Σισίνιος Α΄ Κωνσταντινουπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πατριάρχης Σισίνιος Α΄)
Πατριάρχης Σισίνιος Α΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Θάνατος24  Δεκεμβρίου 427
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Χριστιανισμός
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία[1]
Eορτασμός αγίου11 Οκτωβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Aρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας[2]

Ο Σισίνιος Α΄ (... - 24 Δεκεμβρίου 427) ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 426 έως το 427.

Μετά τον θάνατο του προκατόχου του, Αττικού, ο πατριαρχιακός θρόνος χήρεψε για αρκετό χρόνο, καθώς υπήρχε διχογνωμία σχετικά με την επιλογή διαδόχου. Κατά την επικρατέστερη άποψη, το διάστημα αυτό ήταν περί τους τέσσερις μήνες και έληξε με την εκλογή του Σισινίου, περί το Φεβρουάριο του 426. Για τη χειροτονία και την εγκαθίδρυσή του, ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β' συνεκάλεσε Σύνοδο υπό την προεδρία του Πατριάρχη Αντιοχείας Θεοδότου.

Πριν την εκλογή του, ο Σισίνιος ήταν πρεσβύτερος στην περιοχή της Ελαίας και είχε γίνει γνωστός για τις αρετές και την ευλάβειά του, καθώς και για τις φιλόπτωχες πράξεις του. Επί των ημερών της Πατριαρχίας του βρέθηκε σε ύφεση το ζήτημα της στάσης των οπαδών του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, το οποίο προέκυψε όταν εκείνος εξορίστηκε. Ο ύπαρχος όμως της πόλης, ονόματι Οπτάτος, ανακίνησε το θέμα, ξεκινώντας έρευνα για το ποιοι πυρπόλησαν το Βουλευτήριο και το Ναό της Αγίας Σοφίας κατά τα επεισόδια εκείνων των ημερών. Υποπτεύθηκε δύο κληρικούς, τον πρεσβύτερο Τίγριο και τον αναγνώστη Ευτρόπιο, τους οποίους φυλάκισε. Τότε ο Πατριάρχης Σισίνιος αναφέρεται ότι είδε σε όνειρο κάποιον νέο να στέκεται στο ιερό βήμα της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου και να λέει ότι λυπάται διότι, ενώ γύρισε όλη την Πόλη, δε βρήκε κανέναν καλό άνθρωπο, παρά μόνο τον Ευτρόπιο. Ο Σισίνιος διηγήθηκε το όνειρό του σε κάποιον πρεσβύτερο, τον οποίο έστειλε να βρει ποιος είναι ο Ευτρόπιος. Εκείνος τον βρήκε στη φυλακή, αλλά μετά από λίγο ο Ευτρόπιος πέθανε.

Ο Πατριάρχης Σισίνιος Α΄ πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου του έτους 427. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 11 Οκτωβρίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]