Μοσχοχώρι Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μοσχοχώρι
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Μοσχοχώρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΛαμιέων
Δημοτική ΕνότηταΓοργοποτάμου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΦθιώτιδας
Πληθυσμός822 (2011)

Το Μοσχοχώρι είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας και υπάγεται στο δήμο Λαμιέων, στην Στερεά Ελλάδα. Στην δημοτική ενότητα Γοργοποτάμου, το Μοσχοχώρι είναι το μεγαλύτερο χωριό. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού και στις πλαγιές της Οίτης. Στο Μοσχοχώρι, εμφιαλώνεται και το Φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, το οποίο πηγάζει από την οροσειρά της Οίτης.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το χωριό είναι φημισμένη, από τα πανάρχαια χρόνια, για τις πηγές και την ποιότητα των υδάτινων αποθεμάτων της. Σύμφωνα με την μυθολογία, στα γάργαρα νερά των πηγών έσβηναν την δίψα τους ο Ηρακλής και η Ιόλη, από όπου προέρχεται και το όνομα του Φυσικού Μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ.  

Το Μοσχοχώρι πήρε την ονομασία του από τον βασιλιά Μόσχιο ή Μόσχο που βασίλευε σε αυτήν την περιοχή, την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Επίσης υπάρχει μια δεύτερη εκδοχή που αναφέρει πως κάποτε η περιοχή που βρίσκεται το Μοσχοχώρι ήταν μόνο χωράφια και εκεί που φύτευαν έβγαινε μόνο του ένα πανέμορφο λουλούδι, το μοσχοβούλι, το οποίο μύριζε πολύ ωραία.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια τοπωνύμια μέσα στο χωριό τα οποία είναι:

1)     Αλώνια (περιοχή Γυμνασίου) Η ονομασία του προήλθε επειδή σε αυτήν την περιοχή πήγαιναν το σιτάρι που μάζευαν από τα χωράφια και το αλώνιζαν.

2)     Αμπέλια (ευθεία από τον νερόμυλο) Ονομάστηκε έτσι επειδή αυτός ο δρόμος είχε πολλά κλήματα.

3)     Μύλος  Είναι η περιοχή που βρίσκεται ο νερόμυλος ο οποίος χτίστηκε το 1921. 

Αυτές οι ονομασίες υπάρχουν από το 1965 και μετά. 

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1960 η ευθεία Λαμία-Ηράκλεια (14 χλμ.) ήταν η μεγαλύτερη ευθεία της Ελλάδας και το Μοσχοχώρι ήταν, για πολλούς ταξιδιώτες, στάση. Επίσης, την περίοδο της Κατοχής, το Μοσχοχώρι αποτελούσε στρατηγείο των Γερμανών, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου. Εκεί που σήμερα βρίσκεται το mini market του χωριού ήταν αποθήκη πυρομαχικών των Γερμανών. Οι Γερμανοί έκαναν μπάνιο στο Μαυρονέρι και μάλιστα αρρώστησαν και πολλοί πέθαναν από πνευμονία. Το Μαυρονέρι τότε ήταν μεγάλο ποτάμι και ήταν τόσο παγωμένο που έλεγαν πως όταν το κοίταγες είχε χρώμα μαύρο. Μέσα στο Μαυρονέρι ζούσαν 2 είδη ψαριών α) οι μουστάκηδες που ήταν φαγώσιμα και ονομάστηκαν έτσι επειδή είχαν μουστάκι β) τα μπαμπακόψαρα που είχαν αγκάθια. Περιμετρικά του χωριού υπάρχουν πυροβολεία, στα χωράφια, των εθνοφυλάκων για να φυλάνε το χωριό από τους αντάρτες.

Στην αρχαιότητα η περιοχή αυτή ήταν θάλασσα και είχε λιμάνι τον Ντούνο. Μάλιστα έχουν βρεθεί αρχαία κοχύλια στα χωράφια 

Στο Μοσχοχώρι υπάρχουν τρείς εκκλησίες :

α) Αγία Κυριακή : Χτίστηκε το 1870 και χτίστηκε για να πηγαίνουν οι αγρότες που είχαν τα χωράφια τους γύρω από την εκκλησία

β)Άγιος Γεώργιος : Χτίστηκε το 1935 δίπλα από το νεκροταφείο

γ)Αγία Παρασκευή(πρώτη) : Χτίστηκε το 1816 και βρισκόταν ακριβώς δίπλα από την σημερινή. Στις 14/12/1977 το βράδυ η εκκλησία κάηκε λόγω βραχυκυκλώματος και των παλιών καλωδίων ή λόγω κάποιου κεριού. Σώθηκε μόνο το ιερό το οποίο βρίσκεται ακόμα δίπλα από την καινούρια Αγία Παρασκευή 

Πληροφορίες από : Παντελής Κατσιάδας, Ακριβούλα Οικονόμου, Γιάννης Κατσιάδας