Πύργος Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°48′50.0″N 22°10′14.9″E / 38.813889°N 22.170806°E / 38.813889; 22.170806

Πύργος
Πύργος is located in Greece
Πύργος
Πύργος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεά Ελλάδα
Περιφερειακή ΕνότηταΦθιώτιδας
ΔήμοςΛαμιέων
Δημοτική ΕνότηταΥπάτης
Γεωγραφία
ΝομόςΦθιώτιδας
Υψόμετρο740
Πληθυσμός
Μόνιμος125
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΣμόκοβο

Το χωριό Πύργος (παλιά ονομασία Σμόκοβο)[1] ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Υπάτης του Δήμο Λαμιέων και βρίσκεται στο Νομό Φθιώτιδας, στην πίσω πλευρά του βουνού Οίτης. Απέχει 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Λαμία, και αποτελεί σήμερα θερινό θέρετρο και τόπο συνάντησης κυνηγών. Έχει πληθυσμό 106 κατοίκους. Οι μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα δεν υπερβαίνουν τους 70, ενώ τούς καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται σημαντικά.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή του Πύργου κυριαρχούν τα ελατοδάση, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Οίτης. Επίσης υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός δασικών φυτών όπως, σφένδαμια, πουρνάρια, πλατάνια, ιτιές, πεύκα, φυλλοβόλοι δρυς, αριές, κουμαριές, πικροδάφνες κ.λ.π. Στην τοποθεσία Λιβαδιές υπάρχει μικρός αλπικός υγρότοπος στον οποίο ζουν οι αλπικοί τρίτωνες.

Στην Οίτη υπάρχουν σπάνια είδη πανίδας, όπως αγριοκάτσικο, ζαρκάδι, αγριόχοιρος, ελάφι, αλεπού, ασβός, τσακάλι, κουνάβι, νυφίτσα, λαγός, σκίουρος, λύκος, αετός, γύπας, γεράκι, κουκουβάγια, πέρδικα, δρυοκολάπτης, τσαλαπετεινός, και μια μεγάλη ποικιλία από έντομα και ερπετά.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 20ού αι., το χωριό ήταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Η οικονομία του, καθαρά γεωργοκτηνοτροφική, δεν μπορούσε να ζήσει τις πολυμελείς οικογένειες (οκτώ έως δώδεκα άτομα η κάθε μία). Τότε πολλοί Σμοκοβίτες, βρίσκοντας διέξοδο στο πρόβλημά τους τη μετανάστευση, έφυγαν για τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας (κυρίως στην Αθήνα) αλλά και για το εξωτερικό, όπου η οικονομική ανάπτυξη τους ζητούσε εργατικά χέρια. Σκοπός τους ήταν να πάνε να δουλέψουν μερικά χρόνια, να τακτοποιηθούν οικονομικά και να επιστρέψουν πάλι στο χωριό.

Στην τέταρτη δεκαετία του αιώνα ήρθε η Κατοχή, ο εμφύλιος πόλεμος και αναγκάστηκαν να φύγουν πάλι για τα μεγάλα αστικά κέντρα, δημιουργώντας νέο κύμα μετανάστευσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]