Νέο Κρίκελλο Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νέο Κρίκελλο Φθιώτιδας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Νέο Κρίκελλο Φθιώτιδας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεά Ελλάδα
ΔήμοςΛαμιέων
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΦθιώτιδας
Πληθυσμός487 (2011)

Το Νέο Κρίκελλο είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα του νομού Φθιώτιδας. Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Κάτω Βαρδάτες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 20 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 480.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι του Κρικέλλου Ευρυτανίας λόγω λειψυδρίας και φαινομένων ληστείας στους οικισμούς τους, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν κοντά σε πηγή. Έτσι δημιούργησαν ένα μεγάλο χωριό, στο οποίο έδωσαν το όνομα Κρίκελλο, επειδή οι οικισμοί από τους οποίους προήλθε ήταν τοποθετημένοι γύρω του σε σχήμα κύκλου, όπως η κρικέλλα. Ως πρώτος οικιστής του Κρικέλλου φέρεται κάποιος Παπαδήμος.

Από το 1900 οι Κάτω Βαρδάτες ήταν βάλτος και από εκεί και έπειτα άρχισαν να κατασκευάζουν τις πρώτες καλύβες. Το 1915 έβαλαν τα πρώτα θεμέλια για το πρώτο σπίτι. Πολλά χρονιά αργότερα το 1941 άρχιζαν να χτίζονται τα σπίτια από πλίνθους.

Το 1925-30 ήρθε ο πρώτος δάσκαλος. Το πρώτο σχολείο κατασκευάστηκε το 1935-36, το οποίο ονομαζόταν το σχολείο του Τσουρτού. Κατά την περίοδο 1938-1951 φοιτούσαν πάνω από 100 παιδιά.

Οι λιγοστοί κάτοικοι των Κάτω Βαρδατών αναγκάζονταν να πηγαίνουν στις Βαρδάτες, διότι το χωριό δεν είχε εκκλησία. Η εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1935 και λειτούργησε το 1939.

Στις 3 Ιουνίου 1962, οι Κάτω Βαρδάτες μετονομάστηκαν σε Νέο Κρίκελλο.