Βικιπαίδεια:HotCat

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το HotCat είναι ένα εργαλείο Ajax που βοηθά τους εγγραμμένους χρήστες να αφαιρέσουν εύκολα, να αλλάξουν και να προσθέσουν κατηγορίες σε σελίδες της Βικιπαίδειας. Έχει έναν κατάλογο προτάσεων που προτείνει υπάρχουσες κατηγορίες για αυτόματη συμπλήρωση. Είναι μια μετατροπή της αρχικής έκδοσης του εργαλείου HotCat από τα Wikimedia Commons.

Εγκατάσταση[επεξεργασία κώδικα]

Για να εγκαταστήσετε το HotCat, πηγαίνετε απλώς στις προτιμήσεις σας και τσεκάρετε το HotCat στην ενότητα "Πρόσθετα" των προτιμήσεών σας.

Το εργαλείο περιλαμβάνει νέους συνδέσμους στο πλαίσιο κατηγοριών:

  • "(-)" μετά από μια κατηγορία: όταν πατιέται, η κατηγορία αφαιρείται αυτόματα.
  • "(±)" μετά από μια κατηγορία: όταν πατιέται, ανοίγει ένα πλαίσιο κειμένου για την αλλαγή αυτής της κατηγορίας.
  • "(↓)" μετά από μια κατηγορία: όταν πατιέται, ανοίγει το πλαίσιο κειμένου, και εμφανίζεται ένας κατάλογος με τις διαθέσιμες υποκατηγορίες.
  • "(↑)" μετά από μια κατηγορία: όταν πατιέται, ανοίγει το πλαίσιο κειμένου, και εμφανίζεται ένας κατάλογος με τις διαθέσιμες μητρικές κατηγορίες.
  • "(+)" στο τέλος της λίστας κατηγοριών: όταν πατιέται, ανοίγει ένα πλαίσιο κειμένου για την προσθήκη μιας κατηγορίας.
  • "(++)" μπροστά: όταν πατιέται, μπαίνει σε λειτουργία πολλαπλών αλλαγών, επιτρέποντας την τροποποίηση περισσότερων από μία κατηγορία.

Το HotCat αναπτύχθηκε αρχικά για στο Wikimedia Commons από τον User:Magnus Manske. Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις στους διάφορους κεντρικούς υπολογιστές της Βικιπαίδειας.

Η αρχική έκδοση στην Ελληνική Βικιπαίδεια προερχόταν από αυτή της αγγλικής, που ήταν βασισμένη σε αυτήν την έκδοση των Commons και είχε διάφορες αλλαγές για να μπορεί να λειτουργήσει ευκολότερα μέσα στη Βικιπαίδεια. Η τρέχουσα έκδοση είναι μια νεότερη και με βελτιωμένες λειτουργίες έκδοση των Commons.

Συμβατότητα[επεξεργασία κώδικα]

Firefox 3 OK
Firefox 2 άγνωστο θεωρητικά OK
Internet Explorer 8 OK
Internet Explorer 7 άγνωστο θεωρητικά OK
Internet Explorer 6 OK Win XP Pro, SP2
Konqueror OK
Chrome OK
Opera OK Opera 9.50 σε Win XP, SP2
Safari 4/Mac OK
Safari 3/Mac άγνωστο θεωρητικά OK
Safari 2/Mac άγνωστο
Safari 3/Win OK Safari 3.0.4 και 3.1.1 σε Win XP Pro, SP2
  • Υπερβολική χρήση: είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει και αυξάνει την παραγωγικότητα ενός χρήστη, αλλά τραβά πόρους από το σύστημα, και λόγω της μεγάλης ταχύτητας επεξεργασίας οι Πρόσφατες Αλλαγές γεμίζουν από καταχωρήσεις τέτοιων επεξεργασιών. Προτείνεται να μην χρησιμοποιείται για μαζικές μετακινήσεις κατηγοριών (πάνω από 7-8 λήμματα) αλλά να ζητάτε από κάποιον χειριστή bot να κάνει την μετακίνηση (τα bots τραβάνε πολύ λιγότερους πόρους και αποκρύπτονται από τις Πρόσφατες Αλλαγές).
  • Αποφύγετε την χρήση του για προσθήκη και αλλαγή κατηγοριών σε πρότυπα. Το εργαλείο τοποθετεί την κατηγορία στο τέλος του λήμματος και υπάρχει ο κίνδυνος να βγει η κατηγορία εκτός κάποιων ετικετών όπως η <noinclude>, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί δυσμενώς πληθώρα λημμάτων.