιο Ερμάς Αντιόχεια
202η § 29 μ.Χ. Πυγμαχία Δημοκράτης Μαγνησία του Μαιάνδρου
202η § 29 μ.Χ. Παγκράτιο Ερμάς Αντιόχεια
202η § 29 μ.Χ. Στάδιον Ερμογένης Πέργαμος
203η § 33 μ.Χ. Παγκράτιο Ηράς Λαοδίκεια (Μικρά Ασία)
203η § 33 μ.Χ. Πυγμαχία Δημοκράτης Μαγνησία του Μαιάνδρου
203η § 33 μ.Χ. Στάδιον Απολλώνιος Επίδαυρος
204η § 37 μ.Χ. άγνωστο Απολλώνιος άγνωστη
204η § 37 μ.Χ. Πάλη Νικόστρατος Αιγές Κιλικίας
204η § 37 μ.Χ. Παγκράτιο Νικόστρατος Αιγές Κιλικίας
204η § 37 μ.Χ. Στάδιον Σαραπίων Αλεξάνδρεια
204η § 37 μ.Χ. άγνωστο Ερμογένης Φιλαδέλφεια (Μικρά Ασία)
205η § 41 μ.Χ. Στάδιον Ευβουλίδας Λαοδίκεια (Φρυγίας)
205η § 41 μ.Χ. Δίαυλος άγνωστος άγνωστη
205η § 41 μ.Χ. Οπλίτης δρόμος άγνωστος άγνωστη
205η § 41 μ.Χ. άγνωστο Απολλώνιος άγνωστη
206η § 45 μ.Χ. Στάδιον Βαλέριος Λέσβος
206η § 45 μ.Χ. Οπλίτης δρόμος άγνωστος άγνωστη
206η § 45 μ.Χ. άγνωστο Απολλώνιος άγνωστη
207η § 49 μ.Χ. Πυγμαχία Μελανκόμας Καρία
207η § 49 μ.Χ. Οπλίτης δρόμος άγνωστος άγνωστη
207η § 49 μ.Χ. Παγκράτιο παίδων Πόπλιος Κορνήλιος Αρίστων Έφεσος
207η § 49 μ.Χ. Στάδιον Αθηνόδωρος ο Αιγιέας Αίγιο
207η § 49 μ.Χ. Πάλη Τιβέριος Κλαύδιος Πατρόβιος Αντιόχεια
208η § 53 μ.Χ. Ιπποδρομία πώλων Κάλλιππος Πεισαίος Ηλεία
208η § 53 μ.Χ. Κέλης Τιβέριος Κλαύδιος Αφροδίσιος Ηλεία
208η § 53 μ.Χ. Παγκράτιο άγνωστος Στρατονίκη
208η § 53 μ.Χ. Στάδιον Αθηνόδωρος ο Αιγιέας Αίγιο
208η § 53 μ.Χ. Πάλη Τιβέριος Κλαύδιος Πατρόβιος Αντιόχεια
209η § 57 μ.Χ. Στάδιον Καλλικλής Σιδώνα
209η § 57 μ.Χ. Πάλη Τιβέριος Κλαύδιος Πατρόβιος Αντιόχεια
209η § 57 μ.Χ. άγνωστο Πόπλιος Πομπήιος Ευτύχης Φιλαδέλφεια (Μικρά Ασία)
210η § 61 μ.Χ. Στάδιον Αθηνόδωρος ο Αιγιέας Αίγιο
210η § 61 μ.Χ. άγνωστο Πόπλιος Πομπήιος Ευτύχης Φιλαδέλφεια (Μικρά Ασία)
211η § 67 μ.Χ.[12] Παγκράτιο Ξενόδαμος Αντίκυρα
211η § 67 μ.Χ.[12] Άρμα τέλειον Νέρων Ρώμη
211η § 67 μ.Χ.[12] Άρμα πωλικόν Νέρων Ρώμη
211η § 67 μ.Χ.[12] Αγώνας κηρύκων Νέρων Ρώμη
211η § 67 μ.Χ.[12] Αγώνας κιθαρωδών Νέρων Ρώμη
211η § 67 μ.Χ.[12] Αγώνας τραγωδιών Νέρων Ρώμη
211η § 67 μ.Χ.[12] Δεκάπωλον Νέρων Ρώμη
211η § 67 μ.Χ.[12] Στάδιον Τρύφων Φιλαδέλφεια (Μικρά Ασία)
212η § 69 μ.Χ. Στάδιον Πολίτης Κέραμος Καρίας
212η § 69 μ.Χ. Δίαυλος Πολίτης Κέραμος Καρίας
212η § 69 μ.Χ. Δόλιχος Πολίτης Κέραμος Καρίας
212η § 69 μ.Χ. Παγκράτιο Τίτος Κλαύδιος Αρτεμίδωρος Τράλλεις
212η § 69 μ.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Διογένης Έφεσος
213η § 73 μ.Χ. Στάδιον Ρόδων Κύμη
213η § 73 μ.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Διογένης Έφεσος
214η § 77 μ.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Διογένης Έφεσος
214η § 77 μ.Χ. Στάδιον Στράτων Αλεξάνδρεια
215η § 81 μ.Χ. Παγκράτιο Τίτος Κλαύδιος Ρούφος Σμύρνη
215η § 81 μ.Χ. άγνωστο Πρατομελίδας Σπάρτη
215η § 81 μ.Χ. άγνωστο (Δίαυλος ή Οπλίτης δρόμος) Ερμογένης[13] Ξάνθος
215η § 81 μ.Χ. Στάδιον Ερμογένης Ξάνθος
215η § 81 μ.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Διογένης Έφεσος
216η § 85 μ.Χ. Στάδιον Απολλοφάνης Ταρσός
216η § 85 μ.Χ. Οπλίτης δρόμος (;) Ερμογένης Ξάνθος
216η § 85 μ.Χ. Δίαυλος Ερμογένης Ξάνθος
216η § 85 μ.Χ. Παγκράτιο Τίτος Φλάβιος Αρτεμίδωρος Άδανα
216η § 85 μ.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Διογένης Έφεσος
216η § 85 μ.Χ. Δόλιχος Τίτος Φλάβιος Μητρόβιος Ιασός Καρίας
217η § 89 μ.Χ. άγνωστο Παγκλής Τήνος
217η § 89 μ.Χ. άγνωστο (Δίαυλος ή Οπλίτης δρόμος) Ερμογένης Ξάνθος
217η § 89 μ.Χ. Στάδιον Ερμογένης Ξάνθος
217η § 89 μ.Χ. Παγκράτιο Τίτος Φλάβιος Αρτεμίδωρος Άδανα
217η § 89 μ.Χ. Παγκράτιο παίδων Νικάνωρ Έφεσος
217η § 89 μ.Χ. Πυγμαχία παίδων Σαραπίων Αλεξάνδρεια
218η § 93 μ.Χ. άγνωστο Αθηναίος Αθήνα
218η § 93 μ.Χ. Στάδιον Απόλλωνις Αλεξάνδρεια
218η § 93 μ.Χ. Πυγμαχία Ηρακλείδης Αλεξάνδρεια Τρωάς
219η § 97 μ.Χ. Στάδιον Στέφανος Καππαδοκία
219η § 97 μ.Χ. Πάλη παίδων Μάρκος Αντιόχεια
220η § 101 μ.Χ. Παγκράτιο Τίτος Φλάβιος Αρχίβιος Αλεξάνδρεια
220η § 101 μ.Χ. Στάδιον Αχιλλεύς Αλεξάνδρεια
221η § 105 μ.Χ. Στάδιον Θεωνάς Αλεξάνδρεια
221η § 105 μ.Χ. Παγκράτιο Τίτος Φλάβιος Αρχίβιος Αλεξάνδρεια
222η § 109 μ.Χ. Στάδιον Κάλλιστος Σίδη, Παμφυλία
223η § 113 μ.Χ. Στάδιον Εύστολος Σίδη, Παμφυλία
223η § 113 μ.Χ. Δόλιχος άγνωστος Ρόδος
224η § 117 μ.Χ. Παγκράτιο παίδων Πόπλιος Αίλιος Αριστόμαχος Μαγνησία του Μαιάνδρου
224η § 117 μ.Χ. Στάδιον Ισαρίων Αλεξάνδρεια
224η § 117 μ.Χ. Δόλιχος άγνωστος Ρόδος
225η § 121 μ.Χ. Στάδιον Αριστέας Μίλητος
226η § 125 μ.Χ. Πυγμαχία Δείδας Αρσινόη
226η § 125 μ.Χ. Στάδιον Διονύσιος Σαμευμύς Αλεξάνδρεια
226η § 125 μ.Χ. άγνωστο Μόσχος Πέργαμος
227η § 129 μ.Χ. Παγκράτιο Μάρκος Ούλπιος Δομέστικος Έφεσος
227η § 129 μ.Χ. άγνωστο Δείφιλος Αιγές Αιολίδας
227η § 129 μ.Χ. Στάδιον Διονύσιος Σαμευμύς Αλεξάνδρεια
227η § 129 μ.Χ. Tέθριππο Λούκιος Μινίκιος Νάταλις Ρώμη
228η § 133 μ.Χ. Στάδιον παίδων Αίλιος Γρανιανός Σικυώνα
228η § 133 μ.Χ. Στάδιον Λουκάς Αλεξάνδρεια
229η § 137 μ.Χ. Οπλίτης δρόμος Αίλιος Γρανιανός Σικυώνα
229η § 137 μ.Χ. Δίαυλος Αίλιος Γρανιανός Σικυώνα
229η § 137 μ.Χ. Πένταθλον Αίλιος Γρανιανός Σικυώνα
229η § 137 μ.Χ. Αγώνας κηρύκων Πόπλιος Αίλιος Αρτεμάς Λαοδίκεια (Μικρά Ασία)
229η § 137 μ.Χ. Πάλη Ερμαγόρας Μαγνησία του Σιπύλου
229η § 137 μ.Χ. Στάδιον Επίδαυρος Αλεξάνδρεια
230η § 141 μ.Χ. Πένταθλον Αίλιος Γρανιανός Σικυώνα
230η § 141 μ.Χ. Στάδιον Δίδυμος Αλεξάνδρεια
230η § 141 μ.Χ. Πυγμαχία Μάρκος Τύλλιος Απάμεια (Βιθυνίας)
231η § 145 μ.Χ. Στάδιον Κραναός Σικυώνα
231η § 145 μ.Χ. Πυγμαχία Μάρκος Τύλλιος Απάμεια (Βιθυνίας)
232η § 149 μ.Χ. Πάλη Διονύσιος Σελεύκεια
232η § 149 μ.Χ. Στάδιον Αττικός Σάρδεις
232η § 149 μ.Χ. Παγκράτιο Σωκράτης άγνωστη
233η § 153 μ.Χ. Tέθριππο πωλικόν Κασία Μνασιθέα Ηλεία
233η § 153 μ.Χ. Παγκράτιο Μάρκος Αυρήλιος Δημήτριος Αλεξάνδρεια
233η § 153 μ.Χ. Στάδιον Δημήτριος Χίος
233η § 153 μ.Χ. Δίαυλος Δημήτριος Χίος
234η § 157 μ.Χ. Στάδιον Ηράς Χίος
235η § 161 μ.Χ. Στάδιον Μνασίβουλος Ελάτεια
235η § 161 μ.Χ. Οπλίτης δρόμος Μνασίβουλος Ελάτεια
236η § 165 μ.Χ. Πάλη Μάρκος Αυρήλιος Χρύσιππος Σμύρνη
236η § 165 μ.Χ. Αγώνας κηρύκων Τίτος Αίλιος Αυρήλιος Απολλώνιος Ταρσός
236η § 165 μ.Χ. Δίαυλος άγνωστος άγνωστη
236η § 165 μ.Χ. Στάδιον Αειθαλής Αλεξάνδρεια
237η § 169 μ.Χ. Στάδιον Ευδαίμων Αλεξάνδρεια
237η § 169 μ.Χ. άγνωστο δρόμου άγνωστος Φιλαδέλφεια (Μικρά Ασία)
238η § 173 μ.Χ. Παγκράτιο Μάρκος Αυρήλιος Δημόστρατος Δαμάς Σάρδεις
238η § 173 μ.Χ. Πυγμαχία Φωτίων Έφεσος
238η § 173 μ.Χ. Στάδιον Αγαθόπους Αίγινα
239η § 177 μ.Χ. Παγκράτιο Μάρκος Αυρήλιος Δημόστρατος Δαμάς Σάρδεις
239η § 177 μ.Χ. Αγώνας κηρύκων Γάιος Ιούλιος Βάσσος Μίλητος
239η § 177 μ.Χ. Πάλη Μάρκος Αυρήλιος Ερμαγόρας Μαγνησία του Σιπύλου
239η § 177 μ.Χ. Στάδιον Αγαθόπους Αίγινα
240η § 181 μ.Χ. Οπλίτης δρόμος Κ[...]κταβηνός Έφεσος
240η § 181 μ.Χ. Παγκράτιο Μάρκος Αυρήλιος Ασκληπιάδης (Ερμόδωρος) Αλεξάνδρεια
240η § 181 μ.Χ. Στάδιον Ανουβίων Αλεξάνδρεια
241η § 185 μ.Χ. Οπλίτης δρόμος Κ[...]κταβηνός Έφεσος
241η § 185 μ.Χ. Στάδιον Ήρων Αλεξάνδρεια
241η § 185 μ.Χ. άγνωστο Τίτος Αίλιος Αυρήλιος Μητρόδωρος Φιλαδέλφεια (Μικρά Ασία)
242η § 189 μ.Χ. Στάδιον Μάγνος Κυρήνη
242η § 189 μ.Χ. άγνωστο (Πάλη

ή Πυγμαχία

ή Παγκράτιο)

Κλαύδιος Απολλώνιος Σμύρνη
242η § 189 μ.Χ. άγνωστο Τίτος Ιούλιος Σεπτήμιος Ιουλιανός Σμύρνη
242η § 189 μ.Χ. άγνωστο Μάρκος Αυρήλιος Φιλοσέβαστος Έφεσος
243η § 193 μ.Χ. Πάλη Μάρκος Αυρήλιος Ασκληπιάδης Αλεξάνδρεια
243η § 193 μ.Χ. Στάδιον Ισίδωρος Αλεξάνδρεια
243η § 193 μ.Χ. Κέλης Θεόπροπος Ρόδος
244η § 197 μ.Χ. Πένταθλον Αυρήλιος Μητρόδωρος Κύζικος
244η § 197 μ.Χ. Πυγμαχία άγνωστος Έφεσος
244η § 197 μ.Χ. Πάλη Μάρκος Αυρήλιος Ασκληπιάδης Αλεξάνδρεια
244η § 197 μ.Χ. Στάδιον Ισίδωρος Αλεξάνδρεια
245η § 201 μ.Χ. άγνωστο Μάρκος Αυρήλιος Ιεροκλής Νύσα Καρίας
245η § 201 μ.Χ. Πυγμαχία άγνωστος Έφεσος
245η § 201 μ.Χ. Στάδιον Αλέξανδρος Αλεξάνδρεια
246η § 205 μ.Χ. Στάδιον Επίνικος Κύζικος
246η § 205 μ.Χ. Στάδιον παίδων άγνωστος άγνωστη
246η § 205 μ.Χ. Πυγμαχία Πλούταρχος άγνωστη
247η § 209 μ.Χ. Παγκράτιο Γάιος Περήλιος Αυρήλιος Αλέξανδρος Θυάτειρα
247η § 209 μ.Χ. Πάλη Γέρηνος Ναύκρατις
247η § 209 μ.Χ. Στάδιον Σατορνίλος Γόρτυνα Αρκαδίας
248η § 213 μ.Χ. Παγκράτιο Λούκιος Σιλίκος Φίρμος Μανδρογένης Μαγνησία του Μαιάνδρου
248η § 213 μ.Χ. Στάδιον Ηλιόδωρος Αλεξάνδρεια
248η § 213 μ.Χ. Δόλιχος Γράος Βιθυνία
248η § 213 μ.Χ. Πάλη Αυρήλιος Αίλιξ Φοινίκη
249η § 217 μ.Χ. Αγώνας σαλπιγκτών Πόπλιος Αίλιος Αυρήλιος Σεραπίων Έφεσος
249η § 217 μ.Χ. Στάδιον Ηλιόδωρος Αλεξάνδρεια
249η § 217 μ.Χ. Δόλιχος Γράος Βιθυνία
249η § 217 μ.Χ. Παγκράτιο Αυρήλιος Αίλιξ Φοινίκη
250η § 221 μ.Χ. Στάδιον Πόπλιος Αίλιος Αλκανδρίδας Σπάρτη
250η § 221 μ.Χ. Παγκράτιο Αυρήλιος Φοιβάμμων Αίγυπτος
250η § 221 μ.Χ. Δόλιχος Γράος Βιθυνία
251η § 225 μ.Χ. Στάδιον Πόπλιος Αίλιος Αλκανδρίδας Σπάρτη
251η § 225 μ.Χ. άγνωστο Πόπλιος Αίλιος Γρανιανός Φάνιος Αρτεμίδωρος Μίλητος
252η § 229 μ.Χ. Στάδιον Δημήτριος Σαλαμίνα Κύπρου
252η § 229 μ.Χ. Πένταθλον Δημήτριος Σαλαμίνα Κύπρου
252η § 229 μ.Χ. άγνωστο (Πάλη

ή Πυγμαχία

ή Παγκράτιο)

Κλαύδιος Ρούφος άγνωστη
253η § 233 μ.Χ. Στάδιον Δημήτριος Σαλαμίνα Κύπρου
253η § 233 μ.Χ. Πένταθλον Δημήτριος Σαλαμίνα Κύπρου
253η § 233 μ.Χ. άγνωστο (Πάλη

ή Πυγμαχία

ή Παγκράτιο)

Κλαύδιος Ρούφος άγνωστη
254η § 237 μ.Χ. Στάδιον Δημήτριος Σαλαμίνα Κύπρου
254η § 237 μ.Χ. άγνωστο (Πάλη ή Πυγμαχία) άγνωστος άγνωστη
255η § 241 μ.Χ. Πένταθλον Πούπλιος Ασκληπιάδης Κόρινθος
255η § 241 μ.Χ. Tέθριππο Τίτος Δομίτιος Προμηθέας Αθήνα
255η § 241 μ.Χ. άγνωστο Αυρήλιος Γερμανός Αντινόη
256η § 245 μ.Χ. Αγώνας κηρύκων Βαλέριος Εκλεκτός Σινώπη
256η § 245 μ.Χ. άγνωστο Τίτος Κλαύδιος Διόδωρος Αίγυπτος, Ερμόπολις
257η § 249 μ.Χ. άγνωστο (Πάλη ή Παγκράτιο) Μάρκος Αυρήλιος Πείος Δάλδη (Λυδία)
257η § 249 μ.Χ. άγνωστο άγνωστος Αθήνα
258η § 253 μ.Χ. Αγώνας κηρύκων Βαλέριος Εκλεκτός Σινώπη
259η § 257 μ.Χ. Αγώνας κηρύκων Βαλέριος Εκλεκτός Σινώπη
260η § 261 μ.Χ. Αγώνας κηρύκων Βαλέριος Εκλεκτός Σινώπη
261η § 265 μ.Χ. ... Δεν αναφέρονται νικητές ...
262η § 269 μ.Χ. Στάδιον Διονύσιος Αλεξάνδρεια
263η § 273 μ.Χ. ... Δεν αναφέρονται νικητές ...
264η § 277 μ.Χ. άγνωστο Αυρήλιος Σαραπάμμων Αίγυπτος, Οξύρρυγχος
281 - 365 μ.Χ. ... Δεν αναφέρονται νικητές ...
287η § 369 μ.Χ. Πυγμαχία Βαρασδάτης Αρμενία
287η § 369 μ.Χ. άγνωστο (Πάλη

ή Πυγμαχία

ή Παγκράτιο)

Φιλούμενος Φιλαδέλφεια (Μικρά Ασία)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. P.Oxy. III 222 / The Oxyrhynchus papyri, Grenfell, Bernard P. (Bernard Pyne), 1869-1926; Hunt, Arthur S. (Arthur Surridge), 1871-1934. London Egypt Exploration Society. http://www.archive.org/stream/oxyrhynchuspapy03huntgoog#page/n115/mode/2up. 
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) «Paul Christesen - Olympic Victor Lists and Ancient Greek History, Cambridge University Press, 2007». https://books.google.co.uk/books?id=1pSA6Ip-XJsC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false. 
  3. Ο τρέχων κατάλογος βασίστηκε στον κατάλογο ολυμπιονικών του Λουίτζι Μορέτι (1957, 1970, 1989) και δεδομένα από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με δευτερεύουσες πηγές τις αρχαίες πηγές του Παυσανία, Ευσέβιου και άλλων συγγραφέων, μια σύγχρονη αναλυτική μελέτη από τον εκδοτικό οίκο του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, καθώς και τις παλαιότερες μελέτες της νεότερης εποχής του Καρλ Ότφριντ Μίλερ (19ος αιώνας).
  4. «Βάση αρχαίων Ολυμπιονικών - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού». http://www.ime.gr/olympics/ancient/gr/db.html. 
  5. «Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα, οι αθέατες πλευρές - Το Βήμα». http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=457214. 
  6. (Αγγλικά) «Ancient Olympic Events - perseus.tufts.edu». http://www.perseus.tufts.edu/Olympics/sports.html. 
  7. Romano, D.G.. «How Do We Know? – The Ancient Olympic Games». ancientolympicgames.org. http://ancientolympicgames.org/athletes/how-do-we-know/. Ανακτήθηκε στις 2016-02-10. 
  8. «Greatest Ancient Olympians | The Real Story of the Ancient Olympic Games - Penn Museum». www.penn.museum. http://www.penn.museum/sites/olympics/greatest.shtml. Ανακτήθηκε στις 2016-03-10. 
  9. Παυσανία, Περιήγησις της Ελλάδος - Loeb Classical Library
  10. 10,0 10,1 10,2 Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησης 6.14.13 - perseus.tufts.edu
  11. 11,0 11,1 11,2 Αισχίνης (3ος αι. π.Χ.), Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό - Εκδοτική Αθηνών
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 12,7 Οι αγώνες προορίζονταν να γίνουν το 65 αντί για το 67, αλλά ο αυτοκράτορας Νέρωνας άλλαξε την ημερομηνία διεξαγωγής ώστε να συμπέσει με την επίσκεψη του στην Ελλάδα 2 χρόνια αργότερα.
  13. Ο Παυσανίας αναφέρει 8 νίκες (Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησης, 6.13.3 - perseus.tufts.edu) ενώ ο Ευσέβιος 2 (Eusebius: Chronicle - attalus.org)

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιαλούρης, Ν. (επιμ.), Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, Αθήνα 1982.
  • Σβολόπουλος, Χ., Γδοντέλλης, Α. (εκδ.), Λεύκωμα Ολυμπιακών Αγώνων. 776 π.Χ. - 1896-1980, Αθήνα 1980.
  • Παπαχατζής, Ν., Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, Βιβλία 5 και 6: Ηλιακά, Αθήνα 1979.
  • Παυλίνης, Ε., Ιστορία της Γυμναστικής, Αθήναι 1953.
  • Beck, C. (ed.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ.-1896, Αθήναι 1896.
  • Παγών, Γ., Περίληψις της Γυμναστικής, Αθήναι 1837.

Ξενόγλωσση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) Arete: Greek Sports from Ancient Sources, Stephen G. Miller, University of California Press, 2 Aug 2012
  • (Αγγλικά) Sports in the Ancient World, from A to Z, Mark Golden, Routledge, 1 Jun 2004
  • (Αγγλικά) Renson, R., Laummer, M., Riordan J. et al. (eds.), The Olympic Games Through the Ages: Greek Antiquity and its Impact on Modern Sport, Athens 1991.
  • (Αγγλικά) Young, D.C., The Origins of Modern Olympics: A New Version, International Journal of the History of Sports, 3 (1987), 271-300
  • (Ιταλικά) L. Moretti, Olympionikai, i vincitori negli Antichi agoni Olimpici, MemLinc, Roma, 1957; L. Moretti, “Supplemento al catalogo degli Olympionikai,” Klio 52, 1970, pp. 295- 303.