Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το 1954, έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιδρύθηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λαμίας. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και απευθύνεται στους πολίτες που την επισκέπτονται για τη χρήση των υπηρεσιών της.[1] Το 1979 έγινε Κεντρική με κύριο σκοπό να εξυπηρετεί τους κατοίκους του Δήμου και του Νομού Φθιώτιδας, καθώς και όλους τους επισκέπτες της, μέσα από υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που τους παρέχει. Επιπλέον, προωθεί τη μελέτη και την έρευνα αλλά και τις διαδικασίες μάθησης και ενημέρωσης που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για την ανάπτυξη του στη κοινωνία. Οι συλλογές της καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές γύρω από τη γνώση αλλά και βιβλία τοπικής ιστορίας τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα. Αριθμεί περίπου 75.000 τόμους βιβλίων και εμπλουτίζεται με αγορές που ανταποκρίνονται στις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της και με δωρεές που δέχεται έπειτα από αξιολόγηση. Παράλληλα, διαθέτει οπτικοακουστικό υλικό από 188 ταινίες, 139 CD-ROMs και 184 DVDs, καθώς και 41 τίτλους περιοδικών, 360 τόμους και 19 ενεργές συνδρομές. Για την ταξινόμηση του υλικού της χρησιμοποιεί το διεθνές Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey DDC.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί και παρέχει στο κοινό της, τις εξής υπηρεσίες:

  • Τμήμα Δανεισμού. Καθένας που επισκέπτεται την βιβλιοθήκη μπορεί να εγγραφεί ως μέλος της, με την προσκόμιση της αστυνομικής του ταυτότητας, να αποκτήσει την ειδική κάρτα και με αυτό τον τρόπο να δανείζεται το υλικό της.
  • Το παιδικό τμήμα. Ένα τμήμα της βιβλιοθήκης έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα για παιδιά και έφηβους που την επισκέπτονται, με υλικό της αρέσκειας τους για την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την πληροφόρηση τους από τη νεαρή ηλικία.
  • Πληροφοριακό Υλικό. Το πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.ά.) δε δανείζεται παρά μόνο για επιτόπια χρήση εντός του χώρου της.
  • Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης. Οι χρήστες έχουν στη διάθεση τους 10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές για δωρεάν πρόσβαση και περιήγηση στο Διαδίκτυο και τους επιτρέπεται να αναζητήσουν διαθέσιμες πληροφορίες σε χρήσιμες πηγές.
  • Αναγνωστήρια. Έχουν διαμορφωθεί στο χώρο της βιβλιοθήκης δύο αναγνωστήρια: ένα για τους ενήλικες που μπορούν να πραγματοποιήσουν την ανάγνωση υλικού (48 θέσεις χρηστών) και ένα για τους ανηλίκους στο παιδικό τμήμα για τον ίδιο σκοπό (40 θέσεις χρηστών).
  • Η Κινητή Βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη από το 1979 διαθέτει Κινητή Μονάδα, η οποία επισκέπτεται τους μαθητές αυτούς που είτε τα σχολεία τους δεν έχουν Σχολικές Βιβλιοθήκες ή βρίσκονται σε απομακρυσμένη περιοχή και δεν μπορούν να επισκεφτούν την βιβλιοθήκη. Το βιβλιοαυτοκίνητο μέσα από το βιβλιακό και το οπτικοακουστικό υλικό που διαθέτει, παρέχει σε αυτούς τους χρήστες πληροφόρηση, ενημέρωση και έρευνα και συνολικά εξυπηρετεί 120 δανειστικά κέντρα στο Νομό Φθιώτιδας.
  • Φωτοτύπηση – εκτύπωση. Δύο εκτυπωτές (ένας ασπρόμαυρος Laser και ένας έγχρωμος) καθώς και ένας σαρωτής, βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για φωτοτύπηση του υλικού που δεν μπορεί να δανειστεί.

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θερινό ωράριο: από 16 Ιουνίου έως 16 Σεπτεμβρίου η βιβλιοθήκη λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή τις ώρες 08:00-14:30, καθώς το Σάββατο είναι κλειστή.

Χειμερινό ωράριο: από 17 Σεπτεμβρίου έως 15 Ιουνίου η βιβλιοθήκη λειτουργεί Δευτέρα, Πέμπτη & Παρασκευή τις ώρες 08:00-14:00, Τρίτη-Τετάρτη τις ώρες 8:00-14:00 & 17:30- 20:00 και το Σάββατο τις ώρες 09:00-13:00.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]