Μετάβαση στο περιεχόμενο

Hellenic Train

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΤΡΑΙΝΟΣΕ)
Hellenic Train Α.Ε.
Νομική μορφήΑνώνυμη εταιρεία
ΚλάδοςΣιδηροδρομικές μεταφορές
Ίδρυση19 Δεκεμβρίου 2005
ΈδραΠετμεζά 13, 11743, Αθήνα, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπαΑθανάσιος Ζηλιασκόπουλος (Πρόεδρος ΔΣ)
Roberto Rinaudo (Διευθύνων Σύμβουλος)
Προϊόντασιδηροδρομικές μεταφορές
ΥπηρεσίεςΣιδηροδρομικές μεταφορές
Κύκλος εργασιώνΑύξηση 129.478.395,24 (2019)
Καθαρά έσοδαΑύξηση 1.487.412,11 (2019)
ΙδιοκτήτηςΙταλικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι
Υπάλληλοι637 (2021) [1]
ΜητρικήFerrovie dello Stato Italiane
Ιστότοποςhellenictrain.gr
Commons page Πολυμέσα

Η Hellenic Train Α.Ε. (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), είναι μια ανώνυμη εταιρία και ο βασικός πάροχος σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων στην Ελλάδα, και είναι μέλος της ιταλικής κρατικής εταιρείας Ferrovie Dello Stato Italiane. Παρέχει σιδηροδρομικές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας το δίκτυο και την εν γένει σιδηροδρομική υποδομή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε.

Η Hellenic Train πραγματοποιεί 342 δρομολόγια (επιβατικά και εμπορικά τρένα) την ημέρα. Απασχολεί 1.217 άτομα προσωπικό και χρησιμοποιεί 1.160 μηχανές έλξης, βαγόνια και φορτάμαξες. Η εταιρεία υπάγεται στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), είναι μέλος στη Διεθνή Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC), στην Κοινότητα των Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων (CER), στη Διεθνή Επιτροπή για τις Σιδηροδρομικές Μεταφορές (CIT) και τον Οργανισμό Forum Train Europe.

Ιδρύθηκε το 2005 με το όνομα ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ως θυγατρική του ΟΣΕ, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Το 2007 ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόσχισης κλάδου και εισφοράς του από τον ΟΣΕ και η εταιρεία ανέλαβε τη λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των μεταφορών με την απορρόφηση και της Proastiakos. Το 2008 αποφασίστηκε η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της εταιρείας από τον ΟΣΕ και η κυριότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στο Ελληνικό δημόσιο. Έκτοτε, λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητη με ξεχωριστή διοίκηση και οργάνωση.

Τον Απρίλιο του 2013 το σύνολο των μετοχών της εταιρείας περιήλθε κατά πλήρη κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι το 2017 ήταν ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας.[2] Τον Ιανουάριο του 2017, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση και παραχώρηση της στον όμιλο της FS Italiane έναντι συνολικού τιμήματος 45.000.000 ευρώ,[3] η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2017. Κατόπιν της ανωτέρω μεταβίβασης, η εταιρεία λειτουργεί σύμφωνα με τους όρους του ιδιωτικού δικαίου.[4][2] Από την 1η Ιουνίου 2019 είναι θυγατρική της Trenitalia, η οποία ανήκει στην FSI. Τέλος, στις 31.12.2019 ολοκληρώθηκε και η συγχώνευση δια απορροφήσεως της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ («ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.» - Απορροφώμενη Εταιρεία) από την κατά 100% μητρική της εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.[5]

Την 1η Ιουλίου 2022 η εταιρεία μετονομάστηκε από ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Hellenic Train. Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train ενεπλάκη σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη,[6] το πιο πολύνεκρο στην ιστορία του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα.[7]

Διοικητικό Συμβούλιο[8]

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος Δ.Σ.:

  • Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος

Διευθύνων Σύμβουλος Δ.Σ.:

  • Roberto Rinaudo

Μέλη Δ.Σ.:

  • Mirco Di Marcantonio
  • Francesco Cacciapuoti
  • Katia Babusci