Νέο Κρίκελλο Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νέο Κρίκελλο Φθιώτιδας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Νέο Κρίκελλο Φθιώτιδας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Στερεά Ελλάδα
Δήμος Λαμιέων
Γεωγραφία και στατιστική
Περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας
Πληθυσμός 487 (2011)

Το Νέο Κρίκελλο είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα του νομού Φθιώτιδας. Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Κάτω Βαρδάτες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 20 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας σε γεωγραφικό πλάτος 38o 49' 28.26" N και σε γεωγραφικό μήκος 22o 25' 54.1" E. Σύμφωνα με μια πρόσφατη απογραφή οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 480.

Οι κάτοικοι του Κρικέλλου Ευρυτανίας λόγω λειψυδρίας και φαινόμενα ληστείας στους οικισμούς τους, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν κοντά σε πηγή. Έτσι δημιούργησαν ένα μεγάλο χωριό στο οποίο έδωσαν το όνομα Κρίκελλο, επειδή ο οικισμοί από τούς οποίους προήλθε, ήταν τοποθετημένοι γύρω του σε σχήμα κύκλου, όπως η κρικέλλα. Ως πρώτος οικιστής του Κρικέλλου φέρεται κάποιος Παπαδήμος, πρόγονος προφανώς των Παπαδημαίων, το σπίτι των όποιων βρίσκεται πιο πάνω από τα Σωληνάρια κοντά στις παρυφές τον δάσους.

Από το 1900 οι κάτω Βαρδάτες ήταν βάλτος και από εκεί και μετά άρχισαν να φτιάχνουν τις πρώτες καλύβες. Το 1915 έβαλαν τα πρώτα θεμέλια για το πρώτο σπίτι. Πολλά χρονιά αργότερα το 1941 άρχιζαν να χτίζονται τα σπίτια από πλίθες.

Τα αλώνια ήταν μια περιοχή στο σημερινό γήπεδο στο οποίο εκεί πήγαιναν όλοι οι κάτοικοι του χωριού και αλώνιζαν τα σιτάρια.

Το 1925-30 ήρθε ο πρώτος δάσκαλος .Το πρώτο σχολείο στο χωριό μας έγινε το 1935-36 το οποίο ονομαζόταν το σχολείο του Τσουρτού. Κατά την περίοδο 1938-51 φοιτούσαν πάνω από 100 παιδιά .Στο σημερινό νηπιαγωγείο παλιότερα βρισκόταν το καφενείο του Ζαρρή Δ ο οποίος αργότερα το έκανε δωρεά στο χωριό.

Οι λιγοστοί κάτοικοι των κάτω Βαρδατων αναγκαζόντουσαν να πηγαίνουν στις Βαρδατες διότι το χωριό δεν είχε εκκλησιά . Η εκκλησιά άρχισε να φτιάχνεται το 1935 και λειτούργησε το 1939.

Στις 3 Ιουνίου 1962 οιεκδρομείς έφθασαν στις κάτω βαρδάτες που μετανομάστηκαν σε Νέο Κρίκελλο,χωριό όμορφο με πολύ πράσινα με τρεχούμενα νερά προερχόμενα από τον Γοργοπόταμο και με σημαιοστολισμό υποδοχής.