Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
UTH-logo-greek.jpg
Τύπος Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Ίδρυση 1984
Πρύτανης Γεώργιος Πετράκος
Αντιπρυτάνεις Ζήσης Μαμούρης
Βασίλειος Μπουρδάκης
Αθανάσιος Σφουγγάρης
Ιωάννα Λαλιώτου
Φοιτητές 18.000 περίπου
Τοποθεσία Θεσσαλία
Έδρα Βόλος, Μαγνησία
Διεύθυνση Αργοναυτών και, Φιλελλήνων, Βόλος
Παραρτήματα Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία
Σχολές Επιστημών του Ανθρώπου, Πολυτεχνική, Επιστημών Υγείας, Γεωπονικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών
Μασκότ Κένταυρος
Ιστοσελίδα www.uth.gr

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί πανεπιστημιακό ίδρυμα (Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) της Ελλάδας με έδρα τον Βόλο. Ιδρύθηκε το 1984. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λειτουργούν 6 σχολές με 18 τμήματα που εδρεύουν στο Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Λαμία. [1] Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φοιτούν περίπου 14.000 προπτυχιακοί φοιτητές και 3.500 μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες.

Το έμβλημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απεικονίζει τον μυθικό κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος κατοικούσε στο Πήλιο και ήταν διάσημος για τη σχέση του με τις φυσικές επιστήμες του αρχαίου κόσμου αλλά και τη διδασκαλία πολλών ηρώων.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε (μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο) το 1984 με το Π.Δ. 83/1984, που τροποποιήθηκε το 1985 με το Π.Δ. 302/1985. Έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ορίστηκε ο Βόλος. Σύμφωνα με το ιδρυτικό διάταγμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περιελάμβανε τα ακόλουθα τμήματα:

 • Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής
 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
 • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
 • Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
 • Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Κτίριο διοίκησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην παραλία του Βόλου

Με την τροποποίηση του πρώτου διατάγματος (1985) ιδρύθηκαν η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (με τα δύο Παιδαγωγικά τμήματα και το Γενικό Τμήμα) και η Σχολή Επιστημών Παραγωγής (με το τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας). Επιπλέον ιδρύθηκαν ως ανεξάρτητα τμήματα το τμήμα Ιατρικής και το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Η αρχική λοιπόν φάση της οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιελάμβανε οκτώ συνολικά τμήματα, με έδρα το Βόλο εκτός από το τμήμα Ιατρικής που είχε έδρα τη Λάρισα. Από τα τμήματα αυτά, τα δύο Παιδαγωγικά και το τμήμα Γεωπονίας άρχισαν να δέχονται τους πρώτους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 1988-89. Από το επόμενο έτος 1989-90 άρχισε η λειτουργία του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 1990-91 άρχισαν να λειτουργούν τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας και το τμήμα Ιατρικής. Το Γενικό Τμήμα, το οποίο δεν είχε δικούς του φοιτητές, άρχισε να παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα άλλα τμήματα.[2]


Σχολές και Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λειτουργούν 6 Σχολές, τις οποίες απαρτίζουν 18 Τμήματα που προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα: [3]

Σχολές Τμήματα
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

(Βόλος)

 • Τμήμα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης
 • Τμήμα Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης
 • Τμήμα Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής
 • Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
 • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πολυτεχνική Σχολή

(Βόλος)

 • Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
 • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
 • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
 • Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
 • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Σχολή Επιστημών Υγείας

(Λάρισα, Καρδίτσα)

Λάρισα Καρδίτσα
 • Τμήμα Ιατρικής
 • Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
 • Τμήμα Κτηνιατρικής
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

(Βόλος)

 • Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
 • Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Σχολή Θετικών Επιστημών

(Λαμία)

 • Τμήμα Πληροφορικής
 • Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

(Τρίκαλα)

 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού


Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει σαν ακαδημαϊκή και διοικητική έδρα το Βόλο, αλλά εγκαταστάσεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες πόλεις όπου εδρεύουν Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην πόλη του Βόλου οι εγκαταστάσεις είναι συγκεντρωμένες κυρίως σε 3 σημεία της πόλης, το Πεδίον του Άρεως όπου στεγάζεται η Πολυτεχνική Σχολή, το Φυτόκο όπου στεγάζεται η Γεωπονική Σχολή και την παραλία όπου στεγάζεται η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Επίσης, το Οικονομικό Τμήμα και η Βιβλιοθήκη στεγάζονται σε εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης. Επιπρόσθετα, η Μονή Πάου αποτελεί Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και βρίσκεται στο Νότιο Πήλιο, 43 χλμ. από τον Βόλο, και στεγάζεται στα κτήρια μιας παλιάς μονής του 18ου αιώνα (της Μονής του Αγ. Νικολάου).

Κτίριο Αρχιτεκτονικής στο campus της Πολυτεχνικής Σχολής στο Βόλο

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει έδρα το Βόλο και αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Βόλο και τα Παραρτήματα της που λειτουργούν στο Βόλο, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και την Λαμία. Η συλλογή της καλύπτει όλες τις θεματικές κατηγορίες που θεραπεύουν τα προγράμματα σπουδών των Σχολών που υπάγονται στο Πανεπιστήμιο και περιλαμβάνει εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό κάθε μορφής (βιβλία, περιοδικά, CD-ROM, κ.ά.), ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά τόσο του ίδιου του Πανεπιστημίου όσο και μέσω συμβάσεων της Κοινοπραξίας των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link), περιοδικά περιλήψεων, γενικό πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.ά.), διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές εργασίες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, συγγράμματα και σημειώσεις μαθημάτων, υλικό σε τέτοια μορφή ώστε να υποστηρίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, βιβλία αρχειακής και ιστορικής αξίας καθώς και ειδικές συλλογές (σπάνια βιβλία, χειρόγραφα κ.ά.).

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα από τα εμβληματικά κτίρια της πόλης του Βόλου, με έντονα νεοκλασικά στοιχεία, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (γύρω στο 1910) για τη στέγαση της Τράπεζας Αθηνών[4]. Η μετατροπή του σε Κεντρική Βιβλιοθήκη άρχισε το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2004, ενώ το σημερινό πενταόροφο κτίριο 4.500 μ2 έχει διατηρήσει την εξωτερική όψη του αρχικού νεοκλασσικού οικοδομήματος[5][6][7]. Τα εγκαίνια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης έγιναν την άνοιξη του 2005 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια[8]. Εκτός από τις υπηρεσίες πληροφόρησης στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης διοργανώνονται σε τακτικά διαστήματα ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις[9], ενώ για τη Βιβλιοθήκη και τη λειτουργία της έχουν δημοσιευθεί άρθρα τόσο σε τοπικές, όσο και σε αθηναικές εφημερίδες[10].

Παραρτήματα Βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Παραρτήματα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης είναι τα εξής:

Φοιτητική λέσχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λειτουργούν σημεία εστίασης των φοιτητών που ανήκουν στο ίδρυμα, όσο και αυτών που ανήκουν στα διάφορα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Στην πολή του Βόλου λειτουργεί λέσχη στο κτίριο της Φοιτητικής Εστίας, αλλά υπάρχει χώρος εστίασης φοιτητών τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στις εγκαταστάσεις της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών. Επίσης, χώροι εστίασης φοιτητών λειτουργούν και στις άλλες τέσσερις πόλεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Πόλεις του Πανεπιστημίου | uth.gr». http://www.uth.gr/. 
 2. «Ιστορία | uth.gr». http://www.uth.gr/to-panepistimio/history. 
 3. «Σχολές-Τμήματα | uth.gr». http://www.uth.gr/academics/schools-departments. 
 4. «0194 | DIKIpedia». srv1-vivl-volou.mag.sch.gr. http://srv1-vivl-volou.mag.sch.gr/photos_194. Ανακτήθηκε στις 2017-02-16. 
 5. «Αποκατάσταση – μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου της πρώην τράπεζας Αθηνών σε πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Π. Θεσσαλίας». http://www.adamakis-architects.gr/data_info.php?photo_id=51&timicat1=52593&timicat2=35524&timicat3=0&timicat4=0&timicat5=0&timicat6=0&timicat7=0. 
 6. «Κεντρική βιβλιοθήκη & κέντρο πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας». http://www.philippitzis.gr/portfolio-item/library/. 
 7. «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ». http://dn-arch.com/el/portfolio/public-projects/volos-library/. 
 8. «Ανασκόπηση 2005». archive.in.gr. http://archive.in.gr/news/reviews/article.asp?lngReviewID=654964&lngItemID=615486. Ανακτήθηκε στις 2017-02-16. 
 9. «Στον Βόλο, 18 Μαΐου, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ομιλίες για τον Θεόφιλο, Της Ελενης Μπιστικα | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/720090/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/ston-volo-18-maioy-sth-vivlio8hkh-toy-panepisthmioy-8essalias-omilies-gia-ton-8eofilo. Ανακτήθηκε στις 2017-02-16. 
 10. «55.000 τίτλοι, 12.500 μέλη». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=206631. Ανακτήθηκε στις 2017-02-16. 
 11. «Βιβλιοθήκη Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα». kapacon.gr. http://kapacon.gr/?page_id=127. Ανακτήθηκε στις 2017-02-16. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]