Ιωάννης Α΄ Δούκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ιωάννης Δούκας Κομνηνός Άγγελος, συνηθέστερα γνωστός ως Ιωάννης Α΄ Δούκας, ήταν ηγεμόνας της Θεσσαλίας από περίπου το 1268 ως τον θάνατό του περί το 1289.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Δούκας ήταν νόθος (και κατά πάσα πιθανότητα και ο πρεσβύτερος) γιος του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού Δούκα. Πιθανόν τον απέκτησε με την παλλακίδα του, μια ανώνυμη γόνο της οικογένειας των Γανγρηνών.[1][2] Το πλήρες του επώνυμο ήταν «Δούκας Κομνηνός Άγγελος», αλλά σχεδόν από όλες τις πηγές αναφέρεται απλά ως «Δούκας». Εξαιτίας αυτού, οι Λατίνοι σύγχρονοί του συνέχεαν το όνομά του με τον τίτλο του, και τον αποκαλούσαν «Δούκα των Νέων Πατρών».[3] Ο πραγματικός του τίτλος, τον οποίο έλαβε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο περί το 1272, ήταν αυτός του σεβαστοκράτορα.[2][4]

Ήδη προ του 1259, ο Ιωάννης είχε παντρευτεί την όμορφη κόρη του άρχοντα Ταρωνά και ήταν ήδη στρατιωτικός αρχηγός των Βλάχων της περιοχής της Θεσσαλίας («Μεγάλη Βλαχία»). Συμμετείχε στην Μάχη της Πελαγονίας, όπου η αυτομόλησή του στο στρατόπεδο της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τον θρίαμβο του Ιωάννη Παλαιολόγου επί των Λατίνων συμμάχων του πατέρα του. Παρά την παρασπονδία του αυτή, σύντομα επέστρεψε στο πλευρό του Μιχαήλ, βοηθώντας τον να εκδιώξει τους Νικαιάτες από την Ήπειρο.

Όταν πέθανε ο πατέρας του περί το 1268, οι κτήσεις του διαιρέθηκαν: ο Νικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας κράτησε την μητροπολιτική κτήση της καθαυτό Ηπείρου, ενώ ο Ιωάννης κληρονόμησε την Θεσσαλία, με τα εδάφη του να εκτείνονται και στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Φθιώτιδας. Περί το 1272 απέκτησε τον τίτλο του σεβαστοκράτορα σαν υποτελής του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου στα πλαίσια μιας πρόσκαιρης συμμαχίας. Εντούτοις ο Ιωάννης διαφύλαξε την ανεξαρτησία της Θεσσαλίας και αντιτάχθηκε σφοδρά στις ηγεμονικές διαθέσεις της ανασυσταθείσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπό τους Παλαιολόγους. Το 1273 ή 1274/5 ο Μιχαήλ Η΄εισέβαλε στην Θεσσαλία και πολιόρκησε το κάστρο των Νέων Πατρών. Ο Ιωάννης κατάφερε να δραπετεύσει την πρώτη νύχτα ντυμένος με παλιά και σχισμένα ρούχα κάνοντας τον χωρικό. Έπειτα κατέφυγε στην Θήβα όπου ζήτησε την βοήθεια του Δούκα των Αθηνών Ιωάννη ντε Λα Ρος ο οποίος ανταποκρίθηκε και με την βοήθεια του έδιωξαν τα βυζαντινά στρατεύματα από την Θεσσαλία. Ο Ιωάννης έδωσε την κόρη του Ελένη σύζυγο του Γουλιέλμου ντε Λα Ρος και προίκα τέσσερα κάστρα.

Ο Μιχαήλ εισέβαλε άλλες δύο φορές στην Θεσσαλία χωρίς να καταφέρει να νικήσει τον Ιωάννη. Πέθανε το 1289 και τάφηκε στην Μονή της Θεοτόκου των μεγάλων πυλών που είχε χτίσει ο ίδιος λίγα χρόνια πριν[5].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Α' Δούκας ήταν παντρεμένος με την κόρη του Ταρωνά, ενός τοπικού άρχοντα των Βλάχων. Θεωρείται πιθανό ότι ο γάμος αυτός είχε σκοπιμότητα να ενισχύσει τις σχέσεις του Ιωάννη με την τοπική κοινωνία των Βλάχων. Με τη γυναίκα του είχε τα εξής παιδιά:

 • Μιχαήλ, πέθανε αιχμάλωτος στην Κωνσταντινούπολη το 1307
 • Κωνσταντίνο, πέθανε το 1303, έγινε ηγεμόνας της Θεσσαλίας μετά το θάνατο του πατέρα του το 1289
 • Θεόδωρο Άγγελο, (πέθανε περίπου το 1300), βοήθησε τον Κωσταντίνο στη διοίκηση της Θεσσαλίας
 • Ελένη, παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο το Δούκα των Αθηνών Γουλιέλμο ντε Λα Ρος κσι σε δεύτερο γάμο τον Ούγο της Βρυέννης, κόμη του Λέτσε
 • κόρη, αγνώστου ονόματος, που παντρεύτηκε τον Ανδρόνικο Ταρχανιώτη, ανηψιό του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η'
 • Ελένη Δούκαινα Αγγελίνα, παντρεύτηκε τον Βασιλιά Στέφαν Μιλούτιν της Σερβίας
 • κόρη, αγνώστου ονόματος, η οποία είχε λογοδοθεί με τον μελλοντικό τσάρο της Βουλγαρίας Θεόδωρο Σβετοσλάβ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Polemis 1968, σελίδες 94, 97.
 2. 2,0 2,1 PLP, 208. ῎Αγγελος, ̓Ιωάννης Ι. ∆ούκας Κομνηνός.
 3. Polemis 1968, σελ. 97, ιδίως σημ. 2.
 4. Polemis 1968, σελ. 97.
 5. Υπουργείο Πολιτισμού, Ιωάννης Άγγελος Κομνηνός Δούκας, ανακτήθηκε 7 Ιουνίου 2013

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]