Ιωάννης Α΄ Δούκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννης Α΄ Δούκας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης Α' Δούκας (Ελληνικά)
Γέννηση1240
Χώρα πολιτογράφησηςΔεσποτάτο της Ηπείρου
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
στρατιωτικός[1]
Οικογένεια
ΤέκναΚωνσταντίνος Δούκας
Θεόδωρος Άγγελος
Ελένη Δούκαινα Αγγελίνα
Ελένη Αγγελίνα Κομνηνή
ΓονείςΜιχαήλ Β΄ Κομνηνός Δούκας
ΑδέλφιαΔημήτριος (Μιχαήλ) Κομνηνός Δούκας
Ελένη Αγγελίνα της Ηπείρου
ΟικογένειαΟίκος Αγγέλων

Ο Ιωάννης Α' Δούκας Κομνηνός Άγγελος ή Ιωάννης Α΄ Δούκας (1240 - 1289), ήταν Κυβερνήτης της Θεσσαλίας (1268 - 1289) η οποία στην εποχή του ταυτιζόταν με το Δουκάτο Νέων Πατρών με έδρα την Υπάτη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Α' Δούκας ήταν νόθος (μάλλον ο πρεσβύτερος) υιός του Μιχαήλ Β΄ Αγγέλου δεσπότη της Ηπείρου. Αποκτήθηκε με παλλακίδα, πιθανόν μια ανώνυμη γόνο της οικογένειας των Γαγγρηνών.[2][3] Το πλήρες του επώνυμο ήταν «Δούκας Κομνηνός Άγγελος», αλλά σχεδόν από όλες τις πηγές αναφέρεται απλά ως «Δούκας». Εξαιτίας αυτού, οι Λατίνοι σύγχρονοί του συνέχεαν το όνομά του με τον τίτλο του, και τον αποκαλούσαν «Δούκα των Νέων Πατρών».[4] Ο πραγματικός του τίτλος, τον οποίο έλαβε από τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο περί το 1272, ήταν αυτός του σεβαστοκράτορα.[3][5]

Ήδη προ του 1259, ο Ιωάννης είχε νυμφευτεί την όμορφη κόρη του άρχοντα Ταρωνά και ήταν ήδη στρατιωτικός αρχηγός των Βλάχων της περιοχής της Θεσσαλίας («Μεγάλη Βλαχία»). Συμμετείχε στην Μάχη της Πελαγονίας, όπου η αυτομόλησή του στο στρατόπεδο της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τον θρίαμβο του στρατηγού Ιωάννη Παλαιολόγου επί των Λατίνων συμμάχων του πατέρα του Μιχαήλ Β'. Παρά την παρασπονδία του αυτή, σύντομα επέστρεψε στο πλευρό του πατέρα του, βοηθώντας τον να εκδιώξει τους Νικαιάτες από την Ήπειρο.

Άρχων της Θεσσαλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν πέθανε ο Μιχαήλ Β' περί το 1268, οι κτήσεις του διαιρέθηκαν: ο Νικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας κράτησε την μητροπολιτική κτήση της καθαυτό Ηπείρου, ενώ ο Ιωάννης Α' κληρονόμησε την Θεσσαλία, με τα εδάφη του να εκτείνονται και στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Φθιώτιδας. Περί το 1272 απέκτησε τον τίτλο του σεβαστοκράτορα, ως υποτελής του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου στα πλαίσια μιας πρόσκαιρης συμμαχίας. Εντούτοις, ο Ιωάννης Α' διαφύλαξε την ανεξαρτησία της Θεσσαλίας και αντιτάχθηκε σφοδρά στις ηγεμονικές διαθέσεις της ανασυσταθείσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Παλαιολόγους. Το 1273 ή 1274/5 ο Μιχαήλ Η΄ εισέβαλε στην Θεσσαλία και πολιόρκησε το κάστρο των Νέων Πατρών. Ο Ιωάννης Α' κατάφερε να δραπετεύσει την πρώτη νύχτα, ντυμένος με παλιά και σχισμένα ρούχα, κάνοντας τον χωρικό. Έπειτα, κατέφυγε στην Θήβα όπου ζήτησε την βοήθεια του Ιωάννη ντε Λα Ρος δούκα των Αθηνών, ο οποίος ανταποκρίθηκε, και με την βοήθειά του έδιωξαν τα Βυζαντινά στρατεύματα από την Θεσσαλία. Ο Ιωάννης Α' έδωσε την κόρη του Ελένη Αγγελίνα για σύζυγο στον αδελφό του Ιωάννη, Γουλιέλμο ντε Λα Ρος και ως προίκα τέσσερα κάστρα.

Ο Μιχαήλ Η' εισέβαλε άλλες δύο φορές στην Θεσσαλία, χωρίς να καταφέρει να νικήσει τον αντίπαλό του. Ο Ιωάννης Α' απεβίωσε το 1289 και ετάφη στη Μονή της Θεοτόκου των Μεγάλων Πυλών, που είχε χτίσει ο ίδιος λίγα χρόνια πριν[6].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Α' Δούκας ήταν νυμφευμένος με την κόρη του Ταρωνά, ενός τοπικού άρχοντα των Βλάχων. Θεωρείται πιθανό ότι ο γάμος αυτός έγινε με σκοπιμότητα να ενισχύσει τις σχέσεις του Ιωάννη με την τοπική κοινωνία των Βλάχων. Με τη σύζυγό του είχε τα εξής παιδιά:

 • Μιχαήλ, που πέθανε αιχμάλωτος στην Κωνσταντινούπολη το 1307
 • Κωνσταντίνο, πέθανε το 1303. Έγινε ηγεμόνας των Νέων Πατρών (Υπάτης), δηλ. Θεσσαλίας μετά το θάνατο του πατέρα του το 1289
 • Θεόδωρο Άγγελο, (πέθανε περίπου το 1300). Βοήθησε τον Κωνσταντίνο στη διοίκηση της Θεσσαλίας
 • Ελένη. Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο Γουλιέλμο ντε Λα Ρος δούκα της Αθήνας και σε δεύτερο γάμο τον Ούγο της Βρυέννης, κόμη του Λέτσε
 • κόρη, αγνώστου ονόματος. Παντρεύτηκε τον Ανδρόνικο Ταρχανιώτη, ανηψιό του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η'
 • (νόθη) Ελένη Δούκαινα Αγγελίνα. Παντρεύτηκε το Στέφανο-Ουρός Β' Νεμάνιτς βασιλιά της Σερβίας
 • κόρη, αγνώστου ονόματος, η οποία είχε λογοδοθεί με τον μελλοντικό τσάρο της Βουλγαρίας Θεόδωρο Σβετοσλάβ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
 2. Polemis 1968, σελίδες 94, 97.
 3. 3,0 3,1 PLP, 208. ῎Αγγελος, ̓Ιωάννης Ι. ∆ούκας Κομνηνός.
 4. Polemis 1968, σελ. 97, ιδίως σημ. 2.
 5. Polemis 1968, σελ. 97.
 6. Υπουργείο Πολιτισμού, Ιωάννης Άγγελος Κομνηνός Δούκας, ανακτήθηκε 7 Ιουνίου 2013

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιωάννης Α΄ Δούκας
Γέννηση: 1240 Θάνατος: 1289
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μιχαήλ Β΄ Κομνηνός Δούκας
Κυβερνήτης της Θεσσαλίας
1268 - 1289
Διάδοχος
Κωνσταντίνος Δούκας και Θεόδωρος Άγγελος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John I Doukas of Thessaly της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).