Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας
Theodor I. Despot von Epirus.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1180
Θάνατος 1253
Θεσσαλονίκη
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Μαρία Πετραλίφαινα
Τέκνα Ειρήνη Κομνηνή Δούκαινα
Άννα Δούκαινα Αγγελίνα
Ιωάννης Κομνηνός Δούκας
Δημήτριος Κομνηνός Δούκας
Γονείς Ιωάννης Δούκας
Αδέλφια Μανουήλ Κομνηνός Δούκας
Κωνσταντίνος Κομνηνός Δούκας
Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας
Συγγενείς Ισαάκιος Κομνηνός Δούκας (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα), Αλέξιος Κομνηνός Δούκας (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα) και Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Οικογένεια Οίκος Αγγέλων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας

Ο Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας Άγγελος (1180/1185 - 1253) από τον Οίκο των Αγγέλων ήταν ηγεμόνας της Ηπείρου (1215-1224) και αυτοκράτορας της Θεσσαλονίκης (1224-1230). Κατόρθωσε να επεκτείνει το κράτος του ως το πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης, όμως λόγω ατυχών χειρισμών απέτυχε να ολοκληρώσει την ανακατάληψή της. Πιάστηκε αιχμάλωτος από το Βούλγαρο βασιλιά Ιβάν Ασέν Β΄ το 1230 και απελευθερώθηκε το 1237, αφού ο Ιβάν Ασέν Β΄ νυμφεύτηκε την κόρη του. Ο Θεόδωρος ανέκτησε την Θεσσαλονίκη και την διοίκησε διαμέσου των γιων του ως το 1246, όταν κατελήφθη από την Αυτοκρατορία της Νίκαιας. Απεβίωσε το 1253 σε εξορία, στην Νίκαια, όπου τον είχε στείλει ο Ιωάννης Γ΄ Βατάτζης μερικά χρόνια μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Ο βίος του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δεσποτάτο της Ηπείρου μεταξύ 1205 και 1230

Γεννήθηκε μέσα στην πενταετία 1180-1185 και ήταν ο νόμιμος γιος του σεβαστοκράτορα Ιωάννη Δούκα Αγγέλου και της Ζωής Δούκαινας. Ήταν ο πρώτος εξάδελφος των Αυτοκρατόρων Ισαακίου Β΄ Αγγέλου και Αλεξίου Γ΄ Αγγέλου και ετεροθαλής αδελφός του ιδρυτή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και προκατόχου του Μιχαήλ Α΄ Κομνηνού Δούκα.

Αρχικά για μικρό διάστημα ήταν στην υπηρεσία του Αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρου Α΄ Λάσκαρη. Όμως το 1210 πήγε στην Ήπειρο και υποστήριξε τον αδελφό του Μιχαήλ Α'. Όταν αυτός δολοφονήθηκε, ο Θεόδωρος τον διαδέχτηκε και ξεκίνησε επιθετικούς πολέμους, συμμαχώντας ταυτόχρονα με την Σερβία και με Αλβανούς φυλάρχους. Εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της Βουλγαρίας και του Λατινικού βασιλείου της Θεσσαλονίκης, κατέλαβε την Θεσσαλία και τη Μακεδονία το 1216. Όταν ο Λατίνος Αυτοκράτορας Πέτρος ντε Κουρτεναί προσπάθησε να διασχίσει την Ήπειρο για να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, ο Θεόδωρος τον εντόπισε και τον αιχμαλώτισε. Το 1220 κατέλαβε την Βέροια, το 1221 τις Σέρρες και την Δράμα και το 1224 κατέλαβε τελικά την Θεσσαλονίκη, καταλύοντας την εκεί Λατινική διοίκηση.

Λόγω των αλλεπάλληλων επιτυχιών του, ο Θεόδωρος ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας το 1224 στην Θεσσαλονίκη, από τον αυτοκέφαλο αρχιεπίσκοπο Οχρίδας, Δημήτριο Χωματιανό. Ο στρατός του κατέλαβε μέχρι και πόλεις της Θράκης και το 1225 κατέλαβε την Αδριανούπολη από την Αυτοκρατορία της Νίκαιας. Ύστερα στράφηκε εναντίον των Βουλγάρων του Ιωάννη Β΄ Ασέν, θορυβημένος και από την συμμαχία που σύναψαν με την Λατινική Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης και τους επιτέθηκε το 1230. Όμως οι Βούλγαροι, ύστερα από κυκλωτική κίνηση στην Μάχη της Κλοκοτνίτσας, νίκησαν τον στρατό του Θεόδωρου και ο ίδιος πιάστηκε αιχμάλωτος. Έμεινε αιχμάλωτος για 7 χρόνια, αλλά κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του κατηγορήθηκε για συνωμοσία και τυφλώθηκε.

Τα εδάφη του Θεόδωρου μοιράστηκαν μεταξύ του Ιωάννη Β΄ Ασέν (Θράκη, Μακεδονία πλην Θεσσαλονίκης, Αλβανικές περιοχές), των αδελφών του Θεόδωρου, Μανουήλ (Θεσσαλονίκη) και του Κωνσταντίνου (Ακαρνανία) και του ανιψιού του Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού Δούκα (Ήπειρος).

Το 1237 ελευθερώθηκε από τους Βουλγάρους, αφού έδωσε την κόρη του Ειρήνη ως σύζυγο στον Ιωάννη Β΄ Ασέν. Ο Θεόδωρος έγινε κύριος της Θεσσαλονίκης, καταδιώκοντας τον αδελφό του Μανουήλ, και βάζοντας στην θέση του τον γιο του Ιωάννη Κομνηνό Δούκα. Ο ίδιος αποσύρθηκε στα Βοδενά (σημερινή Έδεσσα). Στην συνέχεια προσπάθησε να ενώσει τα μέλη της οικογένειάς του και να τα στρέψει εναντίον τού Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη της Νίκαιας, που είχε βλέψεις στην Θεσσαλονίκη.

Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Β' Ασέν το 1241, ο Ιωάννης Γ΄ Βατάτζης προσκάλεσε τον Θεόδωρο για διαπραγματεύσεις στη Νίκαια, αλλά τον συνέλαβε το 1242. Αμέσως μετά ο Βατάτζης εξεστράτευσε κατά της Θεσσαλονίκης και έστειλε τον ίδιο τον Θεόδωρο να πείσει τον γιο του να δεχτεί να γίνει υποτελής της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας. Τελικά, το 1246 ο Ιωάννης Γ' Βατάτζης κατέλαβε την Θεσσαλονίκη. Το 1252 συνέλαβε και πάλι τον Θεόδωρο και τον έστειλε εξορία στη Νίκαια, όπου και πέθανε το 1253.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγό του Μαρία Πετραλίφαινα (εξαδέλφη του σεβαστοκράτορα Ιωάννη Πετραλίφα) είχε παιδιά:

Το όνομα της οικογένειας Πετραλίφα (ή Πετραλείφα) προέρχεται κατά παραφθορά από τον Ιταλό γενάρχη Petrus de Alife, αλλού αναφέρεται σαν "de Alfia", Σταυροφόρου από την Καμπανία, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και οι απόγονοί του υπηρέτησαν ως αξιωματούχοι και στρατιωτικοί την αυτοκρατορία της Νίκαιας και το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kazhdan, Alexander, επιμ. (1991) (στα αγγλικά). The Oxford Dictionary of Byzantium. Οξφόρδη και Νέα Υόρκη: Oxford University Press. ISBN 0-19-504652-8. 
  • Fundic, Leonela (2013). "Art and Political Ideology in the State of Epiros During the Reign of Theodore Doukas (r. 1215-1230), Byzantina Symmeikta 23: 217-250. (http://www.academia.edu/6305185/Art_and_Political_Ideology_in_the_State_of_Epiros_During_the_Reign_of_Theodore_Doukas_r._1215-1230_Byzantina_Symmeikta_23_2013_217-250).
  • Κ. Βάρζος, Η γενεαλογία των Κομνηνών (Θεσσαλονίκη, 1984) τόμος 2 σελ.. 548-637.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theodore Komnenos Doukas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).