Καλλίνικος Ε΄ Κωνσταντινουπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καλλίνικος Ε΄ Κωνσταντινουπόλεως
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Περίοδος ακμής1801 - 1809
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Έγγραφο μολυβδόβουλο του Καλλίνικου του Ε'.

Ο Καλλίνικος Ε΄[1] ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης για μικρό χρονικό διάστημα, στην αρχή από το 1801 ως το 1806 και κατόπιν από το 1808 μέχρι το 1809.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από τα Μουδανιά. Το 1779 έγινε αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τον Οκτώβριο του 1780 εξελέγη Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως και το Σεπτέμβριο του 1792 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Νικαίας. Εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης στις 17 Ιουνίου του 1801, ημέρα κατά την οποία παραιτήθηκε ο προκάτοχός του, Νεόφυτος Ζ΄.

Υπήρξε θερμός προστάτης της ελληνικής παιδείας. Ανήγειρε κτήριο στο Κουρούτσεσμε, στο οποίο στεγάστηκε η Μεγάλη του Γένους Σχολή, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι κατόρθωσε χάρη στην εύνοια του Σουλτάνου Σελίμ Γ΄. Παραιτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1806 κατόπιν πιέσεων που εδέχθη από τους νέους τότε Ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας Α. Σούτσο και Σκαρλάτο Καλλιμάχη υπέρ της επανεκλογής του Γρηγορίου Ε΄.

Επανεξελέγη πατριάρχης στις 10 Σεπτεμβρίου 1808, μετά την παραίτηση του Γρηγορίου Ε΄. Αναφέρεται ότι για να επανεκλεγεί δωροδόκησε το μέγα βεζίρη Mustafa Bayraktar. Κατά τη σύντομη δεύτερη πατριαρχία του επιμελήθηκε της ανοικοδόμησης του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, καθώς και την ίδρυση νοσοκομείου στην Προύσα. Η Σύνοδος του Πατριαρχείου τον απομάκρυνε στις 23 Απριλίου 1809 με το δικαιολογητικό του γήρατος και ασθένειας, οπότε κατόπιν αποσύρθηκε στο Διπλοκιόνιο του Βοσπόρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναφέρεται και ως Καλλίνικος Δ΄ από αυτούς που δεν συναριθμούν στους Πατριάρχες τον Καλλίνικο Γ΄, ο οποίος πέθανε στο άκουσμα της εκλογής του και δεν πρόλαβε να ενθρονιστεί. Βλέπε και: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Άγνωστο
Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως
1780-1792
Διάδοχος
Άγνωστο
Προκάτοχος
Άγνωστο
Μητροπολίτης Νικαίας
1792-1801
Διάδοχος
Δανιήλ
Προκάτοχος
Νεόφυτος Ζ΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1801-1806 (1η θητεία)
Διάδοχος
Γρηγόριος Ε΄
Προκάτοχος
Γρηγόριος Ε΄
Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
1808-1809 (2η θητεία)
Διάδοχος
Ιερεμίας Δ΄